Neonikotynoidy w rzepaku ponownie czasowo dopuszczone
W tym roku minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski także wydał zezwolenie na czasowe stosowanie zapraw z grupy neonikotynoidów. Stało się to na wniosek Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
- Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych z dużym zadowoleniem przyjmuje decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z dnia 11 maja 2020 r., który na wniosek KZPRiRB udzielił czasowego zezwolenia na zastosowanie zaprawy nasiennej z grupy neonikotynoidów do zaprawiania nasion rzepaku ozimego. To bardzo dobra decyzja Pana Ministra, za którą w imieniu producentów rzepaku serdecznie dziękujemy - czytamy na stronie KZPRiRB.
Szef MRiRW zgodził się na czasowe wprowadzenie środka o nazwie Cruiser OSR 322 FS. Preparat może być stosowany w sposób ograniczony i kontrolowany w uprawie rzepaku ozimego do zwalczania następujących agrofagów: chowacza galasówka i miniarki kapuścianej.
Cruiser OSR 322 FS zawiera trzy substancje czynne: tiametoksam, fludioksonil i metalaksyl-M. Zezwolenie na stosowanie tej zaprawy obowiązywać będzie w okresie: 1 czerwca - 28 września 2019 r.
Wskazany preparat przeznaczony jest do przemysłowego zaprawiania nasion. Oznacza to, że musi być nanoszone jedynie przy użyciu profesjonalnego sprzętu do zaprawiania, zgodnie z systemem ESTA, którego zadaniem jest zapewnienie najwyższej jakości produkcji - od momentu dostawy nasion do czasu ich dystrybucji.
Minister Ardanowski podpisał zezwolenie na podstawie art. 53 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dot. wprowadzenia do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG oraz art. 7 ust.1 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin.
Przypomnijmy, że zakaz stosowania zapraw został wprowadzony w Unii Europejskiej 1 grudnia 2013 r. Ponowiono go natomiast 16 grudnia 2018 r. Przez ten okres znacznie zwiększyło się występowanie szkodników jesiennych w uprawach rzepaku.
Czytaj także: