Zdrowie16 Maj 2025
Ryzyko dla konsumentów spowodowane możliwymi pozostałościami po pestycydach zawartych w produktach spożywczych, pozostaje niskie – wykazuje w swoim ostatnim raporcie Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Owoce i warzywa14 Maj 2025
Coraz bogatsza jest oferta rynków hurtowych w tegoroczne krajowe warzywa. Ceny, niektórych zmieniają się codziennie. Których i dlaczego?
Owoce i warzywa10 Maj 2025
Na giełdach owocowo-warzywnych pojawiły się w sprzedaży już pierwsze truskawki z upraw krajowych. Ile za nie trzeba zapłacić?
Owoce i warzywa7 Maj 2025
Długo wyczekiwane młode ziemniaki z krajowych upraw już pojawiły się w ofertach rynków hurtowych
Technika7 Maj 2025
Rafał Sieczkowski prowadzi w okolicach Gubina, wspólnie z rodziną, gospodarstwo oraz firmę świadczącą m.in. usługi rolnicze. Startował praktycznie od zera. Jak wspomina dziś z uśmiechem, wszystko zaczęło się 32 lata temu od pierwszego hektara i kupionego z czasem „z byłego DDR-u” kombajnu Fortschritt z zatartym silnikiem. Dziś, razem z dzierżawami, hektarów jest ok. tysiąc, są też dwa kombajny, które pracują na usługach. Maszyny obsługuje m.in. jego syn, Paweł.
Analizy rynkowe2 Maj 2025
W ciągu roku spadły ceny świń oraz ziemniaków i to znacznie. Wzrosły natomiast stawki za pszenicę, żyto, żywiec wołowy i mleko w skupie. Dane te dotyczą marca 2025 roku.
Hotblog1 Maj 2025
To banalne danie, ale... wymaga czasu i uwagi. Aby były pyszne, musimy sprawić, by stały się miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
Inne uprawy28 Kwie 2025
Wartość tego sektora wyceniana jest na 2 mld złotych. Rolnicy alarmują, że już wkrótce Polska może utracić go, z uwagi na problemy, na jakie natrafiają producenci.
Kulinaria25 Kwie 2025
Topinambur znajduje wiele zastosowań w kuchni i może z powodzeniem zastąpić popularne ziemniaki. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Od dawna był zapomniany, ale w ostatnim czasie powoli znów zaczyna cieszyć się popularnością. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść topinambur.
Hotblog21 Kwie 2025
Obiadowa propozycja na danie smaczne i lekkie, a zarazem pełne cennych witamin.
Kulinaria18 Kwie 2025
Żurek i barszcz biały nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Chociaż ich nazwy często stosowane są zamiennie, warto wiedzieć, że nie są to te same zupy. Różnica między nimi wynika przede wszystkim z rodzaju zakwasu, z którego są przygotowywane.
Owoce i warzywa13 Kwie 2025
Ziemniakom, podobnie jak innym warzywom, w dużym stopniu zagrażają choroby grzybowe. Jedną z najczęściej występujących jest rizoktonioza ziemniaka. Powoduje ona deformacje bulw, sprawia, że są drobniejsze i mają nieestetyczną skórkę. Jak ją zwalczyć?