Zielonka najlepsza z pierwszego pokosu
Trwa koszenie łąk. Z zebranej zielonki można uzyskać bardzo dobrą kiszonkę czy sianokiszonkę.
Młoda zielonka ma dużo cukrów niezbędnych do prawidłowej fermentacji mlekowej w czasie zakiszania, a jednocześnie ma mniej włókna, a to pozwala na jej dobre sprasowanie lub ugniecenie. Najlepiej, aby zbiór traw przypadł na okres od początku kłoszenia do początku wyrzucania wiech. Najważniejszy jest termin koszenia pierwszego pokosu. Wówczas jest dużo pędów kwiatostanowych, które w miarę rozwoju drewnieją i zmniejszają ilość strawnych składników pokarmowych w kiszonce. Zielonka jest najlepszym surowcem do zakiszania, bo zawiera więcej cukrów niż zielonka w kolejnych pokosach. Z kolei opóźnienie koszenia powoduje zmniejszenie ilości białka ogólnego. Rośliny stają się mniej strawne i zmniejsza się ich wartość pokarmowa pod względem energii. Ostatni pokos najlepiej wykonać w takim okresie, aby rośliny miały co najmniej 4 tygodnie na odrośnięcie. Zwiększa to ilość składników zapasowych i mineralnych, przede wszystkim fosforu i potasu, oraz wzmacnia rośliny przed zimą.