Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
Eksperci mówią o tym, na jaki ziemniak jest aktualnie największe zapotrzebowanie. Pada odpowiedź na to, dlaczego ziemniak w 15-kilogramowych workach przestaje być atrakcyjny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniec worków?
Przyszłość ziemniaka, zdaniem Jarosława Stawiszyńskiego, dyrektor ds. handlowych w firmie EUROPLANT Polska, to przetwórstwo. - Rynek ziemniaka tradycyjnego w 15-kilogramowych workach powoli wygasa. Ziemniak umyty i konfekcjonowany w małych opakowaniach dostępny we wszechobecnych dyskontach to już standard. Ziemniaki obrane, po wstępnej obróbce termicznej, czy też puree lub małe bulwy w przyprawach to oczekiwania dzisiejszych konsumentów. Ziemniaki suszone, płatki ziemniaczane, mąka ziemniaczana - te produkty są eksportowane z Polski na cały świat, a ich udział w światowym rynku rośnie. Nie wspominając o chipsach i frytkach, które stanowią o potędze ziemniaka - wskazuje nasz rozmówca. Wszystkie te kierunki produkcji, według eksperta, wymagają odmian wyselekcjonowanych ze względu na parametry kluczowe dla produkcji danego wyrobu.
Ziemniak pod dyktando rynku
Swoimi spostrzeżeniami w tej materii dzielą się z nami także nami eksperci skupieni wokół Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego: Aleksandra Bech Hodowla - Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. - Grupa IHAR, dr Jarosław Plich Oddział IHAR-PIB w Młochowie oraz dr Cezary Trawczyński Oddział IHAR-PIB. - W ostatnim czasie zwiększono liczbę krzyżowań i wysiewanych nasion w kierunku frytkowym. Ma na to wpływ spadek spożycia ziemniaka stołowego, a wzrost spożycia chipsów i frytek - wskazują specjaliści. Wspominają także w tym temacie o tym, że prace hodowlane są podzielone na kilka kierunków: ziemniaka konsumpcyjnego, przydatnego do produkcji frytek, chipsów i ziemniaka przemysłowego, czyli o podwyższonej zawartości skrobi. - Każdy kierunek ma swoją specyfikę i wymagania branży. W hodowli odmian stołowych kluczowe są cechy jakościowe, tj. gładka skórka, płytkie oczka, dobry smak, a także brak skłonności do wad wewnętrznych i zewnętrznych, połączone z krótkim okresem wegetacji - wyliczają eksperci.




























