Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Uprawy - Przechowalnictwo 11 grudnia 2015 09:00 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 11 grudnia 2015 09:56
Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?
Źródło: Fotolia.com
Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.
Spis treści:

    Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tę zasadę doskonale zna Radosław Tyc, właściciel firmy Awex, która wyposażona jest m.in. w ścianę wentylacyjną. - Ten system ułatwia doskonałą kontrolę przechowywanych produktów, pozwala mi na to, żebym mógł poprawić jakość towaru, który do mnie przyjeżdża - mówi.

    Producenci powinni zadbać o to, aby plony dobrej jakości można było sprzedać wiosną następnego roku. Żeby tak się stało, muszą być przechowywane w odpowiednich pomieszczeniach, w których będą spełnione konkretne warunki: właściwa wilgotność w granicach 85-90% oraz temperatura w granicach od 0 do 4 stopni C. - Takie środowisko można stworzyć w specjalnie do tego celu wybudowanych lub adaptowanych pomieszczeniach, które spełniają funkcję przechowalni lub chłodni - jeżeli są zainstalowane urządzenia chłodnicze. Budynki takie przeważnie posiadają odpowiednio izolowane ściany i dach, a niekiedy nawet posadzki. W ostatnich latach na naszym terenie (powiat pleszewski) przechowalnictwo zaczęło funkcjonować w szerszym zakresie. Osoba, która posiada przechowalnię, a najlepiej chłodnię, ma nadzieję, że przechowywane produkty sprzeda korzystnie w okresie zimy lub wiosny - wyjaśnia agronom Krzysztof Świerek.

    Jeśli działalność przechowalnicza jest rozwinięta na większą skalę, jak w przypadku firmy Radosława Tyca, potrzebne są dodatkowe rozwiązania. Mowa o magazynie buforowym, przez który w ciągu roku przechodzi ponad 20 tys. ton ziemniaków oraz cebuli. Jak podkreśla przedsiębiorca, sekret tkwi w tym, aby produkty były świeże. - Ważne, aby czas od momentu przygotowania towaru do momentu dostawy był jak najkrótszy. Jestem w stanie tak intensywnie wentylować produkty, że jeśli są wilgotne, to je dosuszę. U mnie jakość towaru nie jest degradowalna - podkreśla Radosław Tyc. Dodaje, że przy specyfice jego przedsiębiorstwa doskonale sprawdza się system ciśnieniowy, który pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację produktu w skrzyniach pełnych, składowanych do około 7,5 m wysokości. Powietrze jest wtłaczane bezpośrednio w otwory wentylacyjne palet i wydostaje się szparami na zewnątrz skrzyni. - Kanał w ostatniej skrzyniopalecie zatyka się gąbkami, co powoduje, że powietrze musi przechodzić przez otwory w dole sprzyniopalety. Powietrze, które musi przejść przez surowiec wychodzi pomiędzy deskami - wyjaśnia Radosław Tyc.

    Przy tak dużej działalności jednym z ważniejszych etapów przechowywania jest kontrola jakości. - Na każdej zmianie mamy trzech jakościowców. Surowiec w momencie przyjmowania jest oceniany. Mamy swój próg, który określa nam, że jeśli wady przekroczą 30%, to takiego surowca nie przyjmujemy. Następnie jest etap przesypywania do skrzy niopalet, które są oznaczane. Kiedy chcemy ten towar wziąć do produkcji, czyli do następnego etapu przerobu, przeprowadzana jest następna ocena jakościowa. Później następuje pakowanie. Przed samą wysyłką jest ostateczna ocena. Jest cały szereg procedur, który eliminuje reklamacje. Dzięki temu mamy realizację na poziomie 98 % - wyjaśnia przedsiębiorca.

    Radosław Tyc podkreśla, że baza informacji o produktach pomaga w przygotowaniu analiz dotyczących dostawców. - Dla pewności stosujemy jeszcze badania wybranych prób z danej partii w cieplarkach, czyli tak zwanych hot boksach. Wkładamy tam około 0,5 kg ziemniaków. Kiedy są jakieś grzyby, to się rozwiną. Tam jest 30 stopni i odpowiednia wilgotność. Po 24 godzinach sprawdzamy, co się dzieje w cieplarce. Zdarzyło się, że po dobie ziemniak gnije i wtedy cała dostawa jest pod szczególną kontrolą lub jest wycofywana zupełnie - podsumowuje.

    Odbiorcami produktów firmy Awex są największe supermarkety działające w Polsce. Dlatego też standardy związane m.in. z przechowywaniem są bardzo zaostrzone. To samo dotyczy rolników, od których przedsiębiorstwo kupuje płody rolne. Całość zasad spisana jest w systemie GLOBAL G.A.P. - Kontrolujemy w jego ramach nawożenie i ochronę, aby były przestrzegane dawki i karencja środków ochrony roślin. Są robione badania pod kątem azotanów i pozostałości pestycydów. Około 90% towaru kupowane jest od rolników, z którymi długo współpracujemy. Nowych oczywiście też szukamy, ale oni podlegają pewnym procedurom - tłumaczy Radosław Tyc.

    Aby uzyskać plony dobrej jakości, trzeba trzymać się też innych zasad m.in. tych dotyczących odpowiedniego zbioru. - Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników - dodaje agronom Krzysztof Świerek.

    Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników.
    • Tagi:
    • przechowalnia
    • warzywa
    • ziemniaki
    • cena
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
    18 listopada 2025
    Uprawy
    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
    17 listopada 2025
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności