Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR sprawdza słuszność finansowania rolników. Kontrole m.in. w Małopolsce
      500 rolników straciło 22 mln zł. Ruszył proces
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • Ekspert Agrosimex: Nic nie zastąpi obornika i gnojowicy na polu

Ekspert Agrosimex: Nic nie zastąpi obornika i gnojowicy na polu

Uprawy - Zboża 19 września 2025 07:02
Ekspert Agrosimex: Nic nie zastąpi obornika i gnojowicy na polu
Źródło: Canva/ D.Andrzejewska
Jest jeden nawóz, którego nie trzeba reklamować – mówił podczas Agro Food Forum Tomasz Piotrowski z firmy Agrosimex. Specjalista wskazuje, że w gospodarstwach, w których zaprzestaje się produkcji zwierzęcej – zauważany jest spadek urodzajności i żyzności gleby. Przypadek? Absolutnie nie.
Spis treści:

    Agro Food Forum to wydarzenie, w którym uczestniczą liderzy branży rolno – spożywczej, eksperci, przedstawiciele administracji publicznej oraz organizacji branżowych. W tym roku miała miejsce IV edycja tego eventu. Spotkanie odbyło się w siedzibie resortu rolnictwa – przy współudziale ministra Stefana Krajewskiego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prof. Podstawka: Produkcja rolna ma takie samo znaczenie jak produkcja amunicji, czołgów czy rakiet

    W trakcie kilkugodzinnej dyskusji poruszono takie tematy jak bezpieczeństwo żywnościowe i suwerenność produkcji, transformacja energetyczna w rolnictwie, innowacje i cyfryzacja w agrobiznesie, zrównoważone systemy żywnościowe, inwestycje w infrastrukturę wiejską oraz promocja polskich produktów na rynkach międzynarodowych.

    Inicjując jedna z debat, jej moderator - prof. Marian Podstawka z SGGW wskazał, że „bez produkcji rolniczej nie będzie żadnej innej produkcji, […] nie będzie także zdolności państwa do samoobrony, do ewentualnych kontrataków wobec wroga. Produkcja żywności […] ma zatem takie samo znaczenie strategiczne, jak produkcja amunicji, czołgów, rakiet, samolotów czy bojowych dronów.”...

    Ważny głos podczas debaty zabrał także Wojciech Pystiak ze Stowarzyszenia AgroBiznes Klub – organizatora wydarzenia. W swoim wystąpieniu przestrzegał przed skutkami likwidacji produkcji trzody chlewnej w Polsce.

    Czytaj też:
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność

    Mniej nawozów naturalnych na polach to strata dla tych, którzy uprawiają

    W nawiązaniu do tej tematyki Tomasz Piotrowski, manager produktu w Dziale Nawozym w firmie Agrosimex wskazał, jak ważną rolę w produkcji roślinnej odgrywają nawozy naturalne.

    - Nawozy naturalne to podstawa. Współpracuję z różnymi gospodarstwami, które mają po kilkaset hektarów, czy nawet kilka tysięcy hektarów. Te gospodarstwa mają spadek urodzajności, żyzności gleby. Nie dlatego, że źle uprawiają, dlatego, że nie mają produkcji zwierzęcej, bo z tego zrezygnowali. Nad próchnicą można pracować w inny sposób, ale jeżeli chodzi o aktywność biologiczną gleby, to ona spada – zaznaczył Tomasz Piotrowski z firmy Agrosimex.

    Ekspert zauważył, że środowisko glebowe się degraduje.

    - Na Pomorzu pola są typowo piaszczyste, ale powinny być tak naprawdę pozalesiane. Mimo wszystko ludzie tam coś uprawiają. W przeszłości, gdy gospodarze mieli produkcję zwierzęcą, coś się udawało wyprodukować na tym polu. Teraz – bez zwierząt - jest im zdecydowanie trudniej uprawiać – mówił ekspert z Agrosimex.

    Powód? Oczywisty. Likwidacja produkcji zwierzęcej oznacza likwidację obornika.

    - Jeszcze się nie spotkałem w swoim życiu z nawozem, który by chociaż dotarł do tego poziomu, co obornik. Najlepsze wspomagacze, jeżeli chodzi o nawozy czy środki poprawiające stan gleby, powinny być tak naprawdę dopasowywane do nawożenia organicznego. Jeżeli tego nie ma, nie ma takiej opcji. Nawet nawóz zielony, czy nawet jeżeli będziemy zostawiać słomę, będziemy stosować preparaty próchniczne, będziemy jakieś azotobaktery dawać, nic nie zastąpi obornika. Jeśli spadnie pogłowie, rzeczywiście możemy sobie wtedy z Danii tę świnię czy półtuszę przyjąć, ale obornika nic nie zastąpi – skomentował Tomasz Piotrowski.

    Określając wyzwania dla współczesnego i przyszłego rolnictwa, ekspert z Agrosimex wskazał, że stanowią one wypadkową między opłacalnością upraw, a zachowaniem środowiska naturalnego.

    Kluczowa jest tu, jego zdaniem, różnica między korzystaniem ze środowiska, a jego wykorzystywaniem. Zgodnie z zaproponowaną definicją, wykorzystuje się coś niezgodnie z jego naturalnym przeznaczeniem. Natomiast korzystanie ze środowiska to czerpanie z tego, co nam ono oferuje, jednocześnie zachowując je dla następnych generacji.

    Produkcja rolna – uprawa roślin czy hodowla zwierząt – zdaniem prelegenta zawsze będzie mieć wpływ na środowisko, gdyż jest jego integralną częścią. Możemy mówić jedynie o ograniczaniu jej negatywnego wpływu.

    W miarę rozwoju rolnictwa, na przestrzeni wieków, wprowadzaliśmy pewne zmiany w środowisku, poprzez mechanizację, nawozy i pestycydy. Jest to oczywiście ingerencja w przyrodę, lecz także tu, według przedstawiciela Agrosimex, możemy zminimalizować negatywny wpływ tych technik poprzez optymalne nawożenie i uruchamianie rezerwuaru składników pokarmowych obecnych w glebie.

    - Nawożenie, które nie jest zoptymalizowane, nie jest dostosowane do okresu wegetacji, będzie generować okresowe niedobory, albo okresowe nadmiary, poszczególnych składników pokarmowych – zauważył Tomasz Piotrowski.

    Czytaj też:
    Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?

    Mikroorganizmy pomagają ograniczyć negatywny wpływ nawozów sztucznych na środowisko

    W kontekście zrównoważonego nawożenia mówił o pojawieniu się nowego trendu - rozwiązaniach mikroorganicznych, pozwalających na asymilowanie azotu atmosferycznego. Umożliwiają one nie tylko ograniczenie negatywnego wpływu środowiskowego związanego ze sztucznym nawożeniem azotem, ale stanowią także rozsądną alternatywę wobec stale rosnących cen nawozów.

    Brak możliwości nawożenia upraw w optymalnym czasie to w efekcie strata dla rolnika i środowiska

    Nie bez znaczenia, w opinii prelegenta, są obostrzenia wprowadzane przez dyrektywę azotanową.

    - Dyrektywa powinna być. Tylko w tej formie, która aktualnie jest, to jest przepis martwy. Tak naprawdę nie wiem, kto sprawdza rolników, jeżeli chodzi o ilość azotanów, środowisko glebowe? Jak to sprawdzać? Kto ma to sprawdzać? Ja wiem, że są pokazane kary. Z drugiej strony musi być zachęta, żeby rolnicy do tego stosowali się w jakikolwiek sposób – skomentował Tomasz Piotrowski.

    Ekspert zanegował wyznaczone w dyrektywie azotanowej sztywne terminy stosowania nawozów.

    - Ani pszenica, ani rzepak nie mają kalendarza. Jeżeli obserwujemy od jakiegoś czasu, tak jak w tym roku, co było podczas zimy, dodatnie temperatury, ta wegetacja pełzała. Ja wiem, że prawo nawozowe zakazuje stosowania na zmarzniętą glebę, ośnieżoną. Są jednak okresy, kiedy roślina tego wymagała, a nie można było wjechać z nawozem w pole. Czasami jest tak, że w lutym aż się prosi, żeby wjechać z nawozem w tę pszenicę czy rzepak. Tu widać po prostu niedobory. A my mamy ręce związane. A w tym momencie na starcie, pszenica od jednego stopnia Celsjusza – „jeśli złapie”, to już zaczyna wegetować. Rzepak – przy 4 stopniach, nawet pod śniegiem, potrafi rosnąć. Dobrze wiemy, że jeśli roślina nie dostanie „wzmocnienia”, zaczyna redukować. I nawet jeżeli będziemy mieli w pszenicy 3-4 źdźbła kłosonośne, w momencie głodu - roślina ten jeden odrzuci. I wtedy mamy następne koszty - bo jak jest odrzucony - to jest martwy, czyli podatny na infekcję. Czyli są patogeny. Wtedy wydajemy więcej na środki ochrony roślin. Na samym końcu tracą najbardziej na tym środowisko i rolnicy – podsumował Tomasz Piotrowski.

    Czytaj też:
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    • Tagi:
    • AgroFood Forum 2025
    • nawozy
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Zmiany w przepisach o kontroli nawozów. Inspektorzy będą sprawdzać nową rzecz

    13 października 2025
    Ekonomika

    Rolnicy apelują o wsparcie do zakupu nawozów. Czy uda się uruchomić kredyty celowe?

    13 października 2025
    Trzoda chlewna

    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność

    17 września 2025
    Prawo i finanse

    AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej

    8 września 2025
    Przepisy

    Szykują zmiany w prawie odnośnie nawozów. W planie "szczególne rozwiązania"

    26 lipca 2025
    Ekonomika

    Cła na rosyjskie nawozy już obowiązują. Czy czekają nas podwyżki cen?

    2 lipca 2025
    Nawożenie

    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości

    1 lipca 2025
    Nawożenie

    Jak zaoszczędzić na nawozach? Jest na to prosty sposób. Porada z dnia pola

    13 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Minister rolnictwa w sprawie afery gruntowej i CPK: winni poniosą konsekwencje
    29 października 2025
    Pomoc unijna
    Stawki za dobrostan zwierząt będą od tego roku większe. Znikną też niekorzystne przepisy
    29 października 2025
    Pomoc unijna
    Do wzięcia nawet 680 tys. zł. Jutro rusza kolejny nabór ARiMR
    29 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno
    29 października 2025
    Inne uprawy
    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników
    29 października 2025
    Uprawy
    Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
    28 października 2025
    Uprawy
    Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
    26 października 2025
    Uprawy
    Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
    25 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności