Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
      Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Żyto w żywieniu świń

Żyto w żywieniu świń

Hodowla - Trzoda chlewna 25 maja 2020 09:50 redakcja Aktualizacja: 11 października 2022 11:51
Żyto w żywieniu świń
Źródło: fot. redakcja Wieści Rolnicze
Jakie są wady i zalety żywienia świń żytem? Dlaczego uzyskanie odpowiedniej jakości tego zboża jest trudne? Czy żyto może zastąpić kukurydzę?
Spis treści:

    Jakie są wady i zalety żywienia świń żytem? Dlaczego uzyskanie odpowiedniej jakości tego zboża jest trudne? Czy żyto może zastąpić kukurydzę?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Producenci trzody chlewnej na dodatki energetyczne do paszy coraz częściej decydują się na kukurydzę. Charakteryzuje się ona wysokim potencjałem plonowania, poza tym roślina ta jest wysoce energetyczna.

    - A współczesna genetyka trzody niestety wymaga radykalnego podniesienia energii w mieszance. Zbilansowanie mieszanki dla świń o bardzo wysokich wymaganiach energetycznych to obecnie wyzwanie - stwierdził dr Tomasz Schwarz podczas wykładu poprowadzonego na targach Ferma w Łodzi.

    Wyjaśnił jednak, że kukurydza ma także wady. - Jednak warunki klimatyczne Polski nie są dla tej rośliny sprzyjające, przyczyniając się do bardzo dużych wahań plonów pomiędzy latami, a także zwielokrotnionego prawdopodobieństwa skażenia grzybowego. A to powoduje wysoką zawartość mykotoksyn w ziarnie. Podobne zalety i wady charakteryzują też pszenicę i pszenżyto - wyjaśnił. W przypadku natomiast jęczmienia plon jest zdecydowanie niższy, a ryzyko skażeń wciąż bardzo wysokie. Poza tym zboże to ma bardzo dużą zawartość włókna.

    - Najmniej skażonym zbożem jest żyto, jednak ogromne zaniedbania agrotechniczne powodują jego niskie wskaźniki plonowania - stwierdził dr Schwarz.

    Żyto - wieloletnie zaniedbania w uprawie

     Jeśli jednak podejdziemy w odpowiedni sposób do uprawy żyta możemy, zdaniem dr Szwarza, spowodować wzrost jego plonowania. - W ten sposób żyto może znaleźć się nawet na drugiej pozycji w przypadku uprawy na glebach lekkich. W przypadku zbóż ozimych zajmuje ono niepodważalnie pozycję numer jeden - zapewnił. Żyto jest jednak zbożem w niewielkim stopniu użytkowane do celów paszowych. O ile średnie zużycie do celów paszowych dla wszystkich zbóż wynosi w Polsce około 61% produkcji, o tyle w przypadku żyta jest to tylko około 30%. Dlaczego tak jest?

    - Wynika to z powszechnych, stereotypowych opinii o niskiej wartości paszowej ziarna żyta. Badania z ostatnich lat dowodzą jednak, że jest to opinia nieprawdziwa. Od dłuższego czasu walczę w kraju o to, by to żyto bardziej ustabilizować na rynku paszowym, bo myślę, że jest tego warte  -  powiedział specjalista.

    Zdaniem dr Schwarza na rynku dostępnych jest kilka rodzajów żyta: w tym populacyjne i hybrydowe. Drugie z wymienionych plonuje o wiele lepiej. - Można z niego także wyciągnąć więcej energii metabolicznej z hektara. Badania dowodzą, że wartość żyta populacyjnego i hybrydowego różni się od siebie - przekonywał. Na polach wysiewane jest także żyto tzw. „nn”.

    - Niektórzy nazywają go żytem dziadka. Jest to żyto, które sobie zbieramy i wysiewamy przez 20 lat. Plonuje 1,5 t/ha, i ta uprawa w ogóle sensu nie ma. Poza tym mamy jeszcze coś takiego jak żyto z silosa, gdzie do zbiornika wsypuje się wszystkie żyto, które przyjedzie niezależnie od rodzaju. I to jest tragedia naszego rynku, bo dając żyto do mieszanki, nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć efektów, bo nie wiemy co tak naprawdę dajemy. Jeśli mamy jednak zboże wyselekcjonowane, sprawa wygląda zupełnie inaczej - tłumaczył dr Schwarz.

    Czytaj także: Jak zaplanować produkcję świń, by zwiększać zyski? Część I

    Żyto zamiast kukurydzy?

    Dr Tomasz Szwarz przytoczył wyniki badań wskazujące, że dobrej jakości ziarno żyta może stanowić nawet wyłączny składnik zbożowy mieszanki paszowej, bez negatywnego wpływu na wskaźniki produkcyjne zwierząt. - Biorąc pod uwagę fakt, iż od kilkudziesięciu lat ziarno żyta niemal zawsze jest surowcem najtańszym, zwiększenie zakresu jego stosowania w żywieniu zwierząt może stanowić istotny czynnik wzrostu opłacalności produkcji zwierzęcej - stwierdził. Przedstawił dane, zgodnie z którymi zastępując kukurydzę żytem możemy uzyskiwać większe przyrosty dobowe oraz obniżyć koszty całkowite i tym samym zwiększyć ostateczny zysk o około 8 zł na sztuce (tabela nr 1). Problem może jednak stanowić obniżona wydajność rzeźna i co gorsze - wyższy FCR. Jak z tą kwestią można sobie poradzić.

    - Najważniejszym elementem, który decyduje o podwyższonym parametrze FCR przy mieszankach z dużą zawartością żyta są poważne niedobory włókna. Wbrew pozorom nie chodzi o substancje antyodżywcze, natomiast o niedobór strukturalnego włókna. Mamy w związku u zwierząt z tym rozluźniony kał, a to oznacza przyspieszony pasaż jelitowy i ta treść pokarmowa zbyt krótko przebywa na każdym odcinku układu pokarmowego - wyjaśnił specjalista.

    Tabela nr 1

    Produkcyjny i ekonomiczny efekt dodatku żyta

    Parametr

    Kukurydza

    Żyto

    Przyrost dobowy (g)

    1134

    1142

    FCR (kg/kg przyrostu)

    2,74

    2,82

    Koszt przyrostu (zł/kg)

    2,75

    2,63

    Koszt całkowity (zł)

    512,32

    503,76

    Wydajność rzeźna (%)

    79,00

    77,78

    Mięsność (%)

    57,12

    58,09

    Wartość sprzedaży (zł)

    606,80

    605,77

    Zysk (zł)

    94,47

    102,01

    Różnica zysku K:Ż

    7,98 zł

    Źródło: dr Tomasz Szwarz

    Lignocel dodany do żyta podnosi efekty produkcji

    Przy kolejnym doświadczeniu, które dr Szwarz zaprezentował zebranym na wykładzie, do mieszanki z żytem dodano owies oraz preparat celulozowy lignocel. Wynik? Przyrosty pozostały na podobnym poziomie, ale jeśli chodzi o FCR - różnica była już dość znaczna. Ukazuje to tabela nr 2.

    Tabela nr 2

    Produkcyjny i ekonomiczny efekt źródła włókna

    Paramietr

    Żyto

    Żyto+Owies

    Żyto+Lignocel

    Przyrost dobowy (g)

    1047

    1041

    1051

    FCR (kg/kg przyrostu)

    2,77

    2,68

    2,57

    Koszty przyrostu (zł/kg)

    2,71

    2,64

    2,57

    Koszt całkowity (zł)

    597,40

    591,53

    585,96

    Wydajność rzeźna (%)

    79,04

    79,76

    78,96

    Mięsność (%)

    58,34

    60,15

    59,93

    Wartość sprzedaży (zł)

    729,72

    749,21

    745,76

    Zysk (zł)

    132,32

    157,68

    159,97

    Różnica zysku Ż:ŻO

    25,36 zł

    Różnica zysku ŻO:ŻA

    2,29 zł

    Źródło: dr Tomasz Szwarz

    Lepsze rezultaty uzyskano także przy zastosowaniu preparatu ligocelulozowego. - Powodem takiego stanu jest to, że owies ma bardzo dużo włókien rozpuszczalnych. A dla nas, z punktu widzenia tego, jak będzie funkcjonował przewód pokarmowy, najważniejsze są włókna nierozpuszczalne. Można powiedzieć, że te preparaty w większości mają około 90% włókien nierozpuszczalnych, dlatego ich działanie jest nieco lepsze w tym zakresie i nie co bardziej przewidywalne - powiedział dr Schwarz i dodał, że przy zastosowaniu żyta oraz lignocelu jesteśmy w stanie na sztuce zarobić nawet 160 zł, a więc o 25 zł więcej niż gdybyśmy skarmiali samym żytem.

    - Dochodowość produkcji opartej na życie bardzo radykalnie podnosi nam zbilansowanie włókna -  zaznaczył.

    Według niego żyto jest najbezpieczniejszym surowcem energetycznym dla świń dostępnym na polskim rynku.

    - Nie mamy bezpieczniejszego, bo jest to zboże najbardziej odporne na skażenia toksynowe i przy odpowiedniej kulturze uprawy daje nam bardzo dobre plony, a więc ta wydajność z energii metabolicznej  może być duża - podsumował dr Schwarz.

    Czytaj także: Produkcja mięsa w naszym kraju jest poważnie zagrożona?

    • Tagi:
    • żyto
    • jak żywić swinie
    • skarmianie trzody chlewnej
    • żywienie świń
    redakcja
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Nowa choroba zbóż wykryta w Polsce. Jaka jest skala zagrożenia?

    10 sierpnia 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować zakwaszacze w żywieniu świń?

    22 października 2024
    Trzoda chlewna

    Po co tucznikom włókno w paszy

    2 września 2024
    Ekonomika

    Ile trzeba sprzedać zboża, żeby kupić ciągnik? Rachunek jest prosty

    7 sierpnia 2024
    Prawo i finanse

    Złożono już około 16 tys. wniosków. Nabór trwa do 14 lipca 2023 r.

    14 czerwca 2023
    Prawo i finanse

    1 czerwca - ruszył nabór wniosków!

    1 czerwca 2023
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
    6 listopada 2025
    Urządzenia
    Pługi wciąż mają się dobrze. Te maszyny do "orki 4.0" pojawią się na Agritechnice
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Hodowla
    Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
    31 października 2025
    Trzoda chlewna
    Rachunek za ASF przeraża. Po 11 latach ta kwota zwala z nóg [VIDEO]
    30 października 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności