Topinambur - warzywo odporne na 50-stopniowe mrozy
Bardzo prosty w uprawie
Topinambur ma ogromne możliwości adaptacyjne.
Wsadza się go tylko w ziemię, nawet pokrojoną bulwę, i wyrośnie z niego okazała roślina. Po zbiorach (topinambur wykopuje się kopaczką elewatorową, a następnie zbiera się ręcznie – przyp.red.), które następują późną jesienią, część bulw i tak pozostaje w ziemi. Pozwala to rozwinąć się nowej plantacji - wyjaśnia dystrybutor topinamburu.
Zaznacza przy tym, że tę roślinę wystarczy zasadzić raz na 50 lat. - Urośnie ona na każdej glebie. (…). Jest odporna nawet na 50-stopniowy mróz - podkreśla dystrybutor. Z jednego hektara można otrzymać średnio od 3 do 5 ton bulw topinamburu. - Wszystko zależy jednak od roku. Ważne jest, by była odpowiednia wilgotność ziemi, na przykład - jeden deszczowy dzień i kilka następnych ciepłych, słonecznych. To sprzyja topinamburowi - uważa Kasjan Mikołajczyk. Podkreśla jednocześnie, że jego rodzice nie stosują żadnych środków ochrony roślin przy uprawie tego warzywa. Topinamburu nie atakują żadne szkodniki i zaraza.