Bydło i mleko2 Kwie 2011
Stosowanie pożytecznych probiotyków czyli wyselekcjonowanych mikroorganizmów w hodowli zwierząt przynosi bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w hodowli krów mlecznych i bydła opasowego. Przekonuje się o tym coraz więcej rolników. Jednym z nich jest Roman Liberski rolnik z Różopolpola.
Ekonomika1 Kwie 2011
Jeszcze kilkanaście lat temu na terenie Polski działało około 1000 gorzelni rolniczych. Czynnych dziś pozostało jedynie 80. Konkurencyjne dla nich stały się wytwórnie przemysłowe, których wydajność jest o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy większa. Jednak cały czas utrzymuje się opinia, że ten najbardziej smakowity spirytus pochodzi właśnie z małych, wiejskich ośrodków gorzelnianych.
Zboża2 Sty 2011
Czy warto stosować kwalifikowany materiał siewny? Na jakim poziomie w zakupie towaru na wysiew pomaga państwo? Ilu rolników decyduje się na coroczną wymianę materiału?