Ceny mięsa w skupach niskie, a w sklepach wysokie. Kto zarabia?
150 zł średnio na jednej sztuce sprzedanej świni mniej zarobił w ostatnich miesiącach przeciętny hodowca. A ty ile straciłeś?
Wielkopolska Izba Rolnicza wyliczyła, że w ciągu jednego kwartału cena skupu spadła z 4,04 zł do 3,34 zł/kg, a więc o 13,3%. Przy kalkulacjach pod uwagę wzięto dane z września 2015 r. i stycznia 2016 r.
- Przeciętny rolnik sprzedając po tej cenie tucznika poniósł na każdej sztuce ponad 150 zł straty - wyjaśnia Kornel Pabiszczak z WIR.
Wielkopolska Izba Rolnicza dodaje, że kalkulacja przyrostu detalicznej wartości nieprzetworzonych składników tuszy w odniesieniu do wartości żywego tucznika wskazuje na słuszność stawianego przez producentów rolnych zarzutu, iż sytuacja cenowa na pierwotnym rynku rolnym w żaden sposób nie przekłada się na ceny w sklepach.
- Innymi słowy, ubojnie czy handel z łatwością podnoszą swe dochody w sytuacji, gdy hodowca powiększa swe straty - twierdzi Kornel Pabiszczak.
Warto przytoczyć dane, iż średnia detaliczna cena poszczególnych elementów półtuszy wzrosła z 10,23 zł do 10,82 zł/kg, czyli o 5,8%. O ile we wrześniu 2015 opłacalność kupna żywego tucznika i przerobu go na nieprzetworzone mięso wynosiła blisko 99%, o tyle kwartał później opłacalność ta wzrosła do 154%. - Czy takie podejście do biznesu można nazwać etycznym? - zastanawia się Kornel Pabiszczak.
Kalkulacje wykonane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą
Żywiec
|
|
Waga (kg)
|
110,00
|
Cena (zł)
|
3,34
|
Wartość (zł)
|
367,40
|
|
|
Półtusze
|
|
Wybicie
|
80,00%
|
Waga półtusz
|
88,00
|
Ubytek na schłodzenie
|
2,00%
|
Waga po schłodzeniu (100%)
|
86,24
|
|
|
Mięso
|
|
Waga
|
86,23
|
Średnia cena
|
10,82
|
Wartość
|
933,20
|
Przyrost wartości zł
|
565,80 zł
|
Przyrost wartości %
|
154,00%
|
Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego:
Asortyment
|
%
|
Waga
|
Cena
|
Wartość
|
(kg)
|
(zł)
|
(zł)
|
||
Karkówka
|
7,1
|
0,37
|
13,04
|
4,82
|
Schab
|
12,1
|
0,63
|
14,79
|
9,32
|
Szynka z golonką
|
22,0
|
1,14
|
13,19
|
15,04
|
Biodrówka
|
1,7
|
0,09
|
10,64
|
0,96
|
Łopatka bez golonki
|
14,3
|
0,74
|
11,37
|
8,41
|
Golonka przednia
|
1,8
|
0,09
|
10,08
|
0,91
|
Podgardle
|
2,6
|
0,14
|
5,59
|
0,78
|
Pachwina
|
3,1
|
0,16
|
8,60
|
1,38
|
Nogi przednie
|
1,1
|
0,06
|
2,18
|
0,13
|
Nogi tylne
|
1,8
|
0,09
|
2,28
|
0,21
|
Głowa
|
5,2
|
0,27
|
2,44
|
0,66
|
Ogon
|
0,3
|
0,02
|
3,61
|
0,07
|
Słonina
|
4,8
|
0,25
|
4,47
|
1,12
|
Tłuszcz drobny
|
0,1
|
0,01
|
4,21
|
0,04
|
Mięso kl. II
|
3,4
|
0,18
|
9,01
|
1,62
|
Mięso kl. IV
|
0,2
|
0,01
|
6,91
|
0,07
|
Żeberka
|
2,1
|
0,11
|
12,82
|
1,41
|
Boczek z kością
|
8,7
|
0,45
|
10,92
|
4,92
|
Boczek bez kości
|
6,2
|
0,32
|
12,72
|
4,07
|
Żeberka, kości
|
1,4
|
0,07
|
3,90
|
0,27
|
Razem
|
100,0
|
5,20
|
10,81
|
56,20
|