Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uprawiać pszenicę konsumpcyjną?

Jak uprawiać pszenicę konsumpcyjną?

Uprawy - Zboża 8 kwietnia 2011 11:20 Elżbieta Rzepczyk Aktualizacja: 23 października 2015 13:48
Jak uprawiać pszenicę konsumpcyjną?
Źródło: Fotolia.com
Właściwa odmiana, stanowisko, uregulowane pH i jak najlepsza gleba decydują o wysokiej jakości ziarna pszenicy konsumpcyjnej. - Są to rośliny wymagające jeżeli chodzi o zasobność gleby w składniki pokarmowe - wyjaśnia Andrzej Obst, główny specjalista ds. produkcji rolnej Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Spis treści:

    Właściwa odmiana, stanowisko, uregulowane pH i jak najlepsza gleba decydują o wysokiej jakości ziarna pszenicy konsumpcyjnej. - Są to rośliny wymagające jeżeli chodzi o zasobność gleby w składniki pokarmowe - wyjaśnia Andrzej Obst, główny specjalista ds. produkcji rolnej Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Uprawę pszenicy konsumpcyjnej należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego stanowiska. Aby uzyskać ziarno wysokiej jakości, trzeba ją uprawiać na najlepszych glebach. - Pszenicę należy siać na glebach powyżej IV b - mówi Andrzej Sobocki, właściciel gospodarstwa rolnego, prowadzącego sprzedaż kwalifikowanego materiału siewnego zbóż w Łukaszewie (gm. Jaraczewo). Najlepszymi przedplonami są: rzepak, wczesne okopowe, motylkowe, strączkowe i kukurydza zbierana na kiszonkę. Jeżeli decydujemy się na uprawę po zbożu, to najlepiej żeby było to stanowisko po owsie. - W naszych uwarunkowaniach pszenica jest często siana po zbożu, a nawet pszenicy. Są to rośliny wymagające jeżeli chodzi o zasobność gleby w składniki pokarmowe - wyjaśnia Andrzej Obst, główny specjalista ds. produkcji rolnej Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    O wysokiej wydajności i jakości decyduje przede wszystkim odmiana. Warto siać materiał kwalifikowany, który jest objęty dopłatą Agencji Rynku Rolnego w wysokości 100 zł do hektara. Według doradców rolnicy powinni korzystać z listy zalecanych odmian. - Potencjał plonotwórczy wszystkich zbóż, jakie funkcjonują w naszym kraju to jest rząd wielkości 10 ton (na ha). Taką wydajność potwierdzają rezultaty poboru Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych, a także wyniki uzyskiwane bezpośrednio w produkcji. Na terenie powiatu wolsztyńskiego są rolnicy, którzy uzyskali plon 10 ton z hektara przy sprzyjających warunkach glebowych i klimatycznych. Potencjał plonotwórczy jest duży, tylko rolnik musi go wykorzystać - opowiada specjalista z WODR w Pozaniu.

    Właściciel gospodarstwa w Łukaszewie radzi, aby na ziarno konsumpcyjnej siać pszenicę ozimą. - Osobiście jestem zdania, że pszenica powinna zostać zasiana we wrześniu, a najpóźniej w pierwszej dekadzie października. Odradzałbym sianie pszenicy jarej na materiał konsumpcyjny. Są wyjątkowe lata, kiedy możemy ją zasiać. Plon jest niezbyt pewny, wątpliwy - przekonuje Andrzej Sobocki. Większość odmian jarych posiada wysokie parametry jakościowe. Około 60, 70 procent upraw w Polsce to zboża ozime. Podobnego zdania jest Andrzej Obst z WORD. - Miniona jesień i zima pokazała, że więcej szkody wyrządzają zastoiska wodne niż mrozy - uzasadnia Obst. Dodaje, że od kilku lat rolnicy mają do dyspozycji odmiany przewódkowe. Przewódki to odmiany zbóż jarych, które mogą być wysiewane zarówno jesienią jak i wiosną. Przechodzą w obu tych terminach siewu rozwój generatywny, wytwarzając kłos i ziarno. - Rolnicy mają możliwość wyboru. Żeby dokonać właściwego, trzeba być wyedukowanym, żeby być wyedukowanym, trzeba uczestniczyć w szkoleniach - akcentuje specjalista z Poznania.

    Po wyselekcjonowaniu odpowiedniego stanowiska i odmiany musimy zadbać o właściwe pH gleby. - Uregulowane pH to jest jedna z podstawowych zasad - podkreśla specjalista z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Najlepsza dostępność składników jest przy pH w graniach 6,5 do 6,8. Eksperci wyliczyli, że na wyprodukowanie 1 tony plonu - ziarna i słomy - potrzeba około 20-25 kg azotu, 18 kg fosforu, około 20 kg potasu. - Składniki pokarmowe w glebie powinny funkcjonować i rolą rolnika jest wiedzieć, ile ich znajduje się i później racjonalnie nawozić - podkreśla Andrzej Obst.

    Nawozy fosforowe i potasowe oraz azot najczęściej stosujemy przed siewem. - W przypadku zasiewów jesiennych nawożenie azotem możemy pominąć stanowiska po rzepaku i roślinach strączkowych - radzi Andrzej Sobocki. Wiosną azot dostarczamy w trzech dawkach: w momencie ruszania wegetacji, w fazie strzelania w źdźbło i przed kłoszeniem. Ostatnia dawka nawożenia decyduje o jakości plonu, wcześniejsze nawożenie decyduje o ilości plonu.

    Jednymi z najważniejszych szkodników pszenicy o znaczeniu ekonomicznym jest skrzypionka zbożowa, którą należy zwalczać aktualnie zarejestrowanymi w Polsce insektycydami - Standardem powinien być także jeden zabieg grzybobójczy. Przy prawidłowo chronionych uprawach powinny być dwa zabiegi fungicydowe: w fazie strzelania w źdźbło i liścia flagowego - zaznacza rolnik z Łukaszewa.

    • Tagi:
    • stanowisko
    • odmiana
    • pszenica konsumpcyjna
    • składniki pokarmowe
    Elżbieta Rzepczyk
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?

    4 września 2025
    Uprawy

    Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość

    24 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Czy jest szansa na wzrost cen zbóż jeszcze w tym roku?

    29 listopada 2024
    Analizy rynkowe

    Popyt na pszenicę, a podaży brak

    21 kwietnia 2024
    Inne uprawy

    Słonecznik - dobór odmian, termin i sposób siewu, nawożenie

    13 kwietnia 2024
    Inne uprawy

    Uprawa słonecznika - najważniejsze informacje

    20 marca 2024
    Inne uprawy

    Po co uprawiać słonecznik?

    21 stycznia 2023
    Inne uprawy

    Słonecznik - ważny dobór odmiany

    18 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone
    8 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Uprawy
    Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
    6 grudnia 2025
    Uprawy
    To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
    5 grudnia 2025
    Zboża
    Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności