Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowca: istnieję na rynku pomimo niedużej skali produkcji [VIDEO]

Hodowca: istnieję na rynku pomimo niedużej skali produkcji [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 7 lutego 2023 17:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 8 lutego 2023 10:54
Hodowca: istnieję na rynku pomimo niedużej skali produkcji [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Makuchy, wytłoczyny, odpady od warzyw i poplony. Tym skarmia swoje świnie Marek Jasikowski z Woli Łagiewnickiej spod Gniezna.
Spis treści:

    Jakie ceny za złotnicka pstrą?

    Czy warto inwestować w rasy zachowawcze? Dla takich osób jak Marek Jasikowski odpowiedź jest tylko jedna.

    - Zdecydowanie tak! Zwłaszcza patrząc na to, co się dzieje na rynku trzody chlewnej. Istnieje na rynku, pomimo niedużej skali produkcji - komentuje rolnik z Woli Łagiewnickiej.

    Hodowca posiada w tej chwili 16 loch, a rocznie sprzedaje od 100 do 150 tuczników w wadze około 150 kg. Marek Jasikowski posiada gospodarstwo od 2008 roku. Wówczas postawił na tradycyjne polskie rasy: wbp i pbz. 5 lat temu postanowił zmodyfikować produkcję. Zainwestował w rasę rodzimą złotnicką pstrą.

    - Był okres, gdy pracowałem poza gospodarstwem i nie chciałem tego. Chciałem rozwijać swój biznes. Początkowym impulsem były dopłaty do macior, które pomagały przetrwać pierwsze miesiące. Dużo też w rozwoju hodowli złotnickiej pstrej dały mi studia, gdzie dowiedziałem się między innymi o możliwościach zbytu tucznika - opowiada pan Marek.

    Tuczniki z jego chlewni trafiają do Jadła Tradycyjnego, który znajduje się w podpoznańskich Pomarzanowicach.

    - Ceny są naprawdę zadowalające. Zawsze jest około złotówki więcej na kilogramie, co momentami było to bardzo ważne - dodaje Marek Jasikowski.

    Rolnik przyznaje, że złotnicka pstra nie należy do ras wydajnych.

    - Musiałem troszkę przestawić swoje myślenie i wykorzystuję pasze typowo ekstensywne, tam gdzie nie ma dużej zawartości białka czy energii, tylko typowo włókno. Są to tanie pasze, które pozwalają obniżyć koszty. Mowa o makuchach, wytłoczynach, odpadach od warzyw czy różnego rodzaju poplonach - wymienia Marek Jasikowski.

    Skarmianie świń w sposób alternatywny

    Jakiś czas temu rolnik postanowił przejść na rolnictwo ekologiczne. Obecnie jest na etapie przejściowym.

    - Nie posiadam jeszcze certyfikatu ekologicznego. Jeszcze czeka mnie rok okresu przejściowego, ale jestem na dobrej drodze. To jest kwestia czasu. Już teraz jednak zmieniam podejście do upraw. Sieję grykę, orkisz, żyto. Są to rośliny, które nie wymagają dużej uwagi ode mnie. Mają sporo odpadów, bo trzeba to przeczyścić, a te odpady, o dziwo, nadają się do skarmiania - tłumaczy Marek Jasikowski.

    Przestrzega jednak, by podczas stosowania takiego systemu skarmiania, uważać.

    - Nie może być to monodieta. Trzeba troszeczkę zbóż dorzucić, energia jest jednak potrzebna, podobnie jak białko. I miałem przypadek, gdzie, to z mojej winy, lochy były w słabej kondycji. Pomimo że wyglądały dobrze. Teoretycznie mają możliwość odchowania 12 prosiąt, lecz przy diecie, którą stosowałem wtedy, było to dość niebezpieczne. Dlatego wychodzę z założenia, że lepiej, żeby locha odchowała 8 sztuk, ale była cały czas w stadzie i była długowieczną lochą - komentuje Marek Jasikowski.

    Do prowadzenia gospodarstwa nie jest potrzebny „duży koń”

    Rolnik przekonuje, że z prowadzenia niedużego gospodarstwa i posiadając tak małe stado można się utrzymać.

    - Ja to robię. Ale faktem jest, że rodziny nie posiadam, a to, co do wydatków, może mieć znaczenie. Z tym, że co roku inwestuję w gospodarstwo - zaznacza pan Marek.

    Najnowszymi nabytkami rolnika są ciągnik wart 50 tys. zł oraz agregat wraz z pługiem.

    - Teraz, jeśli chodzi o pole, staram się wykorzystywać to, co mam. To nauczyło mnie, że niekoniecznie w wielu przypadkach potrzebny jest „duży koń” i duży sprzęt do niego. Tylko można działać tym, co się posiada. Podobnie, jeśli chodzi o wykorzystanie pewnych cech organizmów, nie tylko zwierzęcych i roślinnych, bo i bakterie też można wykorzystać, żeby wszystko prawidłowo w gospodarstwie funkcjonowało - tłumaczy Marek Jasikowski.

    Świnie chorują mniej. Nie musi ich szczepić

    Rolnik z Woli Łagiewnickiej w gospodarstwie pracuje sam.

    - Są momenty, że pomagają mi sąsiedzi oraz rodzina. Jednak to jest czasem kwestia pięciu minut, żeby ktoś coś przytrzymał, przypilnował, żeby nie wybiegły zwierzęta poza transport. Praca w chlewni nie zajmuje mi wiele czasu, poza wymianą ściółki i obrządkiem. Może w miesiącu to jest pięć, sześć godzin pracy. Jeżeli chodzi o wyproszenia loch, one wszystko same przy sobie zrobią, posprzątają, także nie ma problemu. Nie mam żadnych szczepień, nawet jeżeli chodzi o szczepienia przeciwko parwowirozie czy kolibakteriozie. Nie ma takiej potrzeby. Nie widzę, żeby prosiaki były zakażone parwowirozą czy pojawiały się nagłe biegunki. Przyznam, że z początku szczepiłem zwierzęta, to być może ta odporność przechodzi pokoleniowo ze sztuki na sztukę, jednakże teraz samych prosiąt teraz nie szczepię - opowiada Marek Jasikowski.

    Czytaj także: Rasy rodzime owiec - hodowla coraz bardziej opłacalna [VIDEO]

    Rolnik spędza bardzo mało czasu w chlewni.

    - Pół godziny rano, pół godziny wieczorem. I to wszystko. Raz na dwa - trzy dni jest wymiana ściółki, jakieś może pięć - dziesięć minut, by trzeba było doliczyć w tygodniu na przejrzenie infrastruktury czy nie trzeba gdzieś czegoś dokręcić, czegoś wymienić, typu jakiegoś poidła. To wszystko - stwierdza rolnik.

    Marek Jasikowski przyznaje, że jego świnie chorują, ale zdarza się to bardzo rzadko.

    - Upadki też są. Gdy mam partię około 20 - 25 sztuk do odsadzenia i jeden prosiak odpadnie z tego, to jest do zaakceptowania i rzadko się to zdarza - zaznacza hodowca.

    Na pytanie o to, czy hodowla ras rodzimych jest dobrym kierunkiem dla tych, którzy nie posiadają dużego areału, hodowca odpowiada: Na pewno dla mnie. Sam posiadam cechy, które potrafię wykorzystać. Ciągnie mnie do tej wiedzy i lubię wykorzystywać cechy roślin, cechy zwierząt. Wbrew pozorom, dlatego żeby się mniej napracować.

    Osobom, które byłyby zainteresowane hodowlą złotnickiej pstrej radzi, by zaczynały od małej skali.

    - Ważne jest także znalezienie odbiorcy żywca, bo to jest klucz do tego, by dana hodowla mogła istnieć długi czas - dodaje rolnik z Woli Łagiewnickiej.

    Czytaj także: Ma największe stado kóz rasy karpackiej [VIDEO] 

    • Tagi:
    • złotnicka pstra
    • rasy rodzime
    • świnie
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?

    12 października 2025
    Bydło i mleko

    Do hodowli tych ras rolników nie trzeba namawiać. Przewidziano dopłaty do nich

    11 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności