Ułatwienia dla drobnych producentów wyrobów winiarskich
Nowe przepisy mają na celu podniesienie konkurencyjności drobnych producentów napojów winiarskich poprzez wprowadzenie szeregu ułatwień dotyczących produkcji i sprzedaży wyrobów.
USPRAWNIENIE SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ
- Ustawa o wyrobach winiarskich jest nową, kompleksową ustawą, która wychodzi naprzeciw oczekiwaniom branży producentów win owocowych, cydrów, miodów pitnych oraz sektora wina. Zwiększa ona konkurencyjność małych producentów i jest istotnym krokiem w wychodzeniu naprzeciw oczekiwaniom w usprawnieniu sprzedaży bezpośredniej. Dziękuję za zgodne i spokojne procedowanie projektu, który zyskał aprobatę w zasadzie wszystkich klubów i kół parlamentarnych. Mam nadzieję, że w przyszłości będziemy współpracować równie dobrze i merytorycznie
- powiedział podczas debaty pełnomocnik rządu ds. przetwórstwa i rozwoju rynków rolnych, sekretarz stanu w MRiRW Norbert Kaczmarczyk.
Nowe przepisy mają na celu podniesienie konkurencyjności drobnych producentów napojów winiarskich poprzez wprowadzenie szeregu ułatwień dotyczących produkcji i sprzedaży wyrobów.
NOWA USTAWA DLA BRANŻY WINIARSKIEJ
Wprowadzone przepisy zakładają m.in.:
- wdrożenie przepisów UE do polskiego porządku prawnego;
- podniesienie konkurencyjności drobnych producentów wyrabiających wysokojakościowe fermentowane napoje winiarskie, takie jak cydr jakościowy, perry jakościowe, wina owocowe jakościowe oraz miód pitny jakościowy – z surowców wyrabianych głównie we własnym gospodarstwie, poprzez:
- zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. litrów/rok do 100 tys. litrów/rok;
- umożliwienie produkcji ww. napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub ilości pni pszczelich;
- umożliwienie zakupu, do 50% wagowo, surowców do wyrobu ww. napojów w województwie, w którym jest prowadzony wyrób tych napojów, lub powiatach sąsiadujących z tym województwem;
- umożliwienie wyrobu ww. napojów poza składem podatkowym;
- zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym;
- umożliwienie sprzedaży ww. napojów w miejscu produkcji;
- zwolnienie z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy, co umożliwi bezpośrednią sprzedaż ww. napojów do restauracji i lokalnych sklepów;
- ujednolicenie przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich;
- podniesienie wymagań jakościowych dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich;
- uproszczenie zasad wpisu do rejestru przedsiębiorców wyrabiających wyroby winiarskie;
- stworzenie systemu elektronicznego obiegu dokumentów pomiędzy instytucjami kontrolnymi;
- uproszczenie systemu certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego – na etykietach nie będzie konieczności umieszczania numeru identyfikacyjnego.