Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
      Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Newsy 15 grudnia 2018 09:03 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:15
Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno
Źródło: Woj-Len
Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?
Spis treści:

    Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Oczywiście wszystko zależy też od tego, z czego i w jaki sposób wykonany jest dany olej. Jeśli zależy nam na zdrowiu - powinniśmy sięgać po te tłoczone na zimno, dzięki którym do organizmu dostarczymy drogocenne kwasy omega 3.

    W odpowiedniej temperaturze, a więc do 50 ℃, tłoczone są oleje firmy Woj-Len z Krobi. Właścicielem tego przedsiębiorstwa jest Wojciech Misztal, który zgodnie z rodzinną tradycją sięgającą początku XX wieku, produkuje oleje rydzowe, rzepakowe, słonecznikowe, z wiesiołka, a także pestek dyni czy ostropestu. Właściciel firmy dokłada starań, by do przerobu trafiały jedynie starannie selekcjonowane, polskie nasiona. Potwierdzeniem najwyższej jakości produktów firmy są liczne certyfikaty żywności, które otrzymała ona na przestrzeni ostatnich lat.

    Należy do nich certyfikat Ministra Rolnictwa „Doceń polskie”, a także tytuł „Top Produktu” przyznawany artykułom najwyższej jakości, zdobywającym maksymalne noty za oceniane aspekty smakowe i wizualne oraz stosunek jakości do ceny. Woj-Len znalazł się także wśród nominowanych do prestiżowego konkursu „Orzeł Agrobiznesu”. Jest doskonałym przykładem łączenia rodzinnych tradycji produkcyjnych z nowatorskim podejściem do biznesu.

    - W naszym rodzinnym domu olejarnia funkcjonowała od 1900 roku. Zakładał ją mój pradziadek, Wojciech Chudy. Olej tłoczyli w niej do II wojny światowej, do czasu aż sprzęt zarekwirowali i wywieźli okupanci - opowiada Wojciech Misztal.

    Działalność została reaktywowała w 2012 roku, ale pod nowym szyldem Woj-Len. Drugi człon nazwy nie jest bez znaczenia. To właśnie olej lniany kojarzy się najbardziej z tradycyjną produkcją rodziny z Krobi. - Wytwarzamy go z siemienia lnianego, pochodzącego z własnych upraw - zaznacza Wojciech Misztal. Niegdyś był on głównym składnikiem postnej diety, dziś znając walory zdrowotne oleju lnianego, sięgamy po niego na co dzień. Wspaniale smakuje chociażby z białym serem i cebulką. - Zawartość kwasów omega 3 w lnie odmiany szafir, który posiadamy, dochodzi do 50-60 procent. To najwyższa półka - mówi właściciel firmy Woj-Len. Więcej informacji: www.woj-len.pl

    • Tagi:
    • tradycyjne jedzenie
    • oleje tłoczone na zimno
    • Wojciech Misztal
    • woj len
    • lokalne
    redakcja
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

    8 sierpnia 2022
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

    10 grudnia 2018
    Sylwetki

    Jerzy Just (SemCo) - specjalista od olejów tłoczonych na zimno

    13 sierpnia 2016
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    KOWR idzie na rekord w tegorocznej dzierżawie. Ile hektarów już rozdysponowano?
    29 czerwca 2025
    Newsy
    To kluczowa sprawa podczas żniw. O tym nie powinien zapominać każdy rolnik
    29 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Dostałeś dotację? Zobacz, jak prawidłowo rozliczyć amortyzację w rolnictwie
    29 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    To będzie największa plenerowa wystawa w Europie. Agro Show coraz bliżej!
    29 czerwca 2025
    Newsy
    To kluczowa sprawa podczas żniw. O tym nie powinien zapominać każdy rolnik
    29 czerwca 2025
    Newsy
    Największe targi w Polsce północnej są już coraz bliżej!
    28 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnicy w siedzibie KOWR blokują przetarg na OPR. Emocje sięgają zenitu!
    27 czerwca 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy zaczną się prawdziwe upały. Najnowsza prognoza pogody
    27 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności