Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?

O tym, jak przebiega kampania curkowicz 2025/2026, w specjanym komunikacie koncern Peifer & Langen.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stabilizacja zawartości cukru w burakach
Po wrześniowym spadku polaryzacji, zawartość cukru w burakach stopniowo rośnie. W regionie wielkopolskim poziom cukru przekracza 17%, a w rejonie Glinojecka zbliża się do 17%. Intensywne opady w pierwszej dekadzie września spowodowały chwilowy spadek wartości cukru, jednak ostatnie analizy wskazują, że tegoroczne wyniki będą wyższe niż w roku ubiegłym.
- Dostawy buraków realizowane są wg możliwości przerobowych zakładów. Mamy dobre warunki do zbiorów. Przed nami ważne zadanie zbioru buraków w dobrych warunkach i zabezpieczenie ich na dłuższy okres przechowywania - mówi Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska.
Właściwe zabezpieczenie buraków minimalizuje straty
Optymalny czas zbioru i odpowiednie przechowywanie buraków są kluczowe dla utrzymania jakości surowca. Buraki przeznaczone na dostawy po połowie grudnia muszą być zabezpieczone w taki sposób, aby ograniczyć straty i zachować ich wartość zarówno finansową dla plantatorów, jak i technologiczną dla cukrowni.
Pierwsze wykorzystanie elektrociepłowni gazowych
Tegoroczna kampania buraczana jest historyczna ze względu na zastosowanie nowych technologii. Po raz pierwszy cukrownie w Gostyniu, Miejskiej Górce i Środzie Wielkopolskiej pracują z wykorzystaniem elektrociepłowni gazowych. Inwestycja o wartości ponad 300 milionów złotych pozwala na znaczące ograniczenie emisji dwutlenku węgla, a technologia daje możliwość w przyszłości stosowania biometanu jako paliwa.