Ameryka wypełniła lukę po wieprzowinie z Unii Europejskiej
W porównaniu do 2022 roku, w roku ubiegłym Chiny sprowadziły o 5,2 proc. mniej mięsa wieprzowego i wyrobów ubocznych. W 2023 roku zaimportowały 2,65 mln ton tych produktów, przy czym w porównaniu do roku poprzedniego import świeżej i mrożonej wieprzowiny spadł o 11,6 proc., ale import produktów ubocznych wzrósł o 5,6 proc.
Blisko połowa chińskiego importu pochodziła z państw Unii Europejskiej - głównie z Hiszpanii (ok. 602 tys. ton) i Danii (ok. 234 tys. ton). Co ciekawe eksport z Hiszpanii i Danii w porównaniu z 2022 mocno zmalał: kolejno o 12,7 proc. i 33,2 proc.
Lukę po mięsie z państw Unii Europejskiej u odbiorców w Chinach zapełniły Stany Zjednoczone i Kanada. Ten pierwszy kraj sprzedał w ubiegłym roku 425 tys. ton (wzrost o 8,7 proc.), a Kanada 240 tys. ton (wzrost o 44,2 proc.). Brazylia zanotowała w ubiegłym roku niewielki (o 3,7 proc) spadek sprzedaży.
Nie wiadomo jeszcze, jaką rolę na rynku wieprzowiny w Chinach będzie odgrywała Rosja, która po latach negocjacji uzyskała zgodę na akceptację zasady regionalizacji, co oznacza, że rosyjska wieprzowina może ponownie być dostarczana do Chin.