Pogoda dla rolników. Śledź ją uważnie
Czynniki atmosferyczne - jak wiadomo - mają niebagatelny wpływ na wzrost i rozwój roślin. Warto zatem być za pan brat z meteorologiczną terminologią i uważnie śledzić prognozę pogody dla rolników.
Temperatura optymalna i minimalna powietrza
Na początek warto wyjaśnić, czym jest temperatura optymalna. - To taka, w której rośliny najlepiej i najszybciej rosną. Jest ona różna dla poszczególnych gatunków roślin, a nawet odmian - mówi Krzysztof Świerek, agronom z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Temperatura minimalna to z kolei taka, poniżej której zahamowany jest wzrost roślin. Większość z nich nie rośnie w temperaturze średniodobowej 5 stopni C. Są jednak warzywa, np. jarmuż i niektóre odmiany pora, wytrzymujące mrozy do nawet -20 stopni C. - Duże znaczenie w tym względzie ma, oczywiście, również okrywa śnieżna, chroniąca rośliny przed przemarzaniem czy wiatrem, przyspieszającym przemarzanie - tłumaczy specjalista. Na tym nie kończy. - Z kolei rośliny ciepłolubne: ogórek, pomidor, papryka, melon, fasola, dynia, cukinia, przemarzają w temperaturze 0 stopni C. Natomiast temperatura minimalna potrzebna do wytworzenia owoców ogórka wynosi powyżej 12 stopni C - zwraca uwagę specjalista.
Temperatura minimalna gleby
Istotna jest też temperatura minimalna gleby. - Przy temperaturze gleby 2-3 stopnie wschodzą takie rośliny jak: zboża, groch, wyka, kończyna oraz lucerna. Temperatura w granicach 6-7 stopni C wystarcza do wschodów: buraków, łubinu, gryki i lnu. Natomiast słonecznik i ziemniaki wschodzą w temperaturze 8-9 stopni C, a kukurydza, soja i proso wymagają temperatury gleby 10-11 stopni C - mówi agronom. Zaznacza jednocześnie, że zdecydowanie wyższe temperatury do kiełkowania muszą mieć warzywa ciepłolubne: fasola, ogórek i pomidor - 13-16 stopni C.
Wilgotość gleby
Ten czynnik, jak twierdzi fachowiec, odegrał ważną rolę podczas osatniej zmiany pogodowej na przełomie roku, kiedy temperatury znacznie spadły poniżje zera, a nie było pokrywy śnieżnej. - Dobrze, że ta ziemia była w miarę wilgotna. Miłała bowiem dostęp do życiodajnej cieczy. Gorzej, jak jest ziemia sucha, a idą wiatry i mrozy, które wysuszają roślinę - zaznacza ekspert. Z tego też względu radzi, aby podczas sprawdzania prognozy pogody zwrócić uwagę na wilgotność gleby.
Światło
Najistotniejszym czynnikiem klimatycznym, co podkreśla Krzysztof Świerek, jest światło. Jego jedynym źródłem zewnętrznym jest słońce. - Ilość godzin słonecznych w ciągu roku ma wpływ na plonowanie roślin w danym rejonie, dla przykładu warto podać, że w 2003 roku w Poznaniu było ich aż 1875 - zwraca uwagę specjalista. Obecność światła dostarcza bowiem roślinom energii, potrzebnej dla przeprowadzenia podstawowego procesu życiowego - fotosyntezy. W jej wyniku z dwutlenku węgla i wody w obecności energii świetlnej powstają związki organiczne: cukry proste - glukoza oraz tlen. - Powstała w czasie fotosyntezy glukoza może zostać wykorzystana do dalszych przemian zachodzących w roślinach, prowadząc do ich wzrostu i wydania plonu - mówi fachowiec.
Zachmurzenie
Zachmurzenie - jest ono dość ważne przy wykonywaniu zabiegów ochrony roślin. - Niektóre środki przy intensywnym nasłonecznieniu mogą mieć działanie fitotoksyczne, powodując uszkodzenia i deformacje roślin. Poza tym część preparatów traci swoją aktywność chemiczną przy zbyt dużym szczególnie intensywnym nasłonecznieniu – nazywanym fotodegradacją - tłumaczy ekspert. Dlatego, zdaniem agronoma, przed zastosowanie środków chemicznych trzeba uważnie przeanalizować instrukcję.
Prędkość wiatru
- Lekki wiatr wpływa korzystnie na rośliny. Ruch powietrza osusza powierzchnię liści, ogranicza infekcję oraz rozwój grzybów porażających rośliny. Ponadto wiatr bierze udział w procesie zapylania poprzez przenoszenie pyłku roślin wiatropylnych, np. kukurydzy lub poruszanie całymi roślinami, np. pomidora czy fasoli - tłumaczy Krzysztof Świerek. Zbyt silny wiatr jest jednak szkodliwy, może uszkadzać, a nawet przewracać całe rośliny. - Ponadto wiatr podczas wykonywania zabiegów ochrony roślin może znosić substancje czynną na sąsiednie plantacje i spowodować jej uszkodzenia. Z tego też względu prędkość wiatru podczas wykonywania zabiegów ochrony roślin nie powinna przekraczać 3m/sek. - zaznacza agronom.
Wysokość opadów
Opady - kolejny ważny czynnik prognozy pogody. Zbyt mała ich ilość prowadzi do suszy, a tym samym obniżenia plonów i pogorszenia jakości płodów rolnych. Niektóre warzywa w wyniku niedostatecznej ilości wody stają się bowiem zdrewniałe i mają gorzki smak. Nadmierne opady także są niekorzystne. Powodują powódź i podtopienia. Wiąże się to z gniciem roślin. - Intensywne opady - zwane niekiedy deszczami nawalnymi - też są szkodliwe. Uszkadzają bowiem rośliny, zasklepiają glebę, odsłaniają części podziemne szczególnie uprawianych na redlinach - zaznacza Krzysztof Świerek.
- Tagi: