Rynek żywca wieprzowego - spada pogłowie, spadają ceny
Pandemia i ASF we Włoszech wywołują dużą niepewność na rynku. Przekłada się na spadek ceny skupu tuczników w Unii Europejskiej.
O sytuacji na rynku żywca wieprzowego - zarówno w Polsce, jak i w Europie, w cotygodniowym raporcie informuje Krajowy Związek Pracodwców-Producentów Trzody Chlewnej - POL-PIG.
Rynek żywca wieprzowego we Włoszech
- Piąta fala pandemii ma swoje odzwierciedlenie na rynku żywca wieprzowego. Pracownicy unijnych ubojni i zakładów przetwórczych, którzy pracują przy taśmie w stosunkowo bliskiej odległości od siebie, narażeni są na zakażenia Omikronem. Coraz więcej pracowników trafia na kwarantannę. Braki kadrowe w załogach zakładów przetwórczych oraz ograniczenie ich mocy produkcyjnych są coraz bardziej widoczne - donosi KZP-PTCh.
Zaznacza przy tym, że sytuację pogarsza zamkniecie niektórych rynków trzecich dla eksportu włoskiej wieprzowiny z powodu wykrycia niedawno wirusa ASF u dzików w Piemoncie.
Sytuacja na europejskim rynku trzody chlewnej
Pomimo mniejszej podaży tuczników na rynku w stosunku do lat ubiegłych, jak wynika z obserwacji POL-PIG-u, cena skupu żywca spada. W Niemczech bowiem w notowaniach VEZG 19 stycznia obniżono cenę o 3 centy do wysokości 1,20€/kg. Miało przełożenie na spadki ceny skupu w innych krajach unijnych – informuje za ISN POL-PIG. W Austrii z kolei zanotowano największy spadek (-5 ₵ t/t), w Danii (-3₵ t/t), w Belgii (-2₵ t/t), a w Holandii (-1₵ t/t). Niezmienione notowania pozostały natomiast we Francji i w Hiszpanii - i to pomimo tego, że eksport z tych krajów do Chin pozostaje na niskim poziomie z porównaniu z 2021 r.
Żywiec wieprzowy - co dzieje się w polskich skupach?
Na krajowym rynku, jak podaje Związek, średnia cena skupu tuczników spadła o dalsze 5 groszy (t/t) do poziomu 5,35 zł/kg klasy E.
Raport Głównego Urzędu Statystycznego potwierdził zapaść sektora produkcji trzody chlewnej. Liczba utrzymywanych świń spadła o prawie 1,5 mln szt. rok do roku, z kolei pogłowie macior - o 160 tys. szt.
- Tak drastyczny spadek pogłowia jest konsekwencją braku opłacalności produkcji, trudności finansowych rolników i rosnących wymagań bioasekuracji w związku z walką z ASF. Niestety w najbliższym okresie będziemy obserwować dalsze odchodzenie gospodarstw od produkcji świń - komentuje POL-PIG.