Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie

Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie

Inne 3 listopada 2023 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 3 listopada 2023 09:07
Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie
Źródło: Anna Malinowski
„Krótkie łańcuchy dostaw żywności – od pola do stołu” (KŁD) cieszą się coraz większą popularnością. Dobrze, że istnieje taka forma sprzedaży bez  pośredników,  tym bardziej że  rolnicy mają możliwość legalnego handlu w ramach RHD (Rynku Handlu Detalicznego).
Spis treści:
     
    Jesteśmy rolnikami ekologicznymi i idealnie byłoby gdybyśmy mogli jeść to, co sami zbieramy. Niestety tego, co uprawiamy, nie możemy bezpośrednio skonsumować, bo zarówno orkisz, owies, jak i grykę trzeba by najpierw wyłuskać, a potem jeszcze zemleć. Mamy też owce oraz certyfikat na ich przetwórstwo, ale mój brak profesjonalizmu w byciu hodowcą (czyt. miłość do zwierząt) owocuje tym, że ubojni już dawno nie odwiedzaliśmy.
    Można by zatem rzec, że jesteśmy jak ten przysłowiowy szewc, który bez butów chodzi, ale nie jest jednak aż tak źle, gdyż zboża sprzedajemy często do końcowego odbiorcy i uzyskujemy przez to dobrą cenę a to co zarobimy - wydajemy na zdrową żywność, która przeważnie oznaczona jest Euroliściem, czyli symbolem ekologicznej żywności z certyfikatem.

    Pani Violetta

    Prywatnie chętnie korzystam również z krótkiego łańcucha dostaw żywności, na którego początku stoi pani Violetta. Lubię spotykać ją na targowisku, ale jeszcze chętniej jadę do niej na gospodarstwo, do którego mam raptem 4 kilometry. Znamy się dopiero rok, ale trudno mi sobie wyobrazić, że w lodówce zabrakłoby mi któregoś dnia sera, masła, mleka od krów czy jajek od kur, które znam osobiście. Wiem jak dobrze mają te zwierzęta u pani Violetty i jaki uczciwy smak mają produkty, które pochodzą od nich. Pani Violetta ma jeszcze poletko z warzywami i sad owocowy, więc gdy wracam z wizyty u niej, samochód pachnie w zależności od pory roku koperkiem, pietruszką, pomidorami, jabłkami, śliwkami i innymi witaminowymi cudami.
     
    Lubię usiąść pod koniec dnia pracy pani Violetty na jej podwórzu, rozmawiać o Bogu i świecie, a przy tym obserwować życie na gospodarstwie: ze stodoły wychodzą małe kociaki ze swoja mamą, kury grzebią pod krzakami porzeczek, a odgłosy prosiaków i krów mieszają się z ich delikatnym zapachem, który znam od czasów dzieciństwa. Pani Violetta to prawdziwa gospocha. Pracuje od świtu do zmierzchu na polu, w sadzie i przy zwierzętach, przerabia mleko, prowadzi gospodarstwo domowe, jest żoną, matką i synową, a wkrótce zostanie jeszcze babcią, co ją bardzo cieszy.

    Pani Anna i pan Marek

    Anna i Marek Trochanowscy prowadzą w naszym mieście lokal o wdzięcznej nazwie Slow. Budynek ze starej cegły ma wyjątkowy klimat. Mając w gościach rodzinę, przyjaciół, czy znajomych, chętnie zabieram ich do Slow i to z kilku powodów: tutaj można nie tylko miło spędzić czas, zjeść coś smacznego i oryginalnego, ale i usłyszeć mruczenie podziwu, jako komplement dla tego niepowtarzalnego miejsca. Mało kto wie, że na rewitalizację tego zrujnowanego budynku wybrano 2020 rok, czyli czas głębokiej pandemii. Otwarto go dwa lata później, gdy lock-down jeszcze trwał.
     
    Jak to jest zatem możliwe, że w takiej sytuacji i w czasie, który do łatwych przecież nie należy, lokal każdego dnia ma tłumy gości? Odpowiedzi na to pytanie doczekałam się niedawno, gdy spełniło się moje marzenie, które narodziło się podczas gotowania zupy dyniowej. Jak nie trudno się domyślić - dynia była z poletka pani Violetty, a kremowa zupa z dodatkiem imbiru wyszła genialnie. Pomyślałam o tym, jak pięknie byłoby zjeść kiedyś taką zupę w Slow… Aby tak się mogło stać, musiałam koniecznie poznać panią Violettę z panem Markiem.

    Szpinakowe smoothie

    Kilka dni później droga pomiędzy poletkiem pani Violetty a lokalem Slow została przeze mnie wydeptana. Gdy siedzieliśmy w trójkę pijąc szpinakowe smoothie za udaną współpracę, skrzynka ze świeżymi owocami i warzywami stała już w kawiarnianej kuchni. Spytałam obojga, czy jest szansa na wypicie w przyszłości takiego smoothie ze szpinakiem z poletka pani Violetty i usłyszałam, że jak najbardziej, gdyż oboje tzn. i rolniczka, i restaurator bazują na sezonowych produktach. - Oczywiście 70-80% naszego stałego asortymentu musi mieć zagwarantowaną stałą dostawę, ale i tak jest wiele możliwości współpracy w ramach tego, co dostarczy nam pani Violetta - wyjaśnia pan Marek. Wielkim plusem jest to, że pani Violetta dostarcza swoje produkty własnym samochodem: - Samochód jest moim narzędziem pracy. Dzięki niemu mogę wziąć większą ilość wszystkiego. Ostatnio nawet pracownicy pana Marka zamówili u mnie ogórki do kiszenia i ziemniaki  - dodaje pani Violetta.
     
    Pytam o dotychczasowe doświadczenia pana Marka w dziedzinie bezpośredniej dostawy swoich produktów przez rolników. - Dotychczas nikt nie zgłaszał się do nas, a szkoda, bo to jest korzystna forma współpracy dla obu stron. Szukaliśmy dostawców warzyw i owoców, ale dla nas ważna jest, jak już wspomniałem, logistyka. Mega plusem jest to, że pani Violetta ma własny samochód i że możemy wybrać gatunek i ilość produktów, jakie są nam potrzebne, a do tego jeszcze mamy wysoką jakość smakową dostarczonego towaru – mówi restaurator.

    Powtarzalność, dostępność i logistyka

    Nareszcie mogę spytać, jak to jest możliwe, że Slow ma się tak dobrze. - Nie jest tajemnicą, że koszty mocno poszły w górę, a zwłaszcza cena energii. Na wszystkim trzeba oszczędzać, ale nie przeżyje żadna restauracja czy kawiarnia, która będzie proponować wyłącznie to, co inni. Trzeba mieć swój własny pomysł i dobrą jakość, a wtedy nie ma problemu z utrzymaniem się na rynku - odpowiada pan Marek na moje pytanie i dodaje: - A co do rolników i ich artykułów - moim zdaniem dobrze by było, aby rolnicy współpracowali w grupie, bo nie każdy ma wystarczająco duży asortyment, czy dysponuje samochodem. Dla nas restauratorów ważna jest powtarzalność, dostępność i logistyka dostarczanych produktów. Nigdy nie dostałem takiej oferty ale jestem pewien, że jako restaurator byłbym na nią otwarty. W gastronomii dużym atutem jest posiadanie lokalnych dostawców. Jest to wartość dodana, którą chwalą się restauratorzy i która cieszy klientów - mówi pan Marek a pani Violetta dodaje: - W rolnictwie nie jest sztuką coś wyprodukować, lecz to sprzedać.
     
    Z rozmowy z obojgiem wynika, że bardzo ważnym jest legalność ich współpracy. Dla pani Violetty nie jest problemem wystawić rachunek, bo przecież w ramach Rynku Handlu Detalicznego (RHD) ma jako rolniczka wolną rękę a pan Marek nie musi się martwić, że jego księgowość nie będzie się spinać.
     
    Gdy uświadamiam sobie długość łańcucha dostaw żywności, który zaczyna się od producenta rolnego i jego dostawców (np. centralę nasienną, wylęgarnię, producenta paszy), przez firmy transportowe, magazyny, chłodnie, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców hurtowych i detalicznych, producentów opakowań, przedsiębiorstwa usługowe a kończy na samym końcu konsumentem, cieszę się, że udało mi się stworzyć najkrótszy z możliwych łańcuchów. Obyśmy mieli ich jako konsumenci jak najwięcej a jako rolnicy korzystali jak najczęściej z takich form jak:
    •     • sprzedaż „przy drzwiach”, gdy konsument w dowolnym terminie i porze dnia, kupuje produkty bezpośrednio w gospodarstwie;
    • sprzedaż na targowisku rolnym – sprzedaż odbywa się codziennie lub w wyznaczone dni tygodnia, przy czym sprzedającym może być rolnik użytkownik gospodarstwa lub grupa (zespół) rolników wspólnie wynajmujących miejsce na targu;
    • sprzedaż przy drodze - to sprzedaż produktów sezonowych, w tym zwłaszcza owoców i warzyw;
    • sprzedaż „od drzwi do drzwi”- towar o zwykle znanym asortymencie i wielkości dostarczany jest do znanych, często stałych konsumentów;
    • sprzedaż w formie „zbieraj sam”, stosowana głównie, jako pomocnicza forma sprzedaży po zbiorze, stosuje się ją przy zbiorze owoców miękkich, zwłaszcza truskawek, owoców pestkowych, jabłek, gruszek;
    • sprzedaż przez Internet realizowana w różnych formach, poprzez przyjmowaniezamówień drogą elektroniczną, w tym poprzez indywidualny dowóz lub wysyłkę do konsumenta;
    • sprzedaż sąsiedzka, tj. „od rolnika do rolnika” może dotyczyć zarówno produktów roślinnych np. zbóż, siana, jak też zwierząt hodowlanych oraz produktów na potrzeby gospodarstwa domowego, których rolnik sam nie produkuje, lecz nabywa u sąsiada. (WIĘCEJ TUTAJ)
    • Tagi:
    • RHD
    • kury
    • warzywa
    • owowce
    • rolnictwo ekologiczne
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Zmiany cen na giełdzie w Broniszach. Sprawdź jakie

    22 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Video
    WIR zapowiedziała, że zaproponuje przepisy prawa chroniące rolników przed pozwami
    13 maja 2025
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy