Domagali się wsparcia dla producentów roślin wysokobiałkowych

Uczestnicy debaty zgodzili się, że uprawa roślin wysokobiałkowych w Europie ma kluczowe znaczenie dla zrównoważonego rozwoju, ponieważ znacznie zmniejsza ślad węglowy związany z transportem i zależność od importu spoza UE. - Promując lokalne rolnictwo, zwiększamy naszą samowystarczalność i wspieramy rolników. To lokalne podejście jest zgodne ze zobowiązaniem UE do zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym i pomaga osiągnąć cele klimatyczne poprzez minimalizację emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu dostaw - powiedział Andre Negreiros podkreślając, że europejski sektor białka roślinnego musi być konkurencyjny, wysokiej jakości i odporny na liczne wyzwania gospodarcze, środowiskowe, klimatyczne i technologiczne.Potrzebujemy spójnych polityk, europejskiej i państw członkowskich, które będą stymulować rozwój i zachęcać do krajowej produkcji roślin białkowych. Działania te równocześnie zwiększają różnorodność upraw i zmniejszają ślad węglowy - dodał Andre Negreiros.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podkreślił konieczność zapewnienia długoterminowego wsparcia dla rolników produkujących białko roślinne. Pomoc ta ma pozwolić rolnikom zachować pozycję konkurencyjną na rynku. Ważne są też inwestycje w zakresie badań i rozwoju, które umożliwią wykorzystanie najbardziej zaawansowanych metod hodowli, w tym nowych technik genomicznych (NGT). Istotne jest też edukowanie konsumentów na temat zrównoważonych praktyk produkcji rolnej w UE oraz korzyści płynących ze zróżnicowanej i zbilansowanej diety, która obejmuje żywność na bazie białka roślinnego.
Czytaj także: Zasiewy 2024. Rzepak populacyjny czy mieszańcowy - jaki wybrać?