Choroby i szkodniki15 List 2011
Zainfekowanie rzepaku przez grzyby przyczynia się do obumierania liści oraz ogranicza przewodzenie substancji pokarmowych przez uszkodzone szyjki korzeniowe. Wynikiem tego jest słaba kondycja roślin przed zbliżającą się zimą oraz możliwe przerzedzenie w okresie wiosennym.
Newsy10 List 2011
Bogna Duda - Jankowiak, wiceprezes Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA znalazła się na 34. miejscu na liście 50 topowych polskich menedżerek według rankingu „Tiaras of Management” publikowanego przez miesięcznik Polish Market.
Newsy8 List 2011
Zakład Mięsny Konarczak z Pogorzeli (powiat gostyński) zdobył pierwsze miejsce XVII edycji konkursu o tytuł Najlepszego Producenta Wędlin Polagra Food 2011 w kategorii zakładów mniejszych.
Inne hodowle7 List 2011
GloriS była jedną z klaczy, która podczas poznańskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych zdobyła najwyższe odznaczenie - złoty medal.
Trzoda chlewna12 Paź 2011
Nie mięsność, ale tempo wzrostu nabiera największego znaczenia w produkcji trzody chlewnej. Każdy dodatkowy dzień żywienia świń podnosi koszty tuczu zwierząt.
Bydło i mleko11 Paź 2011
XXV edycja Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu zgromadziło blisko 400 wystawców, którzy zaprezentowali prawie 2 tys. zwierząt, niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych. Podczas tego wydarzenia tytuł wiceczempiona otrzymała jałowica z Hodowli Zarodowej Zwierząt „Żołędnica".
Newsy6 Paź 2011
Beata Walkowiak z Pakosławia ze swoimi kiszonymi szparagami znalazła się w gronie laureatów, których wyróżniono nagrodą „Perły” podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Maszyny26 Wrze 2011
W Bednarach koło Poznania odbyła się wystawa Agro Show. Zaprezentowano m.in. najnowsze maszyny rolnicze.
Bydło i mleko26 Wrze 2011
Trojaczki, dwie jałówki i byczek, urodziły się w gospodarstwie Haliny i Pawła Foltynowicz z Siedlca, powiat gostyński. Wszystkie mają się bardzo dobrze.
Trzoda chlewna23 Wrze 2011
Salmonelloza świń to choroba trzody chlewnej, która powoduje duże straty ekonomiczne. Często towarzyszy jej kaszel.
Zboża22 Wrze 2011
Czynnikiem stabilizującym plon jest prawidłowa ochrona, czyli zaprawienie nasion do siewu. Dzięki temu możemy ustrzec rośliny przed chorobami grzybowymi.