Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 23 czerwca 2018 07:00 Dorota Jańczak
Bydło mięsne - opłaca się? Aktualne ceny
Źródło: D. Jańczak
Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.
Spis treści:

    Choć pogłowie bydła mięsnego w Polsce stale wzrasta, popyt na spożycie - nie. W porównaniu do 2000 roku zjadamy o wiele mniej wołowiny.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2017 roku Polska wyprodukowała 559 tys. ton mięsa wołowego. W ciągu 10 lat wolumen wołowiny krajowej wzrósł o 194 tys. ton, czyli o 35%. Wydaje się więc, że jest to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi produkcji rolnej w Polsce. Obawiając się zawirowań na rynku mleka, które miały miejsce kilka lat temu, niektórzy jego producenci przekwalifikowani się na bydło mięsne. Duża grupa rolników postanowiła także iść dwutorowo - zachowując oborę mleczną, wszelki zysk inwestować w opasówkę. I choć ma ona swoje minusy (dochód dopiero po 2 latach chowu), to i tak są zadowoleni, bo ceny na byka są dość wysokie i stabilne.

    Na początku maja za 24 - miesięcznego byka można było uzyskać średnio 7,45 zł/kg, o prawie 6% więcej niż przed rokiem (około 5,5 tys. zł za jedną sztukę). Jak podaje ARiMR, hodowlą bydła (w tym i mlecznego) zajmuje się obecnie 405 tys. rolników, spośród nich 86 tys. to producenci opasów. Łącznie w polskich fermach jest 3,7 mln sztuk byków i jałówek.

    2,2 kg spożycia wołowiny rocznie

    W parze ze wzrastającą produkcją nie idzie spożycie. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2000 roku statystyczny Polak zjadał 7 kg mięsa wołowego rocznie. W 2007 roku były to już tylko 4 kg, a w 2017 roku - 2,2 kg. Jest to naprawdę mało w porównaniu do UE, gdzie spożycie wynosi 15 kg/rocznie.

    Dlaczego tak jest? Czyżby polscy konsumenci nie doceniali walorów smakowych rodzimej wołowiny? Nie w tym rzecz. W grę wchodzi cena mięsa, która zwyczajnie przerasta ich możliwości finansowe. Przykładowo - kilogram mięsa wołowego bez kości z udźca kosztuje średnio 34 zł, a rostbef (część tylna ćwierćtuszy) 28 zł. Jeszcze droższa jest cielęcina (49 zł/kg). Nie napawa optymizmem fakt, że w porównaniu do 2017 roku  - obecnie ceny są wyższe o około 4%.

    Rekordowy eksport wołowiny

    Przy tak minimalnym popycie wewnętrznym jedynym ratunkiem dla hodowców bydła jest eksport. W 2017 roku poza granice Polski wyjechało 401 tys. ton wołowiny, o 230 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. - Przez ostatnie lata Polska dość intensywnie pracowała nad otwarciem rynków. W latach 2006 - 2016 eksport wzrósł trzykrotnie. 30% asortymentu, a więc 120 tys. ton jako mięso wołowe halal czy koszer trafia do 40 państw Bliskiego Wschodu - tłumaczy Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Importowaliśmy natomiast ponad 23 tys. ton wołowiny.

    Czytaj także: Bydło opasowe - warto czy nie? Eksperci zabierają głos!

    Konkurencja ogólnoświatowa jest jednak mocna. Liderem na rynku są USA, które w 2017 roku wyprodukowały ponad 12 mln ton mięsa. Tuż za nimi w czołówce znajdują się: Brazylia (ponad 9 mln ton) i UE (prawie 8 mln ton). Dość znaczną produkcję prowadzą także Chiny (7 mln ton), Indie (4 mln ton), Argentyna (prawie 3 mln ton) oraz Australia (2 mln ton).

    Czytaj także: Lisowscy i ich bydło opasowe w nowej oborze [ZDJĘCIA]

    Jaki będzie rok 2018 dla produkcji wołowiny?

    Komisja Europejska podała, że w UE spodziewa się zmniejszania produkcji wołowiny o około 1%. - Zmniejszenie unijnej produkcji wołowiny będzie rezultatem najprawdopodobniej spadku podaży krów. Zwiększenia produkcji można oczekiwać w krajach Europy Wschodniej i Hiszpanii, wzrost ten jednakże nie zrekompensuje spadków u pozostałych unijnych dostawców tego gatunku mięsa -zaznacza Dorota Pasińska z IERiGŻ. Eksport żywych zwierząt do krajów niebędących członkami UE wzrośnie o 2%, wołowiny - o 2%, import wołowiny zwiększy się o 10%, a import żywych zwierząt nadal utrzyma się na relatywnie niskim poziomie.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • opasowe
    • ceny żywca
    • wołowina
    • cena
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Uprawy

    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo

    23 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Ceny rolnicze

    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?

    5 września 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw
    12 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?
    5 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Gigantyczne różnice stawek podatku rolnego. Które gminy to podatkowy raj?
    4 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Pogoda nadal nie ułatwia zbiorów kukurydzy. Jak przebiegają żniwa?
    26 października 2025
    Analizy rynkowe
    Wszystkich Świętych tuż-tuż. Ile wydamy na ozdobienie grobów?
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności