Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawa kopieniacza – bez dotacji też można

Uprawa kopieniacza – bez dotacji też można

Newsy 27 listopada 2022 10:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 27 listopada 2022 14:59
Uprawa kopieniacza – bez dotacji też można
Źródło: http://mytrips.pl/?kaukaz-elbrus-i-kazbek-08-2014,50,,,5
W nowym cyklu cotygodniowych artykułów "Niedziela z historią rolnictwa”, będziemy przedstawiać polskie rolnictwo – zarówno to z czasów odległych jak i to, które zostawiło ślad w naszej pamięci.
Spis treści:

    W nowym cyklu cotygodniowych artykułów „Niedziela z historią rolnictwa”, będziemy przedstawiać polskie rolnictwo – zarówno to z czasów odległych jak i to, które zostawiło ślad w naszej pamięci.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Rolnictwo to nie praca, to służba

    Jednym z najważniejszych wydarzeń w historii ludzkości jest przejście z łowiecko-zbierackiego trybu życia do uprawy roli. I tutaj naukowcy zauważyli coś, co do dziś jest niezmiennym atrybutem rolnika – nieustanna praca. Badania, których wyniki opublikowano w Nature Human Behaviour , wskazują, że łowcy-zbieracze, którzy przeszli na rolnictwo, już wtedy pracowali o 10 godzin w tygodniu dłużej.

    - Przejście ze zbieractwa i łowiectwa do gospodarki wytwórczej było dla człowieka prawdziwym wygnaniem z raju - potwierdzają naukowcy z Nature Human Behaviour

    Można napisać… i tak to się właśnie zaczęło.

    Pierwsze formy rolnictwa na ziemiach polskich wiążą się z ludnością, która przybyła na teren naszego kraju m.in. z Czech, Moraw oraz południowych Niemiec. Pierwsze rolnicze osady założyli na obszarze dzisiejszego Dolnego Śląska, Małopolski i Lubelszczyzny. Istnieje przypuszczenie, że przejście od zbieractwa do pierwszych form rolnictwa nastąpiło w IV tysiącleciu przed naszą erą.

    Kopieniactwo bez dotacji z UE

    W rolnictwie neolitycznym… Stop. Neolit to młodsza epoka kamienia a jego charakterystyczne cechy to uprawa roślin, hodowla zwierząt i stałe osady. Proces ten nazwano „rewolucją neolityczną”. Taki czas czy raczej epoka narodzin polskiego rolnictwa.

    Zatem wracając do wątku: w rolnictwie neolitycznym na ziemiach polskich przeważały dwie techniki uprawy ziemi: pierwotne kopieniactwo i technika wypaleniskowa. Uprawa kopieniacza to taki sposób uprawy gleby, który polegał na odwracaniu warstwy wierzchniej przy zastosowaniu narzędzi ręcznych (np. szpadla czy motyki). Metoda ta była mało wydajna a wiadomo, że dopłat z Unii Europejskiej wtedy nie było. Nie Było Unii Europejskiej. Ale było rolnictwo.

    Kopieniactwo nie dało rady, zatem ruszył postęp

    Metoda kopieniacza była mało wydajna, zatem zaczął się postęp. Oczywiście nie wymyślono wtedy od razu popularnych dzisiaj ciągników John Deere (o czym pisaliśmy tutaj), koło postępu zaczęło się powoli toczyć. Ów postęp doprowadził do przejścia z metody kopieniaczej do orki sprzężajnej. Tak, to był początek uprawy roli polegający na na zastosowaniu siły zwierząt pociągowych – takich jak woły czy później koni – do wprawiania w ruch narzędzi rolniczych (radła, sochy, czy pługa). Postęp przyniósł skutek – zwiększyły się plony.

    "Konie organiczne" przetrwały do dzisiaj

    Obecnie możemy jeszcze od czasu do czasu zobaczyć zaprzęgi konne, stosowane w uprawie niewielkich areałów rolnych. Macie zdjęcia takiej orki? Prześlijcie w komentarzu!

    Na ziemiach polskich, w regionach, gdzie stosowanie maszyn było czy czasami nadal jest utrudnione lub wręcz niemożliwe (np. na terenach górskich), orka sprzężajna jest stosowana do dnia dzisiejszego przy wykorzystaniu siły pociągowej koni.

    Kopieniactwo uległo postępowi

    Pierwotne kopieniactwo zaczęło ulegać presji postępu. Korzystano z kija, motyki czy sierpa. Wkrótce wprowadzono gospodarkę żarową, która polegała na uprawianiu ziemi w miejscu wcześniej wypalonego lasu. To akurat rozwiązanie, które dzisiaj może budzić grozę, ale pamiętajmy, że lasy wówczas dominowały. Popiół na glebie ze spalonego drzewa użyźniał ziemię. Można powiedzieć, że to był pierwszy nawóz doglebowy. Zobaczmy, jak zmienił się krajobraz – w okresie początków polskiego rolnictwa mieliśmy przewagę lasów, dzisiaj mamy przewagę pół uprawnych.

    Jednopolówka ustąpiła gospodarce przemienno - odłogowej

    W sposób naturalny początkowo stosowano system jednopolowy. Zasiewano pole aż do wyczerpania zasobów pokarmowych gleby i przechodzono wtedy na kolejne ziemię. W kolejnych latach zaczęło upowszechniać się radło, narzędzia rolne tworzone były z żelaza. Prowadzono gospodarkę przemienno-odłogową – po kilkuletniej uprawie ziemi pozostawianą ją odłogiem w celu przewrócenia jej żyzności, a uprawę prowadzona na drugiej części pola. W późniejszych latach stosowano dwupolówkę, polegała ona na przemiennej uprawie dwóch pól.

    Co wtedy uprawiano, jaki był cel chowu?

    Archeologia odkrywa przed nami kolejną wiedzę – dzięki zachowanym ziarnom i odciskom roślin uprawnych wiemy, że na przełomie starej i nowej ery uprawiano na ziemiach polskich żyto, proso, pszenicę, jęczmień i owies. Już wtedy najprawdopodobniej w sąsiedztwie domostw zakładano ogrody i sadzono drzewa owocowe. Glebę użyźniano popiołem ze spalonej słomy i roślinności zarastającej pola, zapoczątkowano także wzbogacenie jej urodzajności nawozem zwierzęcym – a jak wiemy, ten sposób nawożenia dzisiaj znów nabiera na swojej pierwotnej wartości (o czym pisaliśmy tutaj).

    Duże znaczenie miał chów bydła, głównie na mięso i skóry. Hodowano także świnie, kozy i owce.

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Czy „Poranek z historią rolnictwa” zainteresował Cię?

    Jeśli tak – skomentuj, polub – wyraź swoją opinię!

    Źródła wykorzystane w artykule: https://pl.wikipedia.org, https://zpe.gov.pl, https://echodnia.eu

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • histotria rolnictwa
    • rolnictwo kiedyś
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rolnik zniknie. Przetrwa przedsiębiorca rolny

    10 października 2023
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
    8 sierpnia 2025
    Inne
    Dodatkowe 69 milionów dla rolników poszkodowanych w powodzi
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
    8 sierpnia 2025
    Newsy
    Nie wszyscy rolnicy dostaną dodatkową emeryturę. Kogo wykluczono?
    7 sierpnia 2025
    Newsy
    Nowy prezydent zaprzysiężony. Padły zdecydowane słowa. Chodzi także o rolników
    6 sierpnia 2025
    Newsy
    Przerażający wypadek w gospodarstwie rolnym. 14-latek w szpitalu
    6 sierpnia 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy pogoda pozwoli na suche żniwa. Nowe prognozy są jednoznaczne
    6 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności