Wzrastają ceny warzyw
Najbardziej zdrożała kapusta. Nawet dwukrotnie! A jak jest z innnymi warzywami?
Jak wynika z zestawienia udostępnionego przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, aktualnie cena kapusty na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł/kg, co oznacza dwukrotny wzrost w porównaniu ze styczniem 2015 r. Większość warzyw jest droższa w porównaniu z ceną ze stycznia 2015 roku. Jest to wynik ubiegłorocznej suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych.
Cebula w ofercie hurtowej rynku w Broniszach sprzedawana jest w cenie od 1,00 zł do 1,16 zł/kg (opakowania 15 kg). Marchew z krajowej produkcji jest w cenie hurtowej od 1,30 do 1,65 zł/kg. Jest także marchew z importu (Francja i kraje Beneluksu) w cenach takich jak krajowe.
Pietruszka, której się nie importuje, jest w cenie 5 zł/kg. Krajowe ziemniaki - w cenie od 0,90 do 1,30 zł/kg (worki 15 kg). Porównując z ubiegłym rokiem, cena jest dwukrotnie wyższa. Warto jednak przypomnieć, że w 2015 r. zebraliśmy 18% mniej ziemniaków niż rok wcześniej.
Spadają natomiast ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe są w cenie od 50 zł do 100 zł za karton 6 kg (8,30 zł – 16 zł/kg). W podobnej cenie są sprowadzane z Hiszpanii pomidory malinowe. Według informacji otrzymanych od importerów, rolnicy hiszpańscy produkują pomidory malinowe specjalnie pod potrzeby polskich konsumentów. Jednak Polacy bardziej cenią sobie pomidory krajowe ze względu na ich smak. Krajowe ogórki szklarniowe są o tej porze droższe od importowanych. Cena ogórków polskich waha się od 11 do 12 zł/kg. Hiszpańskie są o połowę tańsze. Jednak, jak na tę porę roku, ze względu na dość wysokie temperatury i wysoką podaż, polska produkcja spod osłon jest o 70% tańsza w porównaniu z ubiegłym rokiem.