Łagodniejsze zniżki cen masła
Ceny masła w Unii Europejskiej spadają od lipca 2014 roku. Zniżki obserwowane były także w październiku, ale w ostatnich tygodniach dynamika spadków była znacznie łagodniejsza niż w poprzednich miesiącach.
Produkcja masła u najważniejszych producentów i eksporterów wciąż jest znacznie wyższa niż przed rokiem, a umocnieniu notowań cen nie sprzyja ograniczony popyt z Chin i nałożone przez Rosję embargo. Ponadto unijne ceny wciąż znajdują się poniżej poziomu z analogicznego okresu 2013 roku. Pewien wpływ na złagodzenie tendencji spadkowej cen ma nadchodząca zima na półkuli północnej i oczekiwany sezonowy spadek produkcji. W dniu 19 października 2014 roku średnia ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,06 EUR/kg i była o 0,23% niższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 27,76% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku). W okresie tym nieco wrosły ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 19 października 2014 roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 2,97 EUR/kg, a więc o 2,47% wyższym niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano niespełna 3% zwyżkę w skali miesięcznej do 12,50 PLN/kg).
Stawki te wciąż były o ponad 20,5% wyższe od ceny interwencyjnej, i o 2,97% niższe od średniej ważonej dla całej UE, w związku z czym ten tłuszcz z Polski wciąż pozostaje konkurencyjny we wspólnocie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej masłem. Ponadto na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu nadal utrzymują się na poziomie wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta ceny masła w połowie października osiągnęły poziom 3,05 EUR/kg, czyli o 0,81% niższy niż przed miesiącem. W przypadku innego potentata – Holandii zaobserwowano zwyżkę. Tu, podobnie jak w Polsce, dnia 19 października 2014 r. ceny utrzymywały się na poziomie 2,97 EUR/kg i były na pułapie o 3,13% wyższym niż przed miesiącem. Zarówno w przypadku Niemiec, jak i Holandii ceny masła w październiku były o ok. 30% niższe niż przed rokiem. Pomimo dynamicznych zniżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie przecięta cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty (-22,8%). Na dużo niższym poziomie wciąż utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Cena tony masła z UE znacznie je przewyższa (o 150 EUR za tonę w połowie października).
Znacznie wyższe ceny masła niż przed rokiem, jakie utrzymywały się w pierwszym kwartale bieżącego roku przyczyniły się do tego, że produkcja mlecznego tłuszczu w UE po siedmiu miesiącach bieżącego roku była na poziomie wyższym od tego z analogicznego okresu 2013 roku. Według danych KE, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2014 roku produkcja masła w UE była o 2,9% większa niż w analogicznym okresie 2013 roku. Dynamiczniej rośnie natomiast eksport masła poza UE. W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 26% więcej masła niż w analogicznym okresie 2013 roku, warto dodać, że jeszcze w 2013 roku notowano zaledwie 0,3% zwyżkę w skali roku.
- Tagi:
- Unia Europejska
- masło
- cena