Wyższa cena mięsa w Unii Europejskiej
Z danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat wynika, że największy wzrost zanotowała wieprzowina. Jej ceny rok do roku były wyższe o 5,7%. Na drugim miejscu znalazły się jagnięcina i koźlina, które zdrożały o 4,5%. Ceny wołowiny i cielęciny wzrosły o 3%. Natomiast drób odnotował spadek o 1,6% w porównaniu z lutym 2023 roku.
Największe wahania cen drobiu i wieprzowiny
W ciągu ostatnich 3 lat roczna stopa inflacji w przypadku mięsa była najwyższa w okresie od kwietnia 2022 roku do marca 2023 roku. Roczna stopa zmian przekraczała 10%. Najwyższy wskaźnik odnotowano w lutym 2023 roku, kiedy ceny były o 17,3% wyższe niż w lutym 2022 roku.
Roczny wzrost cen wołowiny, cielęciny, jagnięciny i koźliny utrzymywał się w ciągu ostatnich 3 lat poniżej 15%. Większe wahania odnotowały ceny drobiu (+24,4% w listopadzie 2022 roku) i wieprzowiny (+18,8% w lutym 2023 roku).
W większości krajów wzrost cen mięsa, ale były też spadki
W lutym 2024 roku większość krajów Unii Europejskiej odnotowała wzrost cen mięsa w porównaniu z lutym 2023 roku. Najwyższy nastąpił w Bułgarii (+8,2 proc.), Rumunii (+7,7 proc.) i Chorwacji (+7,1 proc.). Natomiast trzy kraje odnotowały spadek cen mięsa: Czechy (-5,1%), Finlandia (-2,2%) i Dania (-0,6%).
CZYTAJ TEŻ: Kto kontroluje import rolno-spożywczy na polsko-ukraińskiej granicy?
- Tagi:
- mięso
- wieprzowina
- wzrost
- ceny