Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • Straty suszowe: W tych fazach rośliny są na nie najbardziej narażone

Straty suszowe: W tych fazach rośliny są na nie najbardziej narażone

Uprawy 5 marca 2025 06:03 Joanna Kamińska Aktualizacja: 5 marca 2025 07:27
W jakich fazach rośliny są najbardziej narażone na straty w plonie z powodu suszy?
W jakich fazach rośliny są najbardziej narażone na straty w plonie z powodu suszy?
Źródło: Adobe Stock
Susza jest zjawiskiem występującym z coraz większą częstotliwością. Ma negatywny wpływ na rolnictwo i wielkość plonów. Straty w dużej mierze uzależnione są od fazy, w jakiej znajdują się rośliny w momencie wystąpienia suszy.
Spis treści:

    Fazy rozwoju roślin i ich wpływ na wielkość strat suszowych były przedmiotem wielu badań prowadzonych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB).

    Czym jest susza?

    Susza to niedobór wody na danym terenie, który może prowadzić do znaczącego wyczerpania zasobów wodnych w dorzeczu. Występuje najczęściej w okresie letnim. Susza często prowadzi do przesuszenia gleby, zmniejszenia, a nawet całkowitego zniszczenia upraw roślinnych, zwiększenia prawdopodobieństwa wybuchu pożaru oraz zmniejszenia zasobów wody pitnej.

    Wyróżnia się cztery rodzaje suszy, w zależności od fazy jej rozwoju:

    • susza atmosferyczna (meteorologiczna) – brak lub znaczący niedobór opadów na danym terenie;
    • susza glebowa (rolnicza) – konsekwencja wydłużającej się suszy atmosferycznej;
    • susza hydrologiczna – niedobór zasobów wody w rzekach i jeziorach;
    • susza hydrogeologiczna – niedobór wody w zasobach podziemnych.

    Czytaj też: Nadciąga duża zmiana pogody, ale zima jeszcze wróci. Nowa prognoza na 10 dni

    Susza: Pojawia się z coraz większą częstotliwością

    Susza nie jest zjawiskiem nowym. Jej występowanie notowano już przed wiekami. W ostatnim czasie jednak susza pojawia się coraz częściej i to właśnie ta częstotliwość jest niepokojąca. Jak podaje serwis Nauka o klimacie: „Susze w Polsce to nic nowego, jednak pojawiają się coraz częściej. W okresie 1951-1981 było w Polsce 6 susz – średnio jedna co 5 lat; w okresie 1982–2011 susz było aż 18 – średnio co 2 lata. Obecnie, od 2013 r. mamy suszę co roku”.

    Czytaj też: Rekordowo wysokie ceny jaj nie tylko w Polsce. Czy zabraknie ich na półkach? 

    Susza i jej wpływ na straty w plonie: Badania

    Okresowe niedobory wody i susza mają oczywiście negatywny wpływ na plony w rolnictwie. Wielkość strat spowodowanych brakiem wody uzależniona jest od czasu trwania suszy, ale w dużej mierze także od fazy rozwojowej roślin.

    Przeprowadzonych zostało wiele badań dotyczących suszy i powodowanych przez nią strat w plonie oraz tego, w jakich fazach rośliny są na te straty najbardziej narażone. Zagadnieniami tymi w szerokim zakresie zajmuje się m.in. IUNG-PIB. Poniżej przytoczone zostaną wyniki niektórych z ich badań. Dotyczą one następujących zbóż i roślin:

    • pszenica jara,
    • pszenica ozima,
    • soja zwyczajna,
    • jęczmień jary.
    Czytaj też:
    Wymieszaj z wodą 1:1 i spryskaj mech. Chwast zniknie z trawnika

    Straty suszowe: Pszenica jara i pszenica ozima

    Jak wynika z rozprawy habilitacyjnej dr inż. Alicji Sułek pt. „Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i siedliskowych na plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej” (2013 rok), pszenica jara wykazuje silną reakcję na niedobór wody. Badania przeprowadzone przez autorkę wykazały, że niedobór wody w glebie, który trwał od fazy krzewienia do fazy dojrzałości pełnej, spowodował obniżenie masy ziarna wynoszące 35 proc. Susza doprowadziła do zmniejszenia liczby ziaren i ich masy, liczby kłosów, masy słomy i długości źdźbła.

    W artykule Grażyny Podolskiej pt. „Plon i jakość ziarna pszenicy ozimej uprawianej w warunkach wysokiej temperatury oraz stresu suszy” („Studia i Raporty IUNG-PIB”, zeszyt 57(11), 2018 rok), omówiony został wpływ suszy na pszenicę ozimą w poszczególnych fazach jej wzrostu i rozwoju: W fazie:

    • strzelania w źdźbło –  susza powoduje zmniejszenie powierzchni asymilacyjnej liści i ogranicza przyrost organów wegetatywnych;
    • kłoszenia i kwitnienia – wpływa na słabe wykształcenie kłosa, a także na zmniejszenie liczby ziaren w kłosie i powstawanie kłosów płonych;
    • dojrzałości mlecznej  – powoduje słabe wykształcenie ziarna oraz ma wpływ na jego cechy jakościowe.

    Jak zaznacza autorka, badania przeprowadzone w IUNG-PIB wykazały, że pszenica jest najbardziej narażona na straty w plonie, kiedy susza trwa od fazy kłoszenia do fazy dojrzałości mlecznej. Wówczas niedobór wody może przyczynić się do 33 proc. obniżki plonu ziarna. Mniejszą, ale także istotną obniżkę plonu, powoduje susza, która występuje w okresie od fazy strzelania w źdźbło do kłoszenia oraz od dojrzałości mlecznej do pełnej.

    Czytaj też: Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    Straty w plonie z powodu suszy: Soja zwyczajna

    Jak wynika z artykułu Marioli Staniak, Anny Stępień i Katarzyny Czopek pt. "Reakcja soi zwyczajnej (Glycine max (L.) Merr.) na wybrane stresy abiotyczne” („Studia i Raporty IUNG-PIB”, zeszyt 57(11), 2018 rok), przeprowadzone badania wykazały, że długotrwałe zmniejszenie ilości wody w glebie w znaczący sposób wpłynęło na redukcję plonu soi średnio o 12,3 proc.

    We wspomnianym artykule zaznaczono również, że pod względem wymagań wilgotnościowych wyróżnia się trzy okresy krytyczne w uprawie soi:

    • pierwszy – od siewu do pełni wschodów,
    • drugi – kwitnienie,
    • trzeci – wypełnianie strąków.

    Zdaniem specjalistów przywołanych w artykule, soja jest najbardziej narażona na straty w plonie z powodu suszy, kiedy znajduje się w fazie wypełniania strąków. „Długotrwały stres zadany roślinom od fazy początku lub pełni kwitnienia do końca fazy pełnego rozwoju strąków oraz od początku rozwoju nasion do końca okresu wegetacji bardziej zredukował plon nasion soi (odpowiednio o 45 i 46%) niż we wcześniejszych fazach rozwojowych”.

    Straty suszowe: Jęczmień jary

    Jak zaznaczono w rozprawie doktorskiej mgr inż. Beaty Bartosiewicz pt. „Oddziaływanie stresu suszy na wskaźniki fizjologiczne i plonowanie jęczmienia jarego na różnych gatunkach gleb” (2023 rok), dotychczas przeprowadzone badania potwierdziły negatywny wpływ suszy na plon jęczmienia jarego. Jak można przeczytać w streszczeniu wspomnianego artykułu: „Jęczmień jary jest wrażliwy na stres suszy, nawet jeśli jest on przejściowy, a jego plon w największym stopniu ogranicza niedobór wody w fazie strzelania w źdźbło i kłoszenia oraz wykształcanie i nalewanie ziarna”.

    Czytaj też:
    Nasi przodkowie zajadali się tymi owocami, teraz wracają do łask. Bomba witamin

    Straty w plonie z powodu suszy: Zboża ozime a zboża jare

    Jak wynika natomiast z artykułu Izabelli Wójcik, Andrzeja Doroszewskiego, Elżbiety Wróblewskiej i Piotra Kozy pt. „Susza rolnicza w uprawie zbóż ozimych w Polsce w latach 2006-2017” („Woda – Środowisko – Obszary Wiejskie”, 2018/18/4, 2018 rok), zboża ozime są bardziej odporne na susze wiosenne niż zboża jare. Mają bowiem lepiej rozwinięty system korzeniowy. Wśród zbóż ozimych największą odpornością na niedobory wody charakteryzuje się żyto, a w dalszej kolejności jęczmień ozimy. Natomiast najbardziej wrażliwa na suszę jest pszenica.

    Zboża ozime wykazują największa wrażliwość na niedobór wody w maju, kiedy znajdują się w fazie strzelania w źdźbło.  

    Źródło: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy (IUNG-PIB)
    • Tagi:
    • susza
    • plon
    • straty suszowe
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie

    28 maja 2025
    Newsy

    Przymrozki zdemolowały uprawy? Komisje szacują szkody, możliwe odszkodowania

    28 maja 2025
    Uprawy

    Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone

    27 maja 2025
    Inne uprawy

    Przymrozki załatwiły kukurydzę. Rolnicy rozglądają się za nasionami do przesiewu

    23 maja 2025
    Uprawy

    Jak rolnicy tracą miliardy euro. Tych zmian nie da się zatrzymać

    22 maja 2025
    Newsy

    Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"

    18 maja 2025
    Newsy

    Naukowcy biją na alarm w związku z narastającą suszą. Także w Polsce

    9 maja 2025
    Newsy

    Susza, opady, przymrozki? Prognoza długoterminowa IMGW na maj 2025

    1 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy