Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?

Ewa Kochanowska-Batalińska prowadzi gospodarstwo ogrodnicze w gminie Brzeziny. Jest w nim także uprawiany rzepak. W jego produkcji rolniczkę wspiera mąż - Maciej Bataliński (na zdjęciu). W tym roku małżeeństwo osiągnęło imponujący wynik. Wpływ na to miało kilka czynników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odmiana
Jednym z elementów, wpływających na plon rzepaku, jest odmiana. Batalińscy w sezonie 2024/2025 postawili na JANOSHA. W badaniach COBORU odmiana ta osiągnęła aż 113% wzorca (53,5 dt/ha). Zawartość tłuszczu w nasionach JANOSHA wynosi 43,8%. Odmiana ta charakteryzuje się silnym wigorem jesiennym, bardzo dobrą zimotrwałością oraz odpornością na wyleganie. Dzięki obecności genu RLM7 jest odporna na suchą zgniliznę kapustnych, a także wykazuje odporność na wirus żółtaczki rzepy (TuYV) i podwyższoną tolerancję na werticiliozę. JANOSH radzi sobie w różnych warunkach glebowych, toleruje okresowe niedobory wody i wiosenne przymrozki. Dobrze plonuje nawet przy obniżonych dawkach nawożenia. Odmiana sprawdza się zarówno w terminie optymalnym, jak i opóźnionym.
U Bataliński JANOSH z pola o powierzchni 11 ha dał średnio 6,2 tony z hektara przy 10,5 % wilgotności.
Stanowisko i system uprawy
Rzepak u Batalińskich uprawiany jest w systemie bezokrowwym. JANOSH został zasiany na gruntach III klasa bonitacyjnej po pszenicy ozimej.
Program nawożenia i ochrony
Na wiosnę zastosowano 180 kg/ha KIZEYT (ESTA® Kieserit) i 170 kg/ha azotu. Na jesień z kolei zaaplikowano 300 kg/ha nawozu wieloskładnikowego NPK (S) 8-20-30 (5) „8 PRO”.
W fazie zielonej łuszczyny rzepaku uprawa została uszkodzona przez grad. W odpowiedzi na to gospodarstwo z Jordanowa zdecydowało się na zastosowanie środka StikON Plus z oferty Chemirol - około 3,5 tygodnia przed zbiorem. Zabieg sklejania łuszczyn okazał się trafnym wyborem - mimo trudnych warunków pogodowych łuszczyny pozostały zamknięte, co skutecznie zapobiegło porastaniu nasion i stratom plonu.
Cała technologia uprawy rzepaku przedstawia się natsępująco - środki ochrony roślin (m.in. Baristo 500 SC, Kier 450 SC, Gavial 375 S, Apis 200 SE), odżywianie (Opti Rzepak, Cropvit BMo, CuProte, Siarkowy ) oraz produkty mikrobiologiczne (Bakto ProFOS, BlueN).