Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków

Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków

Uprawy 26 października 2025 10:23 Marianna Kula Aktualizacja: 27 października 2025 09:48
W prawej ręce gospodarza burak z biostymulacją, w lewej - bez. Różnice widać gołym okiem
W prawej ręce gospodarza burak z biostymulacją, w lewej - bez. Różnice widać gołym okiem
Źródło: Marianna Kula
Grzegorz Kryszak prowadzi gospodarstwo o powierzchni 107 ha. W tym roku na słabych glebach plon wyniósł 80 ton z ha. Cukier też będzie wysoki. Wszystko na to wskazuje.
Spis treści:

    Gospodarstwo pana Grzegorza leży w miejscowości Orchowo w woj. kujawsko-pomorskim. Farmer posiada 107 ha. Pracują na nich w sumie 4 ciągniki w przedziale od 85 do 215 KM. Gleba uprawiana jest w systemie bezorkowym. Rosną na niej, oprócz wspomnianych buraków cukrowych, również: pszenica ozima, ziemniaki i rzepak.

    Nasz rozmówca pracuje wspólnie z najbliższymi: żoną Justyną oraz rodzicami - Bożeną i Jerzym. Tym, co dzieje się w gospodarstwie, żywo interesuje się także 14-nastoletnia Kamila (córka Grzegorza i Justyny), uczeninica VIII klasy podstawówki. Wiele wskazuje na to, że nastolatka wybierze szkołę średnią związaną z rolnictwem i pracą na wsi. Po głowie chodzi jej jednak też dietetyka.

    Rolnik do niedawna zajmował się produkcją trzody chlewnej. Zła sytuacja na rynku sprawiła jednak, że zrezygnował z tej gałęzi rolnictwa. W związku z tym jedną z chlewni przerobił na magazyn do nasion, nawozów i środków ochrony roślin, druga z kolei została zaadaptowana na przechowalnię do ziemniaków. Aktualnie, jeśli chodzi o zwierzęta, w gospodarstwie są więc: pies i koty, które są bardzo zżyte z całą rodziną Kryszaków.

    Wysokie plony na glebach IVa i IVb

    Gospodarstwo pana Grzegorza odwiedzamy w momencie, gdy trwają w nim zbiory buraka cukrowego na polach znajdujących się tuż obok domu rolnika. Farmer jest zadowolony z ich przebiegu. - Pogoda nam sprzyja. Kombajn pracuje bardzo dobrze, a plon wskazuje, że osiągniemy plus 80 ton na glebach IVa, IVb - wyniki, jak na takie stanowiska, są wspaniałe - cieszy się gospodarz. - Na glebach pszenno-buraczanych plon powinien być jeszcze większy - dodaje.

    Do zbioru wynajęty został Holmer Terra Dos 5. - To kombajn, który bardzo dobrze wyciąga buraki z ziemi. Korzenie są całe - nie są połamane, a ogławianie przebiega bez zarzutu. Buraki wyglądają naprawdę elegancko - podkreśla rolnik. Wyjaśnia, co miało na to wpływ. - Na pewno pogoda. W tym sezonie było ciepło i wilgotno, co zapewniło burakom dobre warunki do wzrostu - wyjaśnia gospodarz.

    Czytaj też:
    Samozbiory malin ich uratowały

    Złodziej cukru pod kontrolą

    Rolnik podkreśla, że w tym sezonie, podobnie jak w poprzednim, dołożył wszelkich starań, aby nie dopuścić do rozwoju chwościka buraka - głównego „złodzieja” cukru w tej uprawie. - Na naszym terenie burak jest często uprawiany, więc chwościk ma zwykle pole do popisu. Jednak stosując technologię ochrony z produktami biologicznymi, można zmniejszyć koszty i liczbę zabiegów, a jednocześnie zapewnić pełną ochronę roślin - uważa farmer. Gospodarz w sezonie 2025 wykonał 2 zabiegi chemiczne przeciwko wspomnianemu agrofagowi (zazwyczaj było ich 5) i 2 zabiegi biologiczne (preparatem, który ma w swoim składzie bakterie z rodzaju Bacillus oraz 18 wolnych aminokwasów pozyskanych w procesie hydrolizy enzymatycznej). Zabieg został wykonany przed małymi żniwami, aby odpowiednio zabezpieczyć rośliny. Drugi raz oprysk zastosowano przed podaniem wapnia - również w celu ochrony uprawy. Rolnik zwraca uwagę, że każdy chemiczny zabieg przeciwko chwościkowi to koszt około 200 złotych na hektar, natomiast zastosowanie środków biologicznych wiąże się z wydatkiem rzędu 70 złotych na hektar. Pan Grzegorz wspomina też o jeszcze jednej ważnej sprawie w tym temacie: - Moim zdaniem chemiczne preparaty zawsze mają pewien negatywny wpływ na rośliny, natomiast środki biologiczne wspierają ich rozwój, nie hamując przy tym wzrostu.

    Żeby nie mieć problemu z chwościkiem buraka, zdaniem farmera, należy również uprawiać odmiany z grupy CR+. Rolnik przetestował je na własnych polach uprawnych, tuż obok domu. - Odmiany CR+ o wiele lepiej prezentują się na plantacji. Nie to jest jednak najważniejsze - najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że zawartość cukru w ich roślinach jest wyższa od tych z tradycyjnych hodowli - podkreśla nasz rozmówca.

    Zdrowe korzenie i wyższy cukier

    Aby wzmocnić kondycję buraków, rolnik przeprowadził również dwa zabiegi nawozem biostymulującym, który zawiera: wolne aminokwasy z hydrolizy enzymatycznej, sterole, związki lipidowe z dodatkiem mikroelementów boru (B), manganu (Mn) oraz cynku (Zn). Pierwszy został wykonany przed wiosennymi przymrozkami, a drugi w momencie, gdy prognozy pogody wskazywały na możliwość dłuższego okresu bez opadów deszczu. - Wychodzę z założenia, że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Przed przymrozkami, gdy roślina już wzejdzie, można ją odpowiednio zabezpieczyć, aby woda z liści została przeniesiona do systemu korzeniowego. Dzięki temu jest on dobrze rozwinięty, z licznymi włośnikami - uważa farmer.

    Na tym ze środkami biologicznymi nie koniec. Pan Grzegorz sięgnął także po biostymulator zawierający wolne (L-Alfa) aminokwasy z hydrolizy enzymatycznej, sterole, związki lipidowe. Około 4-5 tygodni przed zbiorem buraka wykonał nim zabieg w celu zwiększania zawartości cukru w roślinach.

    Czytaj też:
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]

    Cukier podskoczył

    Jaki jest efekt finalny działań rolnika? - O tegorocznych wynikach trudno jeszcze mówić - ostateczny plon cukru poznamy bowiem dopiero po otrzymaniu wyników z cukrowni. Mogę jednak opowiedzieć, jak sytuacja wyglądała w roku ubiegłym, ponieważ 2024 rok był drugim sezonem, w którym stosowałem preparaty biologiczne. W 2023 roku polaryzacja wyniosła 17,5%, co było bardzo dobrym wynikiem, zwłaszcza, że średnia polaryzacja wynosiła wtedy 16%. W latach wcześniejszych plon cukru w moim gospodarstwie kształtował się natomiast poziomie 14-15% - mówi rolnik. Farmer przypuszcza, że w tym roku plon cukru też powinien być na wysokim poziomie. Rośliny już na pierwszy rzut oka prezentują się bowiem dobrze. Rolnik na plantacji zrobił pas kontrolny. - Właśnie na nim wykonałem jedynie dwa zabiegi herbicydowe, bez zastosowania biologicznych środków. Ta sama odmiana i to samo pole, a efekt jest inny - na plantacji występuje chwościk, ale w niewielkiej ilości, natomiast na kontroli widoczne jest silniejsze porażenie tą chorobą - opowiada nasz rozmówca. Korzenie roślin także się różnią. Te z biostymującą są znacznie większe od tych, gdzie nie było “biologii”.

    • Tagi:
    • cukier
    • bioprepararty
    • buraki
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki

    14 listopada 2025
    Uprawy

    To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze

    7 listopada 2025
    Uprawy

    70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da

    3 listopada 2025
    Uprawy

    Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę

    1 listopada 2025
    Uprawy

    Rolnicy chcą kontroli cukru sprowadzanego do Polski. Apel do ministerstwa

    1 listopada 2025
    Uprawy

    O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno

    29 października 2025
    Uprawy

    80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków

    20 października 2025
    Inne uprawy

    Plantator krytykuje odbiór buraków. "Nerwy zaczynają puszczać"

    15 października 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    To nie był dobry rok dla tej rośliny. Te odmiany jednak dały radę
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności