Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak nie soja, to co?

Jak nie soja, to co?

Uprawy - Inne uprawy 28 października 2022 14:09 Marianna Kula Aktualizacja: 28 października 2022 14:21
Jak nie soja, to co?
Źródło: M. Bartczak
O przyszłości uprawy soi w Polsce rozmawiano podczas wczorajszej (27 października) dyskusji panelowej, którą zorganizowało Stowarzyszenie Polska Soja w miejscowości Elgiszewo nieopodal Ciechocina w woj. kujawsko-pomorskim.
Spis treści:

    O przyszłości uprawy soi w Polsce rozmawiano podczas wczorajszej (27 października) dyskusji panelowej, którą zorganizowało Stowarzyszenie Polska Soja w miejscowości Elgiszewo nieopodal Ciechocina w woj. kujawsko-pomorskim.

    W spotkaniu, które odbyło się w Osadzie Karbówko, udział wzięli przedstawiciele: świata nauki, instytucji rządowych i pozarządowych oraz mediów.

    W trakcie wydarzenia poruszono następujące tematy: “Zmiany klimatu i ich wpływ na produkcję roślinną w rolnictwie. Jak właściwie wykorzystać potencjał?”, “Produkcja roślinna a żywienie zwierząt”, “Obecne i przyszłe kierunki rozwoju” oraz Przyszłość polskiego białka roślinnego. Krajowa soja jako konkurencyjne białko paszowe”. Swoimi spostrzeżeniami w tej materii dzielili się: prof. Bogdan Kulig - dziekan Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego w Krakowie; prof. Henryk Bujak - dyrektor COBORU, Mariusz Kowalski - specjalista ds. uprawy soi, Stowarzyszenie Polska Soja; prof. Jan Jankowski - kierownik Katedry Drobiarstwa na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie; prof. Zygmunt Kowalski - kierownik Katedry Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UR w Krakowie, Maciej Zglenicki - wiceprezes Ewrol Sp. z o. o. oraz Mariusz Grzędzicki - główny technolog procesu produkcyjnego Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego, Agrolok.  

    Dlaczego areał soi wrasta?

    Paneliści w swoich wystąpieniach zwracali uwagę na rosnący areał soi w Polsce. W tym roku zasiano jej bowiem aż 48 tys. ha - czyli o połowę więcej niż sezonie poprzednim. Z czego to wynika?

    - Ja myślę, że jednym z powodów tego powiększenia jest dostępność materiału siewnego. Przez długie lata była promocja soi, natomiast bardzo ważnym czynnikiem jest nasiennictwo. Obecnie mamy około 39 zarejestrowanych odmian soi. Niedawno było to kilka odmian. 10 lat temu było ich bodajże 5. Natomiast proszę zobaczyć w innych roślinach strączkowych - w bobiku jest tych odmian - 9, w łubinie wąskolistnym - 29 odmian, w grochu - ok. 40 odmian - czyli nawet nasze rodzime rośliny nie mają tylu odmian, co soja - zwracał uwagę prof. Bogdan Kulig.

    Na tym nie skończył.

    - To się pewnie skumulowało z tym, że rolnicy potrzebują dobrych przedplonów. Następnym czynnikiem jest cena nawozów azotowych - tego, że poszukuje się dobrego przedplonu. Rośliny bobowate spełniają wiele cech ekosystemowych - czyli bioróżnorodność zapewniają, zapewniają zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych - zaznaczył dziekan Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego w Krakowie.

    Eksperci wspominali także o tym, że wpływ na zwiększenie areału uprawy soi w Polsce ma także sytuacja za wschodnią granicą. 

    Dlaczego warto uprawiać soję?

    O tym, że warto uprawiać soję, przekonywała - w podsumowaniu panelu konferencyjnego Emilia Fink-Podyma - wiceprezes zarządu SPS.

    - To, co mi się dzisiaj nasuwa, to przede wszystkim bardzo dużo pozytywów - pozytywnych informacji na temat korzyści z tego, że mamy tę polską soję. Takie dwa hasła, które przychodzą mi na myśl, to zapewnienie bezpieczeństwa i zrównoważenie - zarówno w temacie zoo, jak i w strefie agro. Jestem przekonana, że soja jest rośliną perspektywiczną i soi nie jesteśmy dzisiaj w stanie zastąpić. Poza tym prace hodowlane oraz informacje, które zostały dostarczone przez COBOR-u na temat ilości zarejestrowanych odmian soi, świadczą o tym, że będzie to roślina rozwijająca się w Polsce. Jest to roślina, która na stałe wpisała się w krajobraz rolny, ale także spożywczy zarówno Polski, jak i Europy czy świata, dlatego trzeba inwestować w tę roślinę. Warto inwestować w badania i szerzenie wiedzy na ten temat - zaznaczała Emilia Fink-Podyma. 

    Czytaj także:

     Postawili na soję, bo zostawia po sobie azot [VIDEO]

    • Tagi:
    • polska soja
    • polskie białko
    • Stowarzyszenie Polska
    • perspektywy uprawy soi w Polsce
    Marianna Kula
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy