Newsy27 Gru 2017
W I dzień Świąt Bożego Narodzenia doszło do groźnego pożaru budynku gospodarczo-inwentarskiego. W akcji gaśniczej brało udział 8 zastępów państwowej i ochotniczej straży pożarnej.
Sylwetki26 Gru 2017
Łukasz Michalczak, z powodzeniem prowadzi blisko 100-hektarowe gospodarstwo rolne. W produkcji roślinnej widzi przyszłość.
Zboża26 Gru 2017
Jak zminimalizować ryzyko niepowodzenia prowadzonej produkcji roślinnej? Jak uzyskać z niej najwyższą dochodowość?
Sylwetki25 Gru 2017
Obecnie rolnik ze Stróży-Kolonii obsiewa 16 ha gruntów własnych i ponad 105 ha dzierżawionych. Zaczynał od 4,5 hektara.
Technika25 Gru 2017
Decydującym o ilości i rodzaju napraw zimowych czynnikiem jest pogoda. Przy sprzyjających warunkach wzrasta liczba napraw głównych. Siłą rzeczy większe jest również zapotrzebowanie na akumlatory.
Sylwetki25 Gru 2017
Makiełki, makowiec na kruchym spodzie, makowa plecionka... Boże Narodzenie smakuje makiem. Czy zastanawialiście się nad tym, jak on jest produkowany? Czy opłaca się go uprawiać?
Przechowalnictwo24 Gru 2017
Plony ziemniaków w tym sezonie nie są najgorsze. Ich jakość pozostawia jednak wiele do życzenia. Co zatem robić, aby ograniczyć straty podczas ich przechowywania? O czym należy szczególnie pamiętać?
Newsy24 Gru 2017
Dziś Wigilia. Najpiękniejsze Święto w roku. W tym dniu i kolejnych dwóch chcemy jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi.
Newsy23 Gru 2017
Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Zakładów Azotowych Chorzów S.A. podjęło decyzję o podwyższeniu kapitału zakładowego spółki. Jest to element przyjętego w sierpniu „Planu naprawczego spółki na lata 2017-2027”
Przepisy23 Gru 2017
Koniec roku tuż, tuż... Dlatego ARiMR przypomina, że tylko do końca grudnia można dokonać spisu zwierząt.
Newsy23 Gru 2017
Rolnik, który ukończy wiek emerytalny, będzie posiadać co najmniej 30 letni okres rolniczego ubezpieczenia emerytalno-rentowego oraz zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej, może złożyć wniosek o wcześniejszą emeryturę rolniczą.
Owoce i warzywa22 Gru 2017
Zgodnie z tradycją, mak obok ryb powinien zagościć na naszych stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Czy wiedzieliście, że ten zwyczaj ma swoje uzasadnienie w prawidłach zdrowego żywienia?




























