Jak i gdzie usypać pryzmę buraczaną, żeby nie było problemów z załadunkiem i transportem buraków?
Spis treści:
Jak i gdzie usypać pryzmę buraczaną, żeby nie było problemów z załadunkiem i transportem buraków?
- Mając na uwadze dużą zmienność warunków pogodowych w okresie jesienno-zimowym, konieczna jest taka lokalizacja pryzm na polu (w miejscach uzgodnionych z doradcą surowcowym), aby załadunek buraków odbywał się na pojazdy znajdujące się na utwardzonej drodze - przypominają specjaliści z LIZ - Rolniczego Doradztwa w Uprawie Buraka Cukrowego.
Plantator powinien również umożliwić w miejscu dostawy wysłodków swobodny wjazd oraz sprawny i bezpieczny rozładunek samochodów o dużej ładowności.
Doradcy z LIZ zwracają uwagę na to, że w przypadku niespełnienia w/w ustaleń w trosce o bezpieczeństwo ludzi i sprzętu nastąpi odmowa wykonania odbioru burakówz pola lub dostawy wysłodków transportem organizowanym przez producenta cukru w ramach kompleksowej obsługi.
Ważne informacje o formowaniu pryzmy
Miejsce:
- wyrównane, bez kolein,
- pryzm nie formujmy w miejscach, gdzie jest obniżenie terenu,
- pryzmy formujemy równoległe do utwardzonej drogi (przy wąskich drogach tylko przy możliwości bezawaryjnego przejazdu i zawracania), przy publicznych drogach tylko za zezwoleniem – według obowiązujących przepisów),
- odległość przymy od drogi: 1-2 m (przy samobieżnej doczyszczarko-ładowarce),
- przestrzeń manewrowa przed czołem pryzmy: 12-15 m z jednej strony,
- różnica wysokości między drogą a polem: maksymalnie 2 m,
- pryzmy nie formujemy przy gęstym zadrzewieniu (odstęp między drzewami min. 15 m, krzaki maks. 3 m wysokie),
- pryzm nie usypujemy nie pod liniami z prądem.
Rozładunek na pryzmę:
- zachowujemy możliwe krótkie przejazdy z pełnym załadunkiem do miejsca pryzmowania,
- robimy możliwie jak najmniej manewrów przy pryzmie,
- do wysokich i szerokich pryzm dojeżdżamy ukośnie,
- zapewniamy możliwie najmniejszą wysokość spadania burków przy rozładunku,
- do pryzm poinniśmy dojeżdzać nie tylko równolegle.