Wysokie straty w uprawach
Zasiano więcej zbóż, zmniejszyła się uprawa rzepaku i rzepiku, rośliny przezmiowały znacznie gorzej niż w roku minionym. Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych były wysokie. Tak wynika z wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego.
Jak podaje GUS, w tym roku powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest większa od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych). Wynosi ona około 7,2 mln ha (zwiększenie o ok. 6%). Przewiduje również zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o ok. 19% do ok. 0,8 mln ha, natomiast powierzchnię buraków cukrowych szacuje się na poziomie roku minionego.
Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w tym roku były wysokie i sięgały dla: jęczmienia ozimego 22%, pszenicy ozimej 12%, pszenżyta ozimego 8%, mieszanek zbożowych ozimych 5% i żyta 1%. - Dość duże straty odnotowano w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - wyniosły one ponad 16% areału zasianego jesienią 2015 r. - informuje Urząd. Zaznacza przy tym, że na aktualny stan i zaawansowanie rozwoju upraw decydujący wpływ miał przebieg pogody jesienią ubiegłego roku, rozwój i zahartowanie roślin do zimowego spoczynku, a także przebieg warunków pogodowych w okresie zimy.
Przezimowanie roślin sadowniczych zimą 2015/2016, zdaniem GUS, było na ogół dobre. W skali całego kraju nie zauważono znaczących strat mrozowych w sadach. - Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych rejonach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły szczególnie młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana - informuje Urząd.
Wiosenna wegetacja, podobnie jak w roku ubiegłym, rozpoczęła się dość wcześnie. Niekorzystnym czynnikiem były jednak wiosenne chłody, zwłaszcza nocne spadki temperatury. oraz brak dostatecznej ilości wody w glebie. Wpłynęło to źle na rozpoczęcie siewów warzyw i spowolniło wegetację. Kwitnienie drzew i krzewów owocowych oraz wschody rwarzyw przebiegały w zróżnicowanych warunkach i w zależności od regionu. - W bieżącym roku nie zanotowano wiosennych przymrozków na większą skalę, chociaż lokalnie występowały. Stan zasiewów zbóż ozimych i rzepaku ozimego w połowie maja br. był gorszy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego - podaje GUS.
Czytaj także: Stan upraw w kraju
Z badań polowych, przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich pod koniec lutego tego roku wynika, że uprawy ozime w całym kraju przezimowały znacznie gorzej niż w roku minionym. Zaobserwowane lokalnie znaczącer straty zimowe (znaczne uszkodzenia roślin) powstały w wyniku:
- niskich temperatur przy braku okrywy śnieżnej i wysmalania roślin na skutek silnych wiatrów,
- obniżonej mrozoodporności na skutek słabego wyrośnięcia roślin jesienią na dość licznych plantacjach,
- zbyt małej obsady roślin na 1 m2,
- występowania dość dużych dobowych wahań temperatury na przedwiośniu, które osłabiały system korzeniowy roślin ozimych.
- Tagi:
- stan upraw
- uprawy rolnicze
- zboża
- rzepak