Soja - 6 ciekawostek na temat tej rośliny
Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych przekonuje, że uprawa soi ma pełno zalet. Co warto zatem wiedzieć o tej roślinie?
- Soja to uprawa "stara jak świat", ale w naszym kraju odkrywamy ją pod przeszło 140 lat. Popularyzatorzy tej rośliny postawili sobie ambitny cel - 150 tys. ha pow. uprawy soi na 150-lecie uprawy tego gatunku w naszym kraju.
- W ubiegłym roku w Unii Europejskiej, według Eurostatu, powierzchnia uprawy soi wniosła prawie 940 tys. ha. Najważniejsze zasiewy były w takich krajach jak: Włochy - 250 tys. ha, Francja - 186 tys. ha, a Rumunia - 165 tys. ha.
- Bioróżnorodność w warunkach Europejskiego Zielonego Ładu nabierze jeszcze większego znaczenia i dlatego wprowadzenie soi do płodozmianu może się okazać spełnieniem jednego z wymogów nowej perspektywy UE.
- Mniej więcej 18,5 tys. ha stanowiła w 2020 r. powierzchnia uprawy soi w Polsce (według ARiMR). Największy areał tego gatunku zarejestrowano w woj.: małopolskim - ok. 4. tys. ha.
- 2,6 mln - tyle ton śruty sojowej sprowadzono do Polski w 2019 r. (dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)
- Zapotrzebowanie na soję i śrutę sojową jest dość wysokie, a udział rodzimych komponentów białkowych, wykorzystywanych do produkcji pasz pochodzących z roślin strączkowych znikomym poziomie. Tak wysoką skalę importu, według KZPRiRB, może ograniczyć zwiększone wykorzystanie krajowych źródeł białka. Ponadto IERiGŻ szacuje, że ok. 95% śruty sojowej w handlu międzynarodowym stanowi śruta wytworzona z roślin genetycznie modyfikowanych.
Czytaj także: