Sprawdź ziarno przed sprzedażą
Zanim podejmiesz decyzję o sprzedaży ziarna, upewnij się, jako ma ono parametry. Jakość zboża ma bowiem znaczący wpływ na jego cenę.
Każda partia zboża dostarczanego do wytwórni AGRO-Kocięba z Czarnocina w powiecie piotrkowskim, zajmującej się produkcją mieszanek paszowych pełnoporcjowych, koncentratów oraz premiksówpodlega badaniu, na podstawie którego określana jest jakość zboża i tym samym jego cena.
- Podstawowe parametry, poddawane kontroli w momencie dostawy, to - oprócz oceny organoleptycznej - wilgotność, gęstość, poziom zanieczyszczeń oraz białko, określane przy użyciu nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej, bezpośrednio wpływające na ostateczną cenę - mówi Marcin Deka z czarnocińskiej wytwórni.
Dodaje przy tym, że klient może także dostarczyć próbę do punktu i przed sprzedażą dokonać oceny zbóż. Jednak, jak podkreśla pracownik firmy AGRO-Kocięba, wiążącą co do decyzji o przyjęciu surowca do magazynu oraz rozliczeń z dostawcą jest ocena próby pobranej ze środka transportu w momencie dostawy do siedziby firmy. Podobnie postępuje się w Elewatorze w Koronowie (woj. kujawsko-pomorskie). W tym miejscu jednak, jeśli wcześniej chce się sprawdzić próbkę zboża, trzeba za to uiścić opłatę. Jeśli natomiast przyjeżdża się całym transportem, po to by zbyć towar, wówczas nie trzeba płacić za badanie.
Ziarno przed sprzedażą można także zbadać w akredytowanych laboratoriach. - To, co ma być zawarte w takim pakiecie, kreuje odbiorca ziarna - punkty skupu, np. wilgotność, białko, gluten, liczba opadania, itp. - informuje Izabela Szatlach z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. Dodaje, że koszty analiz rozpoczynają się od kwoty 30 zł netto za jedną próbę.