Domagali się wsparcia dla producentów roślin wysokobiałkowych
Uczestnicy debaty zgodzili się, że uprawa roślin wysokobiałkowych w Europie ma kluczowe znaczenie dla zrównoważonego rozwoju, ponieważ znacznie zmniejsza ślad węglowy związany z transportem i zależność od importu spoza UE. - Promując lokalne rolnictwo, zwiększamy naszą samowystarczalność i wspieramy rolników. To lokalne podejście jest zgodne ze zobowiązaniem UE do zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym i pomaga osiągnąć cele klimatyczne poprzez minimalizację emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu dostaw - powiedział Andre Negreiros podkreślając, że europejski sektor białka roślinnego musi być konkurencyjny, wysokiej jakości i odporny na liczne wyzwania gospodarcze, środowiskowe, klimatyczne i technologiczne.Potrzebujemy spójnych polityk, europejskiej i państw członkowskich, które będą stymulować rozwój i zachęcać do krajowej produkcji roślin białkowych. Działania te równocześnie zwiększają różnorodność upraw i zmniejszają ślad węglowy - dodał Andre Negreiros.
Podkreślił konieczność zapewnienia długoterminowego wsparcia dla rolników produkujących białko roślinne. Pomoc ta ma pozwolić rolnikom zachować pozycję konkurencyjną na rynku. Ważne są też inwestycje w zakresie badań i rozwoju, które umożliwią wykorzystanie najbardziej zaawansowanych metod hodowli, w tym nowych technik genomicznych (NGT). Istotne jest też edukowanie konsumentów na temat zrównoważonych praktyk produkcji rolnej w UE oraz korzyści płynących ze zróżnicowanej i zbilansowanej diety, która obejmuje żywność na bazie białka roślinnego.
Czytaj także: Zasiewy 2024. Rzepak populacyjny czy mieszańcowy - jaki wybrać?