Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak można wyhodować ziemniaki idealne. Oni to wiedzą!
      Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?
      U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
      Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
      Październik to ostatni dzwonek. Wiosna przywita cię cudnym, szafirowym dywanem
      Wapnowanie trawnika jesienią nie zawsze ma sens. Kiedy tego nie robić?
      Nie wyrzucaj tego popularnego odpadu. Porwij i zmieszaj z glebą w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Newsy 15 grudnia 2018 09:03 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:15
Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno
Źródło: Woj-Len
Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?
Spis treści:

    Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Oczywiście wszystko zależy też od tego, z czego i w jaki sposób wykonany jest dany olej. Jeśli zależy nam na zdrowiu - powinniśmy sięgać po te tłoczone na zimno, dzięki którym do organizmu dostarczymy drogocenne kwasy omega 3.

    W odpowiedniej temperaturze, a więc do 50 ℃, tłoczone są oleje firmy Woj-Len z Krobi. Właścicielem tego przedsiębiorstwa jest Wojciech Misztal, który zgodnie z rodzinną tradycją sięgającą początku XX wieku, produkuje oleje rydzowe, rzepakowe, słonecznikowe, z wiesiołka, a także pestek dyni czy ostropestu. Właściciel firmy dokłada starań, by do przerobu trafiały jedynie starannie selekcjonowane, polskie nasiona. Potwierdzeniem najwyższej jakości produktów firmy są liczne certyfikaty żywności, które otrzymała ona na przestrzeni ostatnich lat.

    Należy do nich certyfikat Ministra Rolnictwa „Doceń polskie”, a także tytuł „Top Produktu” przyznawany artykułom najwyższej jakości, zdobywającym maksymalne noty za oceniane aspekty smakowe i wizualne oraz stosunek jakości do ceny. Woj-Len znalazł się także wśród nominowanych do prestiżowego konkursu „Orzeł Agrobiznesu”. Jest doskonałym przykładem łączenia rodzinnych tradycji produkcyjnych z nowatorskim podejściem do biznesu.

    - W naszym rodzinnym domu olejarnia funkcjonowała od 1900 roku. Zakładał ją mój pradziadek, Wojciech Chudy. Olej tłoczyli w niej do II wojny światowej, do czasu aż sprzęt zarekwirowali i wywieźli okupanci - opowiada Wojciech Misztal.

    Działalność została reaktywowała w 2012 roku, ale pod nowym szyldem Woj-Len. Drugi człon nazwy nie jest bez znaczenia. To właśnie olej lniany kojarzy się najbardziej z tradycyjną produkcją rodziny z Krobi. - Wytwarzamy go z siemienia lnianego, pochodzącego z własnych upraw - zaznacza Wojciech Misztal. Niegdyś był on głównym składnikiem postnej diety, dziś znając walory zdrowotne oleju lnianego, sięgamy po niego na co dzień. Wspaniale smakuje chociażby z białym serem i cebulką. - Zawartość kwasów omega 3 w lnie odmiany szafir, który posiadamy, dochodzi do 50-60 procent. To najwyższa półka - mówi właściciel firmy Woj-Len. Więcej informacji: www.woj-len.pl

    • Tagi:
    • tradycyjne jedzenie
    • oleje tłoczone na zimno
    • Wojciech Misztal
    • woj len
    • lokalne
    redakcja
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

    8 sierpnia 2022
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

    10 grudnia 2018
    Sylwetki

    Jerzy Just (SemCo) - specjalista od olejów tłoczonych na zimno

    13 sierpnia 2016
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dopłaty 2025. ARiMR już gotowa do wypłacania płatności do hektarów [VIDEO]
    29 września 2025
    Trzoda chlewna
    Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
    29 września 2025
    Maszyny
    Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
    29 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Tragedia podczas zbioru kukurydzy. Nie żyje 43-latek
    29 września 2025
    Newsy
    Zagrażają rolnikom i sprzętowi. Już są straty na kilkaset tysięcy
    29 września 2025
    Newsy
    Dożynki Polskie w Spale rozpoczęte. Starostami Szymon Kluka i Anna Jaszczołt
    28 września 2025
    Newsy
    O włos od tragedii. Traktor rozpadł się na pół
    28 września 2025
    Ciągniki
    AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
    27 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności