8. edycja konkursu “Bitwa Regionów” dla KGW [LISTA FINALISTÓW]
Jak podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, finał odbył się 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim.
KGW. Kto stanął na podium w konkursie “Bitwa Regionów”?
Do współzawodnictwa przystąpiło 16 KGW, które wcześniej zwyciężyły w kulinarnych rywalizacjach w swoich województwach.
- Pierwsze miejsce - danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny pieczono na zawaterniku przygotowane przez KGW Szaflary (woj. małopolskie).
- Drugie miejsce - udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym, który zaserwowało KGW “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie).
- Trzecie miejsce - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu, której autorkami jest KGW Olmoncianki (woj. podlaskie).
Zwycięzcom nagrody wręczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus.
W jury konkursu zasiadali:
- Karol Okrasa - przewodniczący,
- Anna Gembicka - sekretarz stanu MRiRW,
- Aleksandra Hadzik - prezes KRUS,
- Jerzy Radoń Zastępca - prezesa ARiMR,
- Marek Chibowski - zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Jak przeprowadzany jest konkurs dla KGW “Bitwa Regionów”?
Konkurs odbywa się w trzech etapach.
- Pierwszym jest weryfikacja pod względem formalnym nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa i prezentacja dań podczas wydarzeń powiatowych - wyjaśnia ARiMR i dodaje - Zespoły, które zwyciężyły na tym szczeblu przechodzą do etapu wojewódzkiego. Zespół, którego potrawa otrzyma najwięcej punktów podczas eliminacji wojewódzkich, kwalifikuje się do ostatniego, centralnego etapu konkursu.
Lista finalistów konkursu dla KGW i ich potrawy
ARiMR podało listę finalistów “Bitwy Regionów z poszczególnych województw:
- dolnośląskie: KGW Kluczowianki - schab w borowikach
- kujawsko-pomorskie: KGW Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku - gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- lubelskie: KGW “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach - udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym
- lubuskie: KGW Muszkowianki - indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety
- łódzkie: KGW w Niwach - zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu
- małopolskie: KGW Szaflary - ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku
- mazowieckie: KGW w Zielonej - zieleńska szynka z nogą
- opolskie: KGW Miechowa - przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą
- podkarpackie: KGW w Leszczawie Dolnej - karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych
- podlaskie: KGW Olmoncianki - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu
- pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata”- zupa rybna z ziemniakami - Rebionka z bulwami
- śląskie: KGW Karolinki w Kamienicy Polskiej - doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką
- świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku - męcybuły
- warmińsko-mazurskie: KGW Jesionowianki - sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
- wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks - dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych
- zachodniopomorskie: KGW “Ach te Baby” - ryba w ogniu z kwaśnikiem
Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.