Produkcja śruty rzepakowej. Polska wśród liderów
Polska pozostaje wśród europejskich liderów w produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, która jest kluczowym lokalnym źródłem białka paszowego.
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie w III kwartale tego roku przerobiły łącznie 747 tys. ton rzepaku. Zanotowano tym samym jedynie nieznaczny, bo o 32 tys. ton, spadek przerobu nasion w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego sezonu. Dzięki tzemu tegoroczny wynik za okres styczeń-wrzesień wciąż pozostaje wyższy (2 338 tys. ton vs. 2 303 tys. ton) niż ten zarejestrowanyw ciągu pierwszych 9 miesięcy ubiegłego roku, przypomnijmy rekordowego pod tym względem. Dzięki stabilnemu przerobowi surowca nasz kraj pozostaje wśród europejskich liderów w produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, która jest kluczowym lokalnym źródłem białka paszowego. Podaż śruty przez Członków PSPO jedynie w III kwartale br. wyniosła 404 tys. ton, a od początku roku wyprodukowali oni jej już ok. 1,3 mln ton.
- Dzięki dobrym tegorocznym zbiorom rzepaku w kraju przemysł olejarski utrzymuje wysoką podaż produktów przerobu nasion zapewniając bezpieczeństwo ich dostaw. Śruta rzepakowa to najważniejsze pod względem ilościowym rodzime źródło białka paszowego i ważne jest, abyśmy potrafili wykorzystać odpowiednio jej potencjał. Dlatego PSPO aktywnie inicjuje działania ukierunkowane na promocję wśród rolników pasz rzepakowych, w szczególności w tych sektorach produkcji zwierzęcej, gdzie możliwości ich stosowania są największe. Na ostatniej konferencji branżowej poświęconej śrucie rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego, jaką zorganizowaliśmy 21 października w Wysokiem Mazowieckiem*, padła teza, że dla krów jest ona wręcz lepsza niż śruta sojowa. Warto więc rozwijać ten kierunek, aby rolnicy mogli i chcieli świadomie korzystać z krajowego, szeroko dostępnego białka paszowego z rzepaku” - zaznaczył Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
AKTULANE CENY RZEPAKU W SKUPACH. KLIK
- Przy wysokim i jednocześnie bardzo stabilnym przerobie rzepaku w Polsce, który możemy potwierdzić już po raz kolejny na twardych danych Członków PSPO, niestety stabilny pozostaje także eksport śruty rzepakowej z kraju. Oczywiście poprawia nam to ujemny bilans handlowy oleistymi wynikający z dużego importu śruty sojowej, ale de facto nie jest zjawiskiem korzystnym w świetle deficytu białka paszowego w Polsce. Zużycie śruty rzepakowej w kraju rośnie niestety bardzo powoli, więc nadal widzimy ogromne pole do działania w tym obszarze inicjując nie tylko akcje informacyjne i edukacyjne, ale także badania naukowe, czemu służyć mogą środki z Funduszu Promocji Roślin Oleistych” - podsumował z kolei Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.
* Szczegółowa relacja z V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” dostępna jest na stronie internetowej PSPO - czyli TUTAJ
Czytaj takżę:
3200 zł to maksymalna cena za rzepak? [VIDEO]
- Tagi:
- produkcja
- rzepak
- śruta rzepakowa
- PSPO