Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
Topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, coraz śmielej podbija stoły i przemysł.
Warzywo, które samo się odnawia
W gospodarstwie Kasjana Mikołajczyka w Wielkopolsce dominuje plenna, biała odmiana Albik, która samoodnawia się (odnawia z kłączy pozostałych w ziemi) i zachwyca delikatnym, orzechowym smakiem. To właśnie na niej rolnik zbudował rozpoznawalną w całym kraju markę, pokazując, że tradycyjna uprawa może iść w parze z innowacją, zdrowiem i ekologią.
- W kuchni wykorzystuje się je do: zup kremów, chipsów, kiszonek, sałatek oraz dań smażonych. Najcenniejszym składnikiem rośliny jest inulina, wyjątkowo ważna w diecie diabetyków. Surowiec trafia także do przemysłu kosmetycznego, alkoholowego, a nawet do tworzenia leśnych poletek zaporowych, dzięki którym dzika zwierzyna nie czyni szkód łowieckich na polach uprawnych - mówi pan Kasjan.
Właściwości zdrowotne topinamburu
Najcenniejszym składnikiem topinamburu jest inulina – naturalny prebiotyk, szczególnie ważny w diecie diabetyków. Surowiec z Józefowa trafia nie tylko do kuchni, ale także do przemysłu kosmetycznego, alkoholowego oraz do tworzenia leśnych poletek zaporowych chroniących pola przed dziką zwierzyną.
Topinambur to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. białko, aminokwasy i węglowodany, a także dwukrotnie więcej witaminy C niż ziemniaki. Jest źródłem witamin z grupy B, witamin C i E, potasu, cynku, fosforu, żelaza oraz krzemionki, a przy tym wykazuje naturalne właściwości konserwujące.
Regularne spożywanie topinamburu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo obniża poziom cholesterolu, wspiera detoksykację organizmu, poprawia pracę jelit, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga metabolizm. Dodatkowo chroni przed infekcjami dróg moczowych, wspiera odbudowę śluzówki żołądka i spowalnia procesy starzenia się komórek.
- Tagi:
- topinambur
- warzywo





























