Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie
Inne
Aktualizacja:

Źródło:
„Krótkie łańcuchy dostaw żywności – od pola do stołu” (KŁD) cieszą się coraz większą popularnością. Dobrze, że istnieje taka forma sprzedaży bez pośredników, tym bardziej że rolnicy mają możliwość legalnego handlu w ramach RHD (Rynku Handlu Detalicznego).
Spis treści:
Pani Violetta
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pani Anna i pan Marek
Szpinakowe smoothie
Powtarzalność, dostępność i logistyka
- • sprzedaż „przy drzwiach”, gdy konsument w dowolnym terminie i porze dnia, kupuje produkty bezpośrednio w gospodarstwie;
- sprzedaż na targowisku rolnym – sprzedaż odbywa się codziennie lub w wyznaczone dni tygodnia, przy czym sprzedającym może być rolnik użytkownik gospodarstwa lub grupa (zespół) rolników wspólnie wynajmujących miejsce na targu;
- sprzedaż przy drodze - to sprzedaż produktów sezonowych, w tym zwłaszcza owoców i warzyw;
- sprzedaż „od drzwi do drzwi”- towar o zwykle znanym asortymencie i wielkości dostarczany jest do znanych, często stałych konsumentów;
- sprzedaż w formie „zbieraj sam”, stosowana głównie, jako pomocnicza forma sprzedaży po zbiorze, stosuje się ją przy zbiorze owoców miękkich, zwłaszcza truskawek, owoców pestkowych, jabłek, gruszek;
- sprzedaż przez Internet realizowana w różnych formach, poprzez przyjmowaniezamówień drogą elektroniczną, w tym poprzez indywidualny dowóz lub wysyłkę do konsumenta;
- sprzedaż sąsiedzka, tj. „od rolnika do rolnika” może dotyczyć zarówno produktów roślinnych np. zbóż, siana, jak też zwierząt hodowlanych oraz produktów na potrzeby gospodarstwa domowego, których rolnik sam nie produkuje, lecz nabywa u sąsiada. (WIĘCEJ TUTAJ)