Prawo i finanse28 List 2022
Bez energii elektrycznej w gospodarstwie nie można już funkcjonować. Rolnicy coraz częściej korzystają z odnawialnych źródeł. W jaki sposób przechowywać wyprodukowaną energię?
Odnawialne źródła energii16 List 2022
- Poza produkcją roślinną i zwierzęcą, mamy wręcz ogromne zainteresowanie produkcją ciepła i energii - mówi prof. Jacek Dach.
Nawożenie3 List 2022
Nawożenie zlokalizowane, nawożenie precyzyjne m.in. kukurydzy, rzepaku to coraz powszechniejsza technika. Jakie są największe zalety tej metody odżywiania roślin?
Dobre praktyki w uprawie roślin5 Paź 2022
Bracia Siemianowscy - Kamil i Szymon - od kilku lat stosują biostymulatory w uprawie warzyw, m.in. czerwonej cebuli. Mówią, że dzięki temu są one lepiej odżywione i mniej podatne na czynniki stresowe, np. okresowe niedobory wody.
Nawożenie12 Wrze 2022
Jak powinno wyglądać nawożenie rzepaku jesienią z użyciem azotu?
Uprawy5 Wrze 2022
Jakie potrzeby pokarmowe ma rzepak ozimy? Jak powinno wyglądać nawożenie rzepaku jesienią z użyciem azotu? Jakie funkcje w nawożeniu rzepaku pełnią: siarka, fosfor i potas?
Pomoc unijna28 Sier 2022
Uprawa zbóż i rzepaku na maksymalnie 65% pól? To co rolnik ma wysiewać na pozostałych 35% areału?
Nawożenie26 Sier 2022
Prowadząc intensywną produkcję roślinną, nie da się uniknąć stosowania nawozów mineralnych. Ich użycie można jednak znacząco ograniczyć, wykorzystując gnojowicę.
Analizy rynkowe12 Sier 2022
Kolejne podwyżki cen nawozów. Czy jest jakaś górna granica?
Dobre praktyki w uprawie roślin11 Sier 2022
Zdecydował się na siew słonecznika. Mówi, że jest to roślina przyszłościowa.
Inne uprawy28 Lip 2022
O czym należy pamiętać przeprowadzając podsiew użytków zielonych późnym latem? Jak wykonać go prawidłowo? Jakie odmiany wybrać? Najważniejsze informacje i wskazówki o późnoletnim podsiewie przekazuje Piotr Kowalski - przedstawiciel firmy Barenbrug Polska - członka programu Krowie na Zdrowie.
Hotblog28 Czerw 2022
W kuchni polskiej bób jest znany i stosowany już od dawna. Przyrządza się z niego wiele przekąsek, zup, jarzynek, a także dodaje do wielu potraw jarskich i mięsnych. Przez cały rok można kupować bób mrożony lub konserwowy, ale najlepszy jest świeży. A sezon na niego właśnie się rozpoczął.