Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ten limit zmienia zasady zakupu ziemi. Jakich działek dotyczy?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
      Na działce rolnej można budować dom letniskowy? Odpowiedź może się nie spodobać
      Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Warzywa i ziemniaki z Lenartowic

Warzywa i ziemniaki z Lenartowic

Uprawy - Inne uprawy 6 czerwca 2020 07:00 Dorota Piękna-Paterczyk
Warzywa i ziemniaki z Lenartowic
Źródło: D. Piękna-Paterczyk
Czy w obliczu światowej pandemii przestaniemy jeść! Otóż nie! Wiedzą o tym producenci warzyw gruntowych, którzy nie zatrzymają wzrostu roślin i wykonywania kolejnych prac polowych. 
Spis treści:

    Czy w obliczu światowej pandemii przestaniemy jeść! Otóż nie! Wiedzą o tym producenci warzyw gruntowych, którzy nie zatrzymają wzrostu roślin i wykonywania kolejnych prac polowych. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Emil Bartczak – producent warzyw z Lenartowic (powiat pleszewski) zapytany o sytuację z koronawirusem odpowiada

    - Nikt nie spodziewał się, że taki problem pojawi się w Polsce i na całym świecie. Były pewne obawy i wątpliwości, co dalej? Jak ten sezon będzie wyglądał? Czy pandemia wpłynie na ceny? Czy będą problemy ze sprzedażą wyprodukowanych w gospodarstwie warzyw? Tych pytań i niewiadomych było bardzo dużo. Na początku sytuacja wyglądała nie najlepiej. Jako sprzedający swój towar na targowiskach widzieliśmy bardzo małe zainteresowanie kupujących. Teraz sytuacja poprawiła się i wszystko jakoś unormowało się. Jest trochę mniejszy zbyt na warzywa z powodu pozamykanych restauracji i innych lokali gastronomicznych. Uważam jednak, że  nie ma co przesadnie narzekać - opowiada.

    Jego wrodzony optymizm podpowiada mu, że trzeba cieszyć się tym, co jest! 

    Emil Bartczak jest studentem IV roku ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. - Skończyłem liceum o profilu biologiczno-chemicznym. Od zawsze interesowałem się i lubiłem biologię i teraz przydaje mi się to w życiu – opowiada. 

    Wybór kierunku studiów nie był przypadkowy. - Wybrałem ogrodnictwo, ponieważ chciałem kontynuować tradycje rodzinne – dodaje. Rodzice pana Emila -  Iwona i Piotr Bartczakowie od ponad 20 lat w miejscowości Lenartowice zajmują się uprawą warzyw. To oni zaszczepili w synu zainteresowanie tą gałęzią produkcji. Tutaj rósł, pomagał w przygotowaniu asortymentu warzyw do sprzedaży i śledził na bieżąco wszystkie działania podejmowane w gospodarstwie. Lubił taką pracę, angażował się  i zawsze  podchodził do niej z pozytywnym nastawieniem. Rodzice przez lata stopniowo powiększali gospodarstwo, zwiększając tym samym areał uprawy warzyw.

    - Obecnie na powierzchni 14 ha uprawiamy warzywa, w głównej mierze: ziemniaki, pomidory, ogórki, bób i kapustę. Kilka lat temu rodzice zdecydowali się na uprawę warzyw pod osłonami, aby jak najwcześniej w sprzedaży mieć nowalijki, zważywszy na fakt, że ceny wczesnych warzyw z uprawy tunelowej są z reguły wyższe, a powierzchnia może być wykorzystana kilka razy. Miało to swoje uzasadnienie w prowadzonej przez nich sprzedaży bezpośredniej  na targowiskach. To klienci sami podpowiadali nam, że powinniśmy mieć szerszy asortyment, dopytując np. czy mamy fasolkę, czy mamy paprykę? Stąd zapadła decyzja, aby mieć szersze „okno” gatunkowe. Obecnie w tunelach uprawiamy kalafiory, kapustę, paprykę, fasolę tyczną, pomidory i sałatę – informuje pan Emil.

    Rozsadę przygotowują sami oraz zlecają specjalistycznym firmom. Gospodarstwo posiada nie najlepsze gleby klasy IV, V i VI. Producenci warzyw zwracają dużą uwagę na wykonywanie analiz chemicznych, stosowanie nawożenia mineralnego i organicznego, utrzymanie gleb w dobrej kulturze. Wszystko to wpływa korzystnie na uzyskiwane wysokie plony. W chwili obecnej w gospodarstwie trwają zbiory ziemniaków wczesnych. – Zawsze staramy się do nasadzeń wybierać sprawdzone  odmiany ziemniaków, które cechują się dobrym smakiem i dobrą jakością.  Dbamy o to, aby sadzić materiał kwalifikowany kupowany w centralach nasiennych. Przyzwyczailiśmy klientów do tego, że mamy dobre ziemniaki i nie ryzykujemy z odmianami, których nie znamy – twierdzi. Trwają zbiory ziemniaków. Wysadzone w połowie lutego do tuneli oraz w marcu na pole podkiełkowane ziemniaki plonują bardzo dobrze. Producent jest nawet zaskoczony wielkością bulw ziemniaków. - Zdarzają się ziemniaki, które ważą ponad 300 g – dodaje. W tunelach producenci wycinają wczesną kapustę, a za moment pojawi się kalafior, który obecnie jest na etapie wiązania róż. Wielu producentów warzyw zaniepokojonych jest coraz większymi niedoborami wody. - Dobrze, że na początku maja wystąpiły opady deszczu, które wpłynęły bardzo korzystnie na rosnące na polu warzywa i na pewno uratowały sytuację. Wszystkie warzywa staramy się nawadniać za pomocą linii kroplujących. Ale to ciągle za mało.  Wraz ze zmianami klimatycznymi pojawiają się problemy z nowymi chorobami i szkodnikami, no i z suszą.  A że problem suszy coraz bardziej się pogłębia, w związku z tym postanowiliśmy ubiegać się w ARiMR o dotację na nawadnianie gospodarstwa – informuje pan Emil. Warto zaznaczyć, że gospodarstwo doposażone jest w nowoczesny park maszynowy i specjalistyczny sprzęt do uprawy warzyw. 

    Postawiła na szparagi. Mówi, z czym to się je! [ZDJĘCIA I VIDEO]

    W gospodarstwach nastawionych na produkcję warzyw odczuwalne są coraz bardziej problemy z czynnikiem ludzkim. Zablokowanie granic z powodu koronawirusa i nieobecność na rynku pracy osób z Ukrainy zaczyna się pogłębiać.  Ten brak „rąk do pracy” na pewno przełoży się na kłopoty ze zbiorami warzyw w całym sezonie. - My jesteśmy gospodarstwem rodzinnym i na razie jakoś dajemy sobie radę. Mamy osoby dochodzące, które w momencie spiętrzenia prac pomagają nam. Wiele osób nie chce pracować w gospodarstwie. No nie oszukujmy się, jest to ciężka praca – twierdzi młody producent.

    Od kilku lat w gospodarstwie uprawiany jest bób. - Każdego roku zwiększaliśmy powierzchnię uprawy, ale w tym roku przystopowaliśmy i chyba tak zostaniemy. Jest to czasochłonna uprawa. Dopiero od niedawna bób obieramy maszynowo, co ułatwiło nam bardzo pracę i zyskaliśmy na czasie. Klienci cenią nasz bób, ponieważ mamy zasadę, że zbieramy go zawsze rano i taki świeży zawozimy na targ – mówi. Wymaga to więcej czasu poświęconego tej uprawie, ale warto, bo klienci za to cenią producentów!  Każdego roku państwo Bartczakowie starają się wprowadzać nowe gatunki w swoim gospodarstwie. - W tym roku po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na uprawę fasoli tycznej i pomidora malinowego w tunelach.  Na razie rośliny ładnie rosną i mamy nadzieję, że będziemy z nich zadowoleni  - informuje pan Emil. Jest on „motorem” wielu innowacyjnych działań w gospodarstwie. Każde takie nowoczesne rozwiązanie procentuje na przyszłość. Można się zawsze czegoś nowego nauczyć i kontynuować dalej bądź zrezygnować. Młody producent z Lenartowic podkreśla, że wybrany kierunek studiów umożliwia mu zdobywanie wiedzy z zakresu, który go najbardziej interesuje. Pozwala także nawiązać kontakty z osobami studiującymi z różnych części Polski, od których również można dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy. Pan Emil jest osobą, która lubi śledzić nowości, aby móc je wdrażać w gospodarstwie. Tak zrobił na przykład z aplikacjami mobilnymi, które ułatwiają mu rozpoznanie chorób, szkodników i chwastów, a tym samym pozwalają na szybką reakcję dotyczącą zwalczania patogenów.

    20 letnia obecność państwa Bartczaków na rynku świeżych warzyw spowodowała, że klienci mają do nich zaufanie. Wiedzą, że warzywa od Bartczaków są po prostu dobre! Takiej pozycji nie osiąga się szybko. Na to pracuje się ciężką pracą przez długie lata.

    - U moich rodziców od zawsze liczyła się i liczy jakość, a nie ilość.  I ja także na to stawiam.  Produkt musi być smaczny i świeży. Tylko taki jest gwarantem pozytywnych opinii i zadowolenia ze strony kupującego – podsumowuje spotkanie Emil Bartczak z Lenartowic w powiecie pleszewskim. 

    AKTULANE CENY ZIEMNIAKÓW NA RYNKACH HURTOWYCH. KLIK 

    • Tagi:
    • uprawa
    • Emil Bartczak
    • warzywa
    • ziemniaki
    • Lenartowice
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ten rynek kusi wielu rolników ceną

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie

    1 listopada 2025
    Maszyny

    Ten nowy kombajn do ziemniaków to prawdziwy mocarz. Wielki debiut już wkrótce

    31 października 2025
    Ceny rolnicze

    "Rolnicy muszą sprzedawać nawet za 5 groszy za kg". Czy będzie skup interwencyjny ziemniaków?

    30 października 2025
    Inne uprawy

    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników

    29 października 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Uprawy

    Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia

    24 października 2025
    Owoce i warzywa

    Oni na warzywach nie zarobili

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
    3 listopada 2025
    KRUS
    Czy emerytury KRUS pójdą w górę? Jest stanowisko
    3 listopada 2025
    Newsy
    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków
    3 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
    3 listopada 2025
    Uprawy
    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
    2 listopada 2025
    Uprawy
    Ten rynek kusi wielu rolników ceną
    2 listopada 2025
    Uprawy
    To opłaca się zrobić po zbiorze kukurydzy i buraków. Nie warto się oglądać
    2 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności