Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?

Uprawy - Przechowalnictwo 11 grudnia 2015 09:00 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 11 grudnia 2015 09:56
Jak przechowywać ziemniaki i warzywa?
Źródło: Fotolia.com
Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.
Spis treści:

    Wahania w opłacalności uprawy ziemniaków oraz warzyw i z reguły niskie ceny w okresie ich zbiorów sprawiają, że funkcjonowanie bez nowoczesnej przechowalni jest praktycznie niemożliwe.

    Tę zasadę doskonale zna Radosław Tyc, właściciel firmy Awex, która wyposażona jest m.in. w ścianę wentylacyjną. - Ten system ułatwia doskonałą kontrolę przechowywanych produktów, pozwala mi na to, żebym mógł poprawić jakość towaru, który do mnie przyjeżdża - mówi.

    Producenci powinni zadbać o to, aby plony dobrej jakości można było sprzedać wiosną następnego roku. Żeby tak się stało, muszą być przechowywane w odpowiednich pomieszczeniach, w których będą spełnione konkretne warunki: właściwa wilgotność w granicach 85-90% oraz temperatura w granicach od 0 do 4 stopni C. - Takie środowisko można stworzyć w specjalnie do tego celu wybudowanych lub adaptowanych pomieszczeniach, które spełniają funkcję przechowalni lub chłodni - jeżeli są zainstalowane urządzenia chłodnicze. Budynki takie przeważnie posiadają odpowiednio izolowane ściany i dach, a niekiedy nawet posadzki. W ostatnich latach na naszym terenie (powiat pleszewski) przechowalnictwo zaczęło funkcjonować w szerszym zakresie. Osoba, która posiada przechowalnię, a najlepiej chłodnię, ma nadzieję, że przechowywane produkty sprzeda korzystnie w okresie zimy lub wiosny - wyjaśnia agronom Krzysztof Świerek.

    Jeśli działalność przechowalnicza jest rozwinięta na większą skalę, jak w przypadku firmy Radosława Tyca, potrzebne są dodatkowe rozwiązania. Mowa o magazynie buforowym, przez który w ciągu roku przechodzi ponad 20 tys. ton ziemniaków oraz cebuli. Jak podkreśla przedsiębiorca, sekret tkwi w tym, aby produkty były świeże. - Ważne, aby czas od momentu przygotowania towaru do momentu dostawy był jak najkrótszy. Jestem w stanie tak intensywnie wentylować produkty, że jeśli są wilgotne, to je dosuszę. U mnie jakość towaru nie jest degradowalna - podkreśla Radosław Tyc. Dodaje, że przy specyfice jego przedsiębiorstwa doskonale sprawdza się system ciśnieniowy, który pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację produktu w skrzyniach pełnych, składowanych do około 7,5 m wysokości. Powietrze jest wtłaczane bezpośrednio w otwory wentylacyjne palet i wydostaje się szparami na zewnątrz skrzyni. - Kanał w ostatniej skrzyniopalecie zatyka się gąbkami, co powoduje, że powietrze musi przechodzić przez otwory w dole sprzyniopalety. Powietrze, które musi przejść przez surowiec wychodzi pomiędzy deskami - wyjaśnia Radosław Tyc.

     

    Przy tak dużej działalności jednym z ważniejszych etapów przechowywania jest kontrola jakości. - Na każdej zmianie mamy trzech jakościowców. Surowiec w momencie przyjmowania jest oceniany. Mamy swój próg, który określa nam, że jeśli wady przekroczą 30%, to takiego surowca nie przyjmujemy. Następnie jest etap przesypywania do skrzy niopalet, które są oznaczane. Kiedy chcemy ten towar wziąć do produkcji, czyli do następnego etapu przerobu, przeprowadzana jest następna ocena jakościowa. Później następuje pakowanie. Przed samą wysyłką jest ostateczna ocena. Jest cały szereg procedur, który eliminuje reklamacje. Dzięki temu mamy realizację na poziomie 98 % - wyjaśnia przedsiębiorca.

    Radosław Tyc podkreśla, że baza informacji o produktach pomaga w przygotowaniu analiz dotyczących dostawców. - Dla pewności stosujemy jeszcze badania wybranych prób z danej partii w cieplarkach, czyli tak zwanych hot boksach. Wkładamy tam około 0,5 kg ziemniaków. Kiedy są jakieś grzyby, to się rozwiną. Tam jest 30 stopni i odpowiednia wilgotność. Po 24 godzinach sprawdzamy, co się dzieje w cieplarce. Zdarzyło się, że po dobie ziemniak gnije i wtedy cała dostawa jest pod szczególną kontrolą lub jest wycofywana zupełnie - podsumowuje.

    Odbiorcami produktów firmy Awex są największe supermarkety działające w Polsce. Dlatego też standardy związane m.in. z przechowywaniem są bardzo zaostrzone. To samo dotyczy rolników, od których przedsiębiorstwo kupuje płody rolne. Całość zasad spisana jest w systemie GLOBAL G.A.P. - Kontrolujemy w jego ramach nawożenie i ochronę, aby były przestrzegane dawki i karencja środków ochrony roślin. Są robione badania pod kątem azotanów i pozostałości pestycydów. Około 90% towaru kupowane jest od rolników, z którymi długo współpracujemy. Nowych oczywiście też szukamy, ale oni podlegają pewnym procedurom - tłumaczy Radosław Tyc.

    Aby uzyskać plony dobrej jakości, trzeba trzymać się też innych zasad m.in. tych dotyczących odpowiedniego zbioru. - Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników - dodaje agronom Krzysztof Świerek.

    Warzywa i ziemniaki najlepiej się przechowują, gdy zbieramy je w dni bezdeszczowe, a nawet słoneczne. Ważnym czynnikiem jest dojrzałość korzeni i bulw, które powinny być wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Koniecznie nieuszkodzone i bez śladów żerowania szkodników.
    • Tagi:
    • przechowalnia
    • warzywa
    • ziemniaki
    • cena
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny warzyw w Broniszach - które się zmieniły?

    14 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Uprawy

    Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?

    4 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
    17 maja 2025
    Bydło i mleko
    Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
    17 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
    17 maja 2025
    Najnowsze
    Inne uprawy
    Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
    17 maja 2025
    Uprawy
    Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
    17 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
    16 maja 2025
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Inne uprawy
    Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
    15 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy