Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki

Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki

Uprawy 4 grudnia 2022 15:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 4 grudnia 2022 15:29
Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki
Źródło: Akademia Rolnicza we Wrocławiu
W jaki sposób z jednopolówki przeszliśmy w zmianowanie?
Spis treści:

    Wielopokoleniowe rolnicze doświadczenie, początkowo przekazywane ustnie z ojca na syna, później zapisywane chociażby przez cysterskie zakony, doprowadziło do powstania fundamentalnej w naukach rolniczych specjalności – ogólnej uprawa roli i roślin. O tym, kto to wszystko usystematyzował – przeczytasz w artykule.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W dzisiejszym, niedzielnym spotkaniu z historią rolnictwa, zajmiemy się początkami płodozmianu, którego stosowanie jest ważnym czynnikiem wzrostu plonów. Nie zawsze jednak było to tak jednoznaczne.

    Jednopolówka i ówczesne ugorowanie

    Pierwotny, najstarszy sposób użytkowania rolniczego gleby był bardzo prosty i polegał na obsiewaniu corocznym pola aż do spadku jego żyzności. W zasadzie nie możemy tutaj nawet pisać o uprawie a właściwie o wykorzystaniu gleby. W wyniku zmniejszenia składników odżywczych, rozwoju patogenów oraz uciążliwych chwastów pole porzucano na nieokreślony czas. Dzisiaj to porzucenie otrzymało nazwę „ugorowania”.

    Dzisiejsze ugorowanie

    Definicje gruntów ugorowanych znajdujemy dzisiaj na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa:

    - Grunty ugorowane w ramach obowiązkowej praktyki utrzymywania obszarów proekologicznych to grunty, na których nie jest prowadzona produkcja rolna.

    Ale jak to przystało na nasze czasy, mamy dodatkowe uwarunkowania, które mówią, że grunty te muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi. Dodatkowo, w okresie od 1 stycznia do 31 lipca grunt powinien być ugorowany a po upływie tego terminu będzie możliwe rozpoczęcie produkcji rolnej.

    Natomiast ministerstwo rolnictwa pozwala na ugorach wypasać zwierzęta, jednak pod pewnym warunkiem:

    - W przypadku gruntów ugorowanych*, uznaje się je za pozostające w stanie nadającym się do wypasu lub uprawy, jeżeli został na nich przeprowadzony przynajmniej jeden zabieg agrotechniczny mający na celu usunięcie lub zniszczenie niepożądanej roślinności, w terminie do dnia 31 października.

    Dzisiaj, na ugorach uznawanych za obszar proekologiczny:

    • obowiązuje zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia;
    • dopuszcza się stosowanie herbicydów w celu przeciwdziałania wkraczaniu niepożądanej roślinności (zgodne z zasadą wzajemnej zgodności);
    • dopuszcza się wysiew mieszanek nasion roślin polnych w celu zwiększenia korzyści płynących z różnorodności biologicznej, pod warunkiem, iż nie są one wykorzystywane w celach produkcyjnych i do skarmiania zwierząt.

    I weszła dwupolówka

    Prostym następstwem systemu jednopolowego była dwupolówka. Ta przemienna forma uprawy gleby trwała w Polsce aż do XIII wieku,kiedy to powoli zaczęła ustępować miejsca bardziej skomplikowanej trójpolówce.

    W dwupolówce pole obsiewano zbożem jarym lub ozimym, a drugie ugorowano, aby zapobiec nadmiernemu wyjaławianiu gleby. W kolejnym roku uprawiano pole poprzednio ugorowane. Dwupolówka rozwinęła się w następstwie systemu żarowego, o którym pisaliśmy tutaj.

    Coraz większa wiedza pozwoliła zastosować trójpolówkę

    Trójpolówkę jako zasadę gospodarowania wprowadził w Europie Zachodniej Karol Wielki. W Polsce trójpolówka pojawiła się w drugiej połowie XII wieku, zaczęła się upowszechniać w wiekach XIII i XIV, co było spowodowane m.in. rozwojem lokacji na prawie niemieckim. W Polsce trójpolówkę wprowadzili cystersi. Od wieku XVIII ugór zaczęto zastępować uprawą roślin okopowych (rzepa, brukiew, burak, ziemniak) i motylkowych (koniczyna, łubin, wyka).

    Skoro już wspomniałem o zakonie cystersów, to ich zamiłowanie do rolnictwa przetrwało do dzisiaj, o czym możesz przeczytać tutaj.

    Wracając do trójpolówki… Ten sposób uprawy gleby polegał na podzieleniu ziemi uprawnej na trzy pola. Każdego roku uprawiane były tylko dwa z nich, a trzecie ugorowało, co pozwalało na „odpoczywanie” ziemi. Jedno pole obsiewano jesienią zbożem ozimym, drugie obsiewano wiosną zbożem jarym, a trzecie pole ugorowane stanowiło pastwisko.

    Czyżby nasze ministerstwo swoje przepisy, o których wspomnieliśmy na początku artykułu przy okazji ugorowania, opierało właśnie na doświadczeniach ówczesnych cystersów?

    Co ciekawe, w tamtych czasach grunty całej wsi podzielone były na trzy pola, a poszczególni właściciele mieli udział w każdej jego części. Ponadto byli oni zobowiązani uprawiać swoje części jednocześnie i jednakowo, co było związane z tak zwanym „przymusem polnym”.

    Warto wspomnieć o czteropolówce

    Czteropolówka jest bardziej skomplikowaną formą płodozmianu trójpolowego. W tym sposobie uprawy gleby, tereny uprawne dzieli się na cztery pola i kolejno uprawia na nich poszczególne gatunki lub grupy roślin w czteroletniej rotacji. Czteropolówka powstała w Anglii w XVIII wieku, obejmowała rośliny okopowe, zboża jare, rośliny motylkowe oraz zboża ozime. Stopniowo rozprzestrzeniła się w Europie a często nazywana jest także czteropolówką norfolską.

    Twórca polskiego płodozmianu i rolniczy ekspert

    Rolnicy zaczynali od jednopolówki a dzisiaj stosują zaawansowane formy płodozmianu, czyli stosują uprawę roli i roślin. Ogromna, wielopokoleniowa rolnicza wiedza została usystematyzowana przez prof. dr hab. Bolesława Świętochowskiego, twórcę polskiego systemu gospodarki płodozmianowej.

    W tytule napisałem „(…) zaczynał od jednopolówki” – z pewnością dogłębnie ją poznał, bo dzięki wieloprofilowym badaniom usystematyzował on naukowe podstawy uprawy roli, wyodrębnił pięć zespołów uprawek, określił ich znaczenie w całokształcie uprawy roli w płodozmianie, a także wskazał możliwości upraszczania.

    Czy to były początki rolnictwa regeneratywnego?

    Profesor zajmował się nawożeniem organicznym i mineralnym w zmianowaniu, zmianami zachwaszczenia pól uprawnych. Jego pionierskie prace nad uprawą zerową (którą opiszemy niebawem w kolejnych artykułach z tego cyklu) zostały w późniejszych latach rozwinięte i poszerzone. Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin Akademii Rolniczej we Wrocławiu jest dzięki temu wiodącym ośrodkiem w Polsce w zakresie skrajnych uproszczeń uprawy roli. W wyniku tych badań dowiedziono, że tradycyjną uprawę można zastąpić technologiami mniej energo- i kosztochłonnymi. Coś Wam to mówi? – oczywiście, to wstęp do gospodarki regeneratywnej. I znów odnoszę wrażenie, że cofamy się do doświadczeń naszych dziadków, powoli uznając cały ten postęp za niezbyt udany, i to nie tylko dla środowiska ale i dla naszego zdrowia. Co Wy o tym sądzicie?

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Pierwszy artykuł z cyklu „Poranek z historią rolnictwa” przeczytasz tutaj

    Przygotowując ten artykuł korzystałem z wiedzy, którą znalazłem na stronach Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz wikipedii.

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • jednopolówka
    • dwupolówka
    • trójpolówka
    • płodozmian
    • rolnictwo regeneratywne
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rolnictwo regeneratywne. Jakie korzyści dla rolnika?

    13 czerwca 2025
    Newsy

    Oto innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego

    4 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Baucza: Ekoschematy powinny nagradzać rolników za efekty, a nie praktyki [VIDEO]

    28 marca 2025
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Program Rolnictwa Regeneratywnego EIT Food – działania Fundacji Terra Nostra

    28 października 2024
    Uprawy

    Firmy ADM i Bayer łączą siły w sprawie rolnictwa regeneratywnego

    21 czerwca 2024
    Bydło i mleko

    Przeprowadzili audyt gospodarstw mlecznych. Chodzi o rolnictwo regeneratywne

    6 lutego 2024
    Newsy

    W programie węglowym Agreena jest już 2 mln ha

    16 listopada 2023
    Newsy

    Rolnictwo regeneratywne, czyli postęp był po to, żeby teraz cofnąć się

    1 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Newsy
    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
    8 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny wieprzowiny – stabilizacja w Niemczech i Belgii, zamieszanie w Holandii
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
    7 sierpnia 2025
    Uprawy
    Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
    5 sierpnia 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawa gleby
    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
    3 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności