Wzrost produkcji drobiu
Prognoza produkcji drobiu w Unii Europejskiej na lata 2014-2015.
W lipcu Komisja Europejska opublikowała kolejną „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Według przewidywań unijnych ekspertów, w ciągu najbliższych lat dynamika wzrostu produkcji drobiu w UE będzie umiarkowana. W 2014 r. poziom wytwarzania zwiększy się w skali roku o 1,1% do 12,98 mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy, a w 2015 r. o 0,7% do 13,08 mln ton. Dynamika wzrostu produkcji ulegnie zatem dalszemu osłabieniu w porównaniu z ubiegłymi latami (1,5% w 2013 r., 2% w 2011-2012 r., 3,9% w 2010 r.), ze względu na odbudowę wytwarzania wieprzowiny i wołowiny po okresie stagnacji. Z uwagi na konkurencyjność cenową w porównaniu z mięsem czerwonym oraz nadal niepewną sytuację gospodarczą w UE, spożycie drobiu będzie nadal rosło pomimo wyższej podaży pozostałych gatunków mięsa. W 2013 r. poziom unijnej konsumpcji drobiu wzrósł wobec 2012 r. o 1,3% do 12,32 mln ton, co odpowiada 24,3 kg na jednego mieszkańca (waga poubojowa). Udział mięsa drobiowego w spożyciu mięsa ogółem w UE wyniósł 29,9%. W 2014 r. i 2015 r. konsumpcja mięsa białego będzie rosła w wolniejszym tempie – odpowiednio o 0,9% i 0,4% w skali roku. Do zwiększenia spożycia przyczynią się wzrost produkcji, spadek eksportu i nieznacznie wyższy import.
W 2013 r. Unia Europejska była nadal znaczącym eksporterem netto mięsa drobiu, pomimo zawieszenia ostatnich subsydiów do wywozu mrożonych tuszek kurczęcych w lipcu 2013 r. UE skierowała na rynki krajów trzecich 1,3 mln ton drobiu – o ok. 1% mniej niż rok wcześniej, a dodatnie saldo w handlu wyniosło ok. 500 tys. ton. Z uwagi na rosnącą konkurencję brazylijskiego drobiu na rynku światowym oraz ograniczenie zakupów przez Rosję, w 2014 r. spodziewany jest kolejny już spadek poziomu unijnego eksportu drobiu, tym razem aż o 2,5% do 1,27 mln ton. Obniżą się znacząco dostawy na Ukrainę, zarówno z uwagi na wzrost samowystarczalności, jak i niepewność gospodarczą wynikającą z zawirowań politycznych i związanego z tym osłabienia waluty krajowej. Wysyłki do Rosji w ciągu ostatnich trzech lat spadały również ze względu na politykę wzrostu krajowej samowystarczalności. Wzrost eksportu na rynek rosyjski w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. nie zdoła odwrócić trendu spadkowego w całym roku. Zwiększą się w tym roku dostawy unijnego drobiu do krajów afrykańskich – RPA i Beninu, co jednak nie zdoła zrekompensować niższych wysyłek do Arabii Saudyjskiej, Hongkongu i na Ukrainę. W 2015 r. wywóz z UE powinien się już odbudować o 1% do 1,28 mln ton. Po wzroście importu drobiu do UE w 2011 r. i 2012 r., w ubiegłym roku miał miejsce spadek poziomu przywozu o 6%, głównie ze względu na niższe dostawy z Brazylii (-12%). Zostało to częściowo zrekompensowane wyższym importem tajskiego drobiu (+15%). W 2014 r. i 2015 r. dostawy z krajów trzecich pozostaną na poziomie zbliżonym do 2013 r. Obniżą się zakupy w Tajlandii ze względu na niestabilną sytuację polityczną w tym kraju, co zostanie wyrównane wyższym importem z Brazylii.