Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

Newsy 15 grudnia 2018 09:03 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:15
Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno
Źródło: Woj-Len
Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?
Spis treści:

    Zauważyliście, że wystarczy dodać kilka kropel oleju, by potrawie nadać zupełnie nowy wymiar smaku?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Oczywiście wszystko zależy też od tego, z czego i w jaki sposób wykonany jest dany olej. Jeśli zależy nam na zdrowiu - powinniśmy sięgać po te tłoczone na zimno, dzięki którym do organizmu dostarczymy drogocenne kwasy omega 3.

    W odpowiedniej temperaturze, a więc do 50 ℃, tłoczone są oleje firmy Woj-Len z Krobi. Właścicielem tego przedsiębiorstwa jest Wojciech Misztal, który zgodnie z rodzinną tradycją sięgającą początku XX wieku, produkuje oleje rydzowe, rzepakowe, słonecznikowe, z wiesiołka, a także pestek dyni czy ostropestu. Właściciel firmy dokłada starań, by do przerobu trafiały jedynie starannie selekcjonowane, polskie nasiona. Potwierdzeniem najwyższej jakości produktów firmy są liczne certyfikaty żywności, które otrzymała ona na przestrzeni ostatnich lat.

    Należy do nich certyfikat Ministra Rolnictwa „Doceń polskie”, a także tytuł „Top Produktu” przyznawany artykułom najwyższej jakości, zdobywającym maksymalne noty za oceniane aspekty smakowe i wizualne oraz stosunek jakości do ceny. Woj-Len znalazł się także wśród nominowanych do prestiżowego konkursu „Orzeł Agrobiznesu”. Jest doskonałym przykładem łączenia rodzinnych tradycji produkcyjnych z nowatorskim podejściem do biznesu.

    - W naszym rodzinnym domu olejarnia funkcjonowała od 1900 roku. Zakładał ją mój pradziadek, Wojciech Chudy. Olej tłoczyli w niej do II wojny światowej, do czasu aż sprzęt zarekwirowali i wywieźli okupanci - opowiada Wojciech Misztal.

    Działalność została reaktywowała w 2012 roku, ale pod nowym szyldem Woj-Len. Drugi człon nazwy nie jest bez znaczenia. To właśnie olej lniany kojarzy się najbardziej z tradycyjną produkcją rodziny z Krobi. - Wytwarzamy go z siemienia lnianego, pochodzącego z własnych upraw - zaznacza Wojciech Misztal. Niegdyś był on głównym składnikiem postnej diety, dziś znając walory zdrowotne oleju lnianego, sięgamy po niego na co dzień. Wspaniale smakuje chociażby z białym serem i cebulką. - Zawartość kwasów omega 3 w lnie odmiany szafir, który posiadamy, dochodzi do 50-60 procent. To najwyższa półka - mówi właściciel firmy Woj-Len. Więcej informacji: www.woj-len.pl

    • Tagi:
    • tradycyjne jedzenie
    • oleje tłoczone na zimno
    • Wojciech Misztal
    • woj len
    • lokalne
    redakcja
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

    8 sierpnia 2022
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

    10 grudnia 2018
    Sylwetki

    Jerzy Just (SemCo) - specjalista od olejów tłoczonych na zimno

    13 sierpnia 2016
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
    16 sierpnia 2025
    Przepisy
    Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
    16 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
    16 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nowy kierunek na SGGW: sztuczna inteligencja i inżynieria uczenia maszynowego
    16 sierpnia 2025
    Newsy
    Czy grunty wchodzące w skład OPR-ów mogą być rozparcelowane?
    15 sierpnia 2025
    Newsy
    Rolnicy przyczynili się do zamknięcia popularnego kąpieliska w Wielkopolsce?
    13 sierpnia 2025
    Newsy
    14. emerytura dla rolników już we wrześniu. KRUS podał szczegóły
    13 sierpnia 2025
    Newsy
    III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane Potęgowo 2025
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności