Rzepak - spadek zaolejenia. Dlaczego? [RAPORT]
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju opublikowało ekspertyzę dotyczącą analizy czynników wpływających na zaolejenie rzepaku.
Ekspertyzę przygotowali cenieni specjaliści: prof. UPP dr hab. Witold Szczepaniak, prof. dr hab. Jerzy Tysa oraz mgr Mariolę Chmielewską.
Ze wspomnianego dokumentu wynika, że w Polsce w latach 2015-2020 stwierdzono spadek uzysku oleju z rzepaku w przedsiębiorstwach przetwórczych - z ok. 44% do ok. 40%. Przyczyn tego zjawiska, zdaniem specjalistów, można upatrywać w czynnikach zewnętrznych, tj. pogoda (temperatura oraz opady) lub w kwestiach agrotechnicznych związanych z działaniami rolnika (np. nawożeniem czy ochroną). Naukowcy zwracają też uwagę na to, że błędy popełnione w trakcie uprawy rzepaku mogą powodować, że uzyskane nasiona będą charakteryzować się niepełną dojrzałością, czyli słabszym zaolejeniem, małą MTN, wysoką zawartością chlorofilu oraz niekorzystnym dla zdrowia profilem kwasów tłuszczowych.
Zaolejenie nasion rzepaku jest, jak podkreślają specjaliści, jest złożonym problemem, którego wyjaśnienie wymaga uwzględnienia wielu zmiennych mających wpływ na tę cechę nasion.
- Biorąc pod uwagę zgromadzony materiał, jako główne przyczyny zmniejszenia zaolejenia rzepaku w Polsce można wskazać: czynniki pogodowe (zwłaszcza suszę w końcowym okresie wegetacji, nieodpowiednią ilość opadów i niekorzystny ich rozkład), cechy odmianowe nasion oraz nawożenie – czytamy w streszczeniu do ekspertyzy.
Czytaj także:
- Tagi:
- raport
- zaolejenie
- rzepak