Jak wygląda sytuacja na rynku żywca?
Najświeższe informacje dotyczące cen skupu trzody chlewnej i bydła.
Ceny w skupach żywca wołowego i wieprzowego są na podobnym poziomie, jak te sprzed tygodnia. Choć trzeba zaznaczyć, że niektóre firmy podnoszą stawki o około 5 czy 20 groszy, a inne je obniżają. Dzieje się tak zarówno w większości w przypadku tuczników, wagi poubojowej klasy E, ale też zdarza się w skupie bydła czy jałówek.
Zapowiadane w ubiegłym tygodniu obniżki cen bydła powierdzają się w niektórych przedsiębiorstwach pośredniczących, które podały dziś, że za kilogram byka w żywej wadze zapłacą aż o 70 groszy mniej! Kolejne firmy oferują o około 20 - 30 groszy mniej, a jeszcze inne zapowiadają, że ze zmianą ceny poczekają do drugiej połowy tygodnia. - Będziemy obserwować, co będzie działo się na rynku - wyjaśniają.
Powodem wahań cenowych i obniżania czy zwiększania stawki jest to, ile w danym tygodniu firmie skupującej oferuje współpracujący z nią zakład mięsny.
- Zakład, do którego my sprzedajemy, cenę obniżają, więc my tą oferowaną rolnikowi musimy zwiększyć. A słyszałem, że w innych zakładach jest stawka podwyższana i dlatego niektóre skupy nie mają presji, by ją podwyższać - stwierdza przedstawiciel jeden z firm prowadzących skup żywca.