Dużo cukru w burakach
Procent polaryzacji buraka cukrowego przekroczył w tym roku średnią wieloletnią.
Jak podaje Mieczysław Łepkowski, główny specjalista do spraw roślin okopowych WODR w Poznaniu, z jednego hektara w tym roku można uzyskać od 55 do 65 ton buraka cukrowego. Ryszard Napierała z Wielkopolskiego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Poznaniu stwierdza, że w Wielkopolsce maksymalnie można zebrać nawet 75 ton z hektara pola. - W tym roku zbieramy rekordowe plony – dodaje Ryszard Napierała. Jest to dobra wiadomość dla plantatorów. Jeszcze bardziej powinna cieszyć kwestia zawartości cukru w buraku, gdyż jest ona naprawdę wysoka. Z czego to wynika? - Tegoroczne warunki były korzystne dla plantacji buraka cukrowego. Zwłaszcza, jeśli chodzi o wilgotność. Przede wszystkim w ostatnim okresie wegetacji, czyli w sierpniu, wrześniu i październiku były wysokie temperatury i dużo słońca. To spowodowało, że burak, który był dobrze ukorzeniony, prawidłowo rósł, i co najważniejsze, gromadził dużo cukru – tłumaczy Mieczysław Łepkowski. Takiej pogody, jaka miała miejsce w trzecim kwartale, powinni sobie życzyć plantatorzy buraka co roku. Nie obyło się jednak bez obaw. Pamiętać należy, że wiosenne rokowania były raczej mizerne. Związane to było z majowymi przymrozkami, które dały się we znaki również uprawom buraka. - Wtedy nastąpiła fala przymrozków, która objęła całą Wielkopolskę po Pomorze. Temperatury sięgały nawet do minus 8 stopni przy gruncie i przyczyniły się do wymarznięcia, na niektórych plantacjach, części nadziemnych rośliny, czyli listków – wyjaśnia doradca WODR. Pojawiły się obawy, że straty wyniosą nawet 1/3 plonów. - Dużo buraków zaczęło blednąć i chorować. Jednak, na szczęście, wszystko się odrodziło – dodaje Mieczysław Łepkowski.
Cieszyć rolników powinna również dość wysoka kwota za towar. Jako podstawę obliczania wysokości ceny minimalnej za sprzedaż buraka cukrowego przyjmuje się średni kurs euro z września. Dla kampanii 2011/2012 wyniósł on 4,3379 zł. I w związku z tym, że cena minimalna buraków (o standardowej zawartości cukru 16%) wynosi 26,29 €, w przeliczeniu na złotówki po tym kursie osiąga wysokość 114,04 zł/t. Prócz tego rolnicy mają otrzymać płatność za cukier, której wysokość regulowana jest na podstawie kursu euro z dnia 30 września 2011 roku, czyli 4,4050 zł. Według szacunków ARiMR płatność cukrowa powinna wynieść ok. 55,60 zł/t buraków.
- Tagi:
- cukier
- burak
- polaryzacja
- średnia