Ceny mięsa w skupach niskie, a w sklepach wysokie. Kto zarabia?

150 zł średnio na jednej sztuce sprzedanej świni mniej zarobił w ostatnich miesiącach przeciętny hodowca. A ty ile straciłeś?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkopolska Izba Rolnicza wyliczyła, że w ciągu jednego kwartału cena skupu spadła z 4,04 zł do 3,34 zł/kg, a więc o 13,3%. Przy kalkulacjach pod uwagę wzięto dane z września 2015 r. i stycznia 2016 r.
- Przeciętny rolnik sprzedając po tej cenie tucznika poniósł na każdej sztuce ponad 150 zł straty - wyjaśnia Kornel Pabiszczak z WIR.
Wielkopolska Izba Rolnicza dodaje, że kalkulacja przyrostu detalicznej wartości nieprzetworzonych składników tuszy w odniesieniu do wartości żywego tucznika wskazuje na słuszność stawianego przez producentów rolnych zarzutu, iż sytuacja cenowa na pierwotnym rynku rolnym w żaden sposób nie przekłada się na ceny w sklepach.
- Innymi słowy, ubojnie czy handel z łatwością podnoszą swe dochody w sytuacji, gdy hodowca powiększa swe straty - twierdzi Kornel Pabiszczak.
Warto przytoczyć dane, iż średnia detaliczna cena poszczególnych elementów półtuszy wzrosła z 10,23 zł do 10,82 zł/kg, czyli o 5,8%. O ile we wrześniu 2015 opłacalność kupna żywego tucznika i przerobu go na nieprzetworzone mięso wynosiła blisko 99%, o tyle kwartał później opłacalność ta wzrosła do 154%. - Czy takie podejście do biznesu można nazwać etycznym? - zastanawia się Kornel Pabiszczak.
Kalkulacje wykonane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą
Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego: