Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Uprawy - Przechowalnictwo 11 grudnia 2015 09:00 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 11 grudnia 2015 09:56
Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?
Źródło: Fotolia.com
Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.
Spis treści:

    Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.

    Tę zasadę doskonale zna Radosław Tyc, właściciel firmy Awex, która wyposażona jest m.in. w ścianę wentylacyjną. - Ten system ułatwia doskonałą kontrolę przechowywanych produktów, pozwala mi na to, żebym mógł poprawić jakość towaru, który do mnie przyjeżdża - mówi.

    Producenci powinni zadbać o to, aby plony dobrej jakości można było sprzedać wiosną następnego roku. Żeby tak się stało, muszą być przechowywane w odpowiednich pomieszczeniach, w których będą spełnione konkretne warunki: właściwa wilgotność w granicach 85-90% oraz temperatura w granicach od 0 do 4 stopni C. - Takie środowisko można stworzyć w specjalnie do tego celu wybudowanych lub adaptowanych pomieszczeniach, które spełniają funkcję przechowalni lub chłodni - jeżeli są zainstalowane urządzenia chłodnicze. Budynki takie przeważnie posiadają odpowiednio izolowane ściany i dach, a niekiedy nawet posadzki. W ostatnich latach na naszym terenie (powiat pleszewski) przechowalnictwo zaczęło funkcjonować w szerszym zakresie. Osoba, która posiada przechowalnię, a najlepiej chłodnię, ma nadzieję, że przechowywane produkty sprzeda korzystnie w okresie zimy lub wiosny - wyjaśnia agronom Krzysztof Świerek.

    Jeśli działalność przechowalnicza jest rozwinięta na większą skalę, jak w przypadku firmy Radosława Tyca, potrzebne są dodatkowe rozwiązania. Mowa o magazynie buforowym, przez który w ciągu roku przechodzi ponad 20 tys. ton ziemniaków oraz cebuli. Jak podkreśla przedsiębiorca, sekret tkwi w tym, aby produkty były świeże. - Ważne, aby czas od momentu przygotowania towaru do momentu dostawy był jak najkrótszy. Jestem w stanie tak intensywnie wentylować produkty, że jeśli są wilgotne, to je dosuszę. U mnie jakość towaru nie jest degradowalna - podkreśla Radosław Tyc. Dodaje, że przy specyfice jego przedsiębiorstwa doskonale sprawdza się system ciśnieniowy, który pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację produktu w skrzyniach pełnych, składowanych do około 7,5 m wysokości. Powietrze jest wtłaczane bezpośrednio w otwory wentylacyjne palet i wydostaje się szparami na zewnątrz skrzyni. - Kanał w ostatniej skrzyniopalecie zatyka się gąbkami, co powoduje, że powietrze musi przechodzić przez otwory w dole sprzyniopalety. Powietrze, które musi przejść przez surowiec wychodzi pomiędzy deskami - wyjaśnia Radosław Tyc.

     

    Przy tak dużej działalności jednym z ważniejszych etapów przechowywania jest kontrola jakości. - Na każdej zmianie mamy trzech jakościowców. Surowiec w momencie przyjmowania jest oceniany. Mamy swój próg, który określa nam, że jeśli wady przekroczą 30%, to takiego surowca nie przyjmujemy. Następnie jest etap przesypywania do skrzy niopalet, które są oznaczane. Kiedy chcemy ten towar wziąć do produkcji, czyli do następnego etapu przerobu, przeprowadzana jest następna ocena jakościowa. Później następuje pakowanie. Przed samą wysyłką jest ostateczna ocena. Jest cały szereg procedur, który eliminuje reklamacje. Dzięki temu mamy realizację na poziomie 98 % - wyjaśnia przedsiębiorca.

    Radosław Tyc podkreśla, że baza informacji o produktach pomaga w przygotowaniu analiz dotyczących dostawców. - Dla pewności stosujemy jeszcze badania wybranych prób z danej partii w cieplarkach, czyli tak zwanych hot boksach. Wkładamy tam około 0,5 kg ziemniaków. Kiedy są jakieś grzyby, to się rozwiną. Tam jest 30 stopni i odpowiednia wilgotność. Po 24 godzinach sprawdzamy, co się dzieje w cieplarce. Zdarzyło się, że po dobie ziemniak gnije i wtedy cała dostawa jest pod szczególną kontrolą lub jest wycofywana zupełnie - podsumowuje.

    Odbiorcami produktów firmy Awex są największe supermarkety działające w Polsce. Dlatego też standardy związane m.in. z przechowywaniem są bardzo zaostrzone. To samo dotyczy rolników, od których przedsiębiorstwo kupuje płody rolne. Całość zasad spisana jest w systemie GLOBAL G.A.P. - Kontrolujemy w jego ramach nawożenie i ochronę, aby były przestrzegane dawki i karencja środków ochrony roślin. Są robione badania pod kątem azotanów i pozostałości pestycydów. Około 90% towaru kupowane jest od rolników, z którymi długo współpracujemy. Nowych oczywiście też szukamy, ale oni podlegają pewnym procedurom - tłumaczy Radosław Tyc.

    Aby uzyskać plony dobrej jakości, trzeba trzymać się też innych zasad m.in. tych dotyczących odpowiedniego zbioru. - Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników - dodaje agronom Krzysztof Świerek.

    Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników.
    • Tagi:
    • przechowalnia
    • warzywa
    • ziemniaki
    • cena
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Pilnuj tego zabiegu przy uprawie cukinii. Będzie dawać plony przez cały sezon

    3 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Większe plony i mniej chwastów. Nie zapomnij o redleniu ziemniaków

    31 maja 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Planujesz uprawę buraków? Początek czerwca to dobry moment, by się za to zabrać

    30 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki

    28 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny ziemniaków młodych i „starych”

    27 maja 2025
    Ekonomika

    Będzie nowe prawo przy sprzedaży ziemniaków. To kluczowe zmiany dla producentów

    27 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te trzy składniki i zrób domowy nawóz. Zbierzesz kosze pełne papryki

    21 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
    7 czerwca 2025
    Newsy
    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach
    7 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
    7 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy