Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki

Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki

Uprawy 4 grudnia 2022 15:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 4 grudnia 2022 15:29
Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki
Źródło: Akademia Rolnicza we Wrocławiu
W jaki sposób z jednopolówki przeszliśmy w zmianowanie?
Spis treści:

    Wielopokoleniowe rolnicze doświadczenie, początkowo przekazywane ustnie z ojca na syna, później zapisywane chociażby przez cysterskie zakony, doprowadziło do powstania fundamentalnej w naukach rolniczych specjalności – ogólnej uprawa roli i roślin. O tym, kto to wszystko usystematyzował – przeczytasz w artykule.

    W dzisiejszym, niedzielnym spotkaniu z historią rolnictwa, zajmiemy się początkami płodozmianu, którego stosowanie jest ważnym czynnikiem wzrostu plonów. Nie zawsze jednak było to tak jednoznaczne.

    Jednopolówka i ówczesne ugorowanie

    Pierwotny, najstarszy sposób użytkowania rolniczego gleby był bardzo prosty i polegał na obsiewaniu corocznym pola aż do spadku jego żyzności. W zasadzie nie możemy tutaj nawet pisać o uprawie a właściwie o wykorzystaniu gleby. W wyniku zmniejszenia składników odżywczych, rozwoju patogenów oraz uciążliwych chwastów pole porzucano na nieokreślony czas. Dzisiaj to porzucenie otrzymało nazwę „ugorowania”.

    Dzisiejsze ugorowanie

    Definicje gruntów ugorowanych znajdujemy dzisiaj na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa:

    - Grunty ugorowane w ramach obowiązkowej praktyki utrzymywania obszarów proekologicznych to grunty, na których nie jest prowadzona produkcja rolna.

    Ale jak to przystało na nasze czasy, mamy dodatkowe uwarunkowania, które mówią, że grunty te muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi. Dodatkowo, w okresie od 1 stycznia do 31 lipca grunt powinien być ugorowany a po upływie tego terminu będzie możliwe rozpoczęcie produkcji rolnej.

    Natomiast ministerstwo rolnictwa pozwala na ugorach wypasać zwierzęta, jednak pod pewnym warunkiem:

    - W przypadku gruntów ugorowanych*, uznaje się je za pozostające w stanie nadającym się do wypasu lub uprawy, jeżeli został na nich przeprowadzony przynajmniej jeden zabieg agrotechniczny mający na celu usunięcie lub zniszczenie niepożądanej roślinności, w terminie do dnia 31 października.

    Dzisiaj, na ugorach uznawanych za obszar proekologiczny:

    • obowiązuje zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia;
    • dopuszcza się stosowanie herbicydów w celu przeciwdziałania wkraczaniu niepożądanej roślinności (zgodne z zasadą wzajemnej zgodności);
    • dopuszcza się wysiew mieszanek nasion roślin polnych w celu zwiększenia korzyści płynących z różnorodności biologicznej, pod warunkiem, iż nie są one wykorzystywane w celach produkcyjnych i do skarmiania zwierząt.

    I weszła dwupolówka

    Prostym następstwem systemu jednopolowego była dwupolówka. Ta przemienna forma uprawy gleby trwała w Polsce aż do XIII wieku,kiedy to powoli zaczęła ustępować miejsca bardziej skomplikowanej trójpolówce.

    W dwupolówce pole obsiewano zbożem jarym lub ozimym, a drugie ugorowano, aby zapobiec nadmiernemu wyjaławianiu gleby. W kolejnym roku uprawiano pole poprzednio ugorowane. Dwupolówka rozwinęła się w następstwie systemu żarowego, o którym pisaliśmy tutaj.

    Coraz większa wiedza pozwoliła zastosować trójpolówkę

    Trójpolówkę jako zasadę gospodarowania wprowadził w Europie Zachodniej Karol Wielki. W Polsce trójpolówka pojawiła się w drugiej połowie XII wieku, zaczęła się upowszechniać w wiekach XIII i XIV, co było spowodowane m.in. rozwojem lokacji na prawie niemieckim. W Polsce trójpolówkę wprowadzili cystersi. Od wieku XVIII ugór zaczęto zastępować uprawą roślin okopowych (rzepa, brukiew, burak, ziemniak) i motylkowych (koniczyna, łubin, wyka).

    Skoro już wspomniałem o zakonie cystersów, to ich zamiłowanie do rolnictwa przetrwało do dzisiaj, o czym możesz przeczytać tutaj.

    Wracając do trójpolówki… Ten sposób uprawy gleby polegał na podzieleniu ziemi uprawnej na trzy pola. Każdego roku uprawiane były tylko dwa z nich, a trzecie ugorowało, co pozwalało na „odpoczywanie” ziemi. Jedno pole obsiewano jesienią zbożem ozimym, drugie obsiewano wiosną zbożem jarym, a trzecie pole ugorowane stanowiło pastwisko.

    Czyżby nasze ministerstwo swoje przepisy, o których wspomnieliśmy na początku artykułu przy okazji ugorowania, opierało właśnie na doświadczeniach ówczesnych cystersów?

    Co ciekawe, w tamtych czasach grunty całej wsi podzielone były na trzy pola, a poszczególni właściciele mieli udział w każdej jego części. Ponadto byli oni zobowiązani uprawiać swoje części jednocześnie i jednakowo, co było związane z tak zwanym „przymusem polnym”.

    Warto wspomnieć o czteropolówce

    Czteropolówka jest bardziej skomplikowaną formą płodozmianu trójpolowego. W tym sposobie uprawy gleby, tereny uprawne dzieli się na cztery pola i kolejno uprawia na nich poszczególne gatunki lub grupy roślin w czteroletniej rotacji. Czteropolówka powstała w Anglii w XVIII wieku, obejmowała rośliny okopowe, zboża jare, rośliny motylkowe oraz zboża ozime. Stopniowo rozprzestrzeniła się w Europie a często nazywana jest także czteropolówką norfolską.

    Twórca polskiego płodozmianu i rolniczy ekspert

    Rolnicy zaczynali od jednopolówki a dzisiaj stosują zaawansowane formy płodozmianu, czyli stosują uprawę roli i roślin. Ogromna, wielopokoleniowa rolnicza wiedza została usystematyzowana przez prof. dr hab. Bolesława Świętochowskiego, twórcę polskiego systemu gospodarki płodozmianowej.

    W tytule napisałem „(…) zaczynał od jednopolówki” – z pewnością dogłębnie ją poznał, bo dzięki wieloprofilowym badaniom usystematyzował on naukowe podstawy uprawy roli, wyodrębnił pięć zespołów uprawek, określił ich znaczenie w całokształcie uprawy roli w płodozmianie, a także wskazał możliwości upraszczania.

    Czy to były początki rolnictwa regeneratywnego?

    Profesor zajmował się nawożeniem organicznym i mineralnym w zmianowaniu, zmianami zachwaszczenia pól uprawnych. Jego pionierskie prace nad uprawą zerową (którą opiszemy niebawem w kolejnych artykułach z tego cyklu) zostały w późniejszych latach rozwinięte i poszerzone. Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin Akademii Rolniczej we Wrocławiu jest dzięki temu wiodącym ośrodkiem w Polsce w zakresie skrajnych uproszczeń uprawy roli. W wyniku tych badań dowiedziono, że tradycyjną uprawę można zastąpić technologiami mniej energo- i kosztochłonnymi. Coś Wam to mówi? – oczywiście, to wstęp do gospodarki regeneratywnej. I znów odnoszę wrażenie, że cofamy się do doświadczeń naszych dziadków, powoli uznając cały ten postęp za niezbyt udany, i to nie tylko dla środowiska ale i dla naszego zdrowia. Co Wy o tym sądzicie?

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Pierwszy artykuł z cyklu „Poranek z historią rolnictwa” przeczytasz tutaj

    Przygotowując ten artykuł korzystałem z wiedzy, którą znalazłem na stronach Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz wikipedii.

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • jednopolówka
    • dwupolówka
    • trójpolówka
    • płodozmian
    • rolnictwo regeneratywne
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Oto innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego

    4 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Baucza: Ekoschematy powinny nagradzać rolników za efekty, a nie praktyki [VIDEO]

    28 marca 2025
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Program Rolnictwa Regeneratywnego EIT Food – działania Fundacji Terra Nostra

    28 października 2024
    Uprawy

    Firmy ADM i Bayer łączą siły w sprawie rolnictwa regeneratywnego

    21 czerwca 2024
    Bydło i mleko

    Przeprowadzili audyt gospodarstw mlecznych. Chodzi o rolnictwo regeneratywne

    6 lutego 2024
    Newsy

    W programie węglowym Agreena jest już 2 mln ha

    16 listopada 2023
    Newsy

    Rolnictwo regeneratywne, czyli postęp był po to, żeby teraz cofnąć się

    1 grudnia 2022
    Zboża

    Uprawa zbóż jarych - wysoki plon bez zwiększania nakładów

    16 stycznia 2017
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
    13 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy