Topinambur - warzywo odporne na 50-stopniowe mrozy
Wysyłany do najróżniejszych zakątków świata
Dystrybucją topinamburu Kasjan Mikołajczyk zajmuje się już jakiś czas. Czyni to głównie za pośrednictwem swojej strony internetowej. Wysyła warzywo do najróżniejszych zakątków świata, m.in.: Australii i Oceanii, Armenii oraz Stanów Zjednoczonych. Na brak odbiorów nie może narzekać.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE TOPINAMBURU
Topinambur jest warzywem o bardzo bogatej zawartości składników odżywczych. Może być wykorzystywany w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń oraz chorób. Jego rola w tych procesach jest znacząca. Z tego też względu warto przyjrzeć się bliżej tej roślinie.
Właściwości fizykochemiczne topinamburu:
- zawiera białka, cukry, aminokwasy i węglowodany,
- ma dwukrotnie wyższą zawartość witaminy C od ziemniaka,
- zawiera witaminy: B2, B6, C, i E,
- posiada sporo: potasu, cynku, fosforu i żelaza,
- ma dużą zawartość krzemionki,
- posiada naturalne właściwości konserwujące.
- obniża cholesterol,
- ma właściwości detoksykacyjne (metale ciężkie, radionuklidy i alkohol),
- zwiększa kurczliwość jelita, zapobiegając zaparciom,
- zapobiega infekcjom dróg moczowych.
- odbudowuje osłonę śluzową żołądka,
- reguluje ciśnienie krwi,
- spowalnia procesy starzenia się komórek,
- wspomaga metabolizm.