Inne uprawy25 Paź 2023
Import ziemniaków z państw, które nie są członkami Unii Europejskiej, w tym z Ukrainy, jest zakazany.
Zdrowa żywność7 Paź 2023
Małe sklepy w dużych miastach z żywnością od lokalnych rolników - na przekór sieciom handlowym. Jak działają?
Inne uprawy3 Paź 2023
Jakie plony ziemniaków zapowiadają się w tym roku? Jak przebiegają zbiory? Czy będziemy mieć problem z przechowaniem bulw? Jakich cen można się spodziewać?
Hotblog19 Wrze 2023
W lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Podpowiadamy co zrobić ze znalezionymi zbiorami
Owoce i warzywa12 Wrze 2023
Dużymi krokami zbliża się jesień, co oznacza w wielu domach przygotowywanie zapasów na zimę. Ile zatem kosztują warzywa, które chętnie wkładamy do słoików i nie tylko?
Przechowalnictwo29 Sier 2023
O tym, czy ziemniaki “w dobrej formie” dotrwają do wiosny, decyduje wiele czynników. Kluczową rolę w tym aspekcie odgrywa m.in. zbiór bulw. Ale nie tylko. Podpowiadamy więc, jakich błędów unikać, by cieszyć się smacznymi kartoflami do wiosny.
Owoce i warzywa18 Sier 2023
Trwa czas zapraw sezonowych warzyw. Pojawiły się też już grzyby. Ile zatem kosztują na największych polskich giełdach?
Newsy16 Sier 2023
Ile wniosków złożyli rolnicy?
Prawo i finanse14 Sier 2023
Na razie o to dofinansowanie ubiega się blisko 39 tys. rolników.
Dobre praktyki w uprawie roślin13 Sier 2023
Len to roślina, która cieszy się coraz większą popularnością wśród rolników, zwłaszcza tych, zajmujących się ekologią, głównie z tego względu, że nie jest zbyt wymagający, jeśli chodzi nawożenie czy ochronę. Przemysł, zwłaszcza farmaceutyczny i spożywczy, także chętnie wykorzystuje len. Jak zatem uprawiać uprawiać go z powodzeniem?
Uprawy3 Sier 2023
Jeśli przy starachowickiej Biedronce na Majówce ustawia się pokaźnych rozmiarów kolejka, to znak, że ze swoimi truskawkami przyjechała Mariola Kozera, rolniczka z krwi i kości, której owoce zachwycają nie tylko urodą, ale i smakiem. Kobieta wraz z rodziną gospodaruje od lat na blisko 70 hektarach.
Zrównoważony chów zwierząt1 Sier 2023
Zmiany, jakie następują na naszych oczach w kontekście produkcji rolnej, są przeogromne. Dotyczą nie tylko najnowszych technologii, ale także podejścia do środowiska naturalnego. Obserwowane są one także w sektorze trzody chlewnej.