Wołowina wykazała najwyższy spadek ceny
Ceny mięsa w Unii Europejskiej i na rynku światowym w czerwcu
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w czerwcu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wołowina (-4,5%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, Że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w czerwcu 2014 r. w stosunku do maja br. o 1,6%. W omawianym okresie średnia cena wołowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3601 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wołowego na rynku światowym wynosiła 3248 EUR/t (4415 USD/t). W czerwcu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 14,2%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 3,2%.
W omawianym okresie cena wołowiny w Unii pozostawała na poziomie o 11% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W czerwcu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1709 EUR/t, tj. była o 0,7% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, Że średnia cena tego gatunku mięsa w czerwcu br. była o 4,2% wyższa niż w maju 2014 r. W czerwcu br. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1802 EUR/t (2450 USD/t), tj. była o 16 % wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 1,2% wyższa w stosunku do ceny z maja 2014 r.
W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -5%. Ponadto w czerwcu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1992 EUR/t. Była ona o 11% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1798 EUR/t (2444 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 0,5%, natomiast miesięcznym wzrosła o 2,2%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 5,1%, natomiast m/m zwyżkowała o 1,9%.