Zrównoważony chów zwierząt1 List 2022
W Europie z każdym rokiem przybywa przeciwników hodowli, a duża emisja gazów cieplarnianych produkowanych przez bydło jest niezaprzeczalnym faktem. Można jednak zredukować negatywny wpływ zwierząt na środowisko, nie tracąc przy tym tak ważnych produktów dla naszego zdrowia i życia, jak mleko i mięso.
Newsy31 Paź 2022
Czy małe gospodarstwa współpracują pomiędzy sobą?
Newsy30 Paź 2022
Rozmowa z Jackiem Sommerfeldem – dyrektorem Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
Dobre praktyki w uprawie roślin30 Paź 2022
Na co pozwala prawo?
Prawo i finanse29 Paź 2022
Ponad 100-hektarowe gospodarstwo wymaga wiele pracy i zaangażowania, zwłaszcza, gdy są rodzina i dzieci, o które trzeba dbać. Z powodzeniem radzi sobie z tym Ewelina Witaszek, rolniczka z gm. Bogoria, która razem z mężem Sylwestrem utrzymuje krowy i uprawia pole. Ale podział ról i obowiązków jest tu ściśle określony...
Odnawialne źródła energii28 Paź 2022
Plan jest taki, aby ciepło powstające przy produkcji biogazu ogrzewało całą wioskę.
Newsy28 Paź 2022
Kolejny tydzień już za nami - czas na cotygodniowy przegląd Waszych komentarzy, z których wybieramy najlepsze i publikujemy.
Analizy rynkowe27 Paź 2022
Co aktualnie dzieje się na ryku zbóż i rzepaku? Jaka jest tendencja i ile płacą pośrednicy?
Zboża27 Paź 2022
Plony kukurydzy - zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę - są w tym roku bardzo zróżnicowane. Z czego to wynika?
Dobre praktyki w uprawie roślin26 Paź 2022
Andrzej Baczyński wraz z żoną Beatą prowadzi gospodarstwo rolne skupione na produkcji mleka.
Prawo i finanse26 Paź 2022
KARINA i JANUSZ SZYMASIOWIE gospodarują na 64 hektarach, a w trzech kurnikach w jednym cyklu utrzymują ok. 50 tys. brojlerów rzeźnych. Co 9 tygodni pojawia się nowa partia piskląt.
Choroby i szkodniki24 Paź 2022
Jak chronić kukurydzę przed szkodnikami, chwastami i chorobami w dobie zmieniającego się klimatu i założeń Europejskiego Zielonego Ładu?