Newsy14 Marz 2016
- Wasza ustawa zrównuje polskich rolników z obcokrajowcami – mówił poseł PSL Władysław Kosinak-Kamysz podczas obrad sejmowych na temat projektu ustawy o sprzedaży ziemi. Innego zdania był wicemister rolnictwa Zbigniew Babialski.
Newsy14 Marz 2016
Łukasz Jędrzejak, Arleta Linka, Grzegorz Majchrzak, Maciej Szudrowicz, Jacek Grzelak, Marek Michalak,
Jan Kamiński, Grzegorz Krasoń, Hubert Michalski i Kazimierz Wotzka to laureaci konkursu Wielkopolski Rolnik Roku.
Newsy14 Marz 2016
Naukowcy twierdzą, że nasz kraj jest w stanie rocznie wyprodukować 650 tys. ton białka, co w przyszłości zaspokoiłoby potrzeby rynkowe w 50%. Czy rolnicy przekonają się do roślin strączkowych?
Pomoc unijna14 Marz 2016
Czy utwardzenie placu manewrowego wokół budynków inwentarskich można „podpiąć” pod program "Modernizacja gospodarstw rolnych"?
Newsy14 Marz 2016
Rolnicy chcą wymusić na ministrze środowiska, by wyraził zgodę na odstrzał bobrów. Co na to resort?
Przepisy13 Marz 2016
Chcesz wybudować mały zbiornik retencyjny koło swojego pola? A może potrzebujesz pieniądze na renowację istniejącego?
Trzoda chlewna12 Marz 2016
Mykoplazmowe zapalenie płuc świń to choroba ekonomiczna. Zarażone zwierzęta przestają przybierać na wadze. Jak ustrzec przed tym stado?
Zboża12 Marz 2016
Jak przekonują specjaliści z WODR Poznań walka z chwastami w zbożach może być w tym roku wyjątkowo trudna. Dlaczego?
Newsy11 Marz 2016
Czy projekt ustawy o obrocie ziemią jest dobry? Czy będą jeszcze szanse na jego zmianę? Co ta ustawa ma - tak naprawdę - zmienić?
Newsy11 Marz 2016
Dzisiejsza cena skupu żywca wieprzowego wzrosła w stosunku do początku tygodnia osiągając pułap 3,70 - 4,50 zł za kilogram tucznika. Za poubojową klasę E płacono natomiast od 5,10 do 5,60 zł za kilogram.
Newsy11 Marz 2016
Finałowe starcie 10 najlepszych na targach Agrotech w Kielcach
Bydło i mleko11 Marz 2016
Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych. Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?